Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екон теорія / Радіонова.DOC
Скачиваний:
125
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
38.4 Mб
Скачать

Можливості практичного застосування знань із теми

    • Розуміючи структуру потреб та знаючи причини змін цієї структури, ви зможете прогнозувати зміни у споживанні своєї родини, близьких чи просто знайомих вам людей.

    • Розрахувавши структуру споживання (частку витрат на задоволення окремих потреб) і порівнявши її зі структурами раціонального споживання (рекомендованими фахівцями), можна запропонувати напрями вдосконалення споживання, фактичного вдосконалення задоволення потреб.

Контрольні запитання та завдання

1. Дайте визначення потреби та споживчого блага. Що їх поєднує та чим вони різняться?

2. У темі розглянуто п’ять класифікацій потреб та наведені приклади потреб, що належать до тієї чи іншої групи. Спробуйте доповнити ці приклади. Не виключено, що ви зможете запропонувати власну класифікацію потреб. Це підтвердить глибоке розуміння вами матеріалу теми.

3. Проаналізуйте ситуацію. До вітрини магазину підходять два покупці, які мають однакові заробітні плати й однакові суми грошей у гаманцях. Дивлячись на ціну розкладеного на вітрині товару, перший із них каже: “Занадто дорого”. Другий зауважує: “Цілком доступна ціна”. Чим, на ваш погляд, можуть бути зумовлені такі різні оцінки?

4. Побудуйте графік, спираючись на такі дані:

Дайте відповідь: яка залежність зображена на графіку — пряма чи зворотна?

5. Розрахуйте структуру споживання двох споживачів. Дохід першого становить 150 грн. на місяць, другого — 700 грн. Їхні щомісячні витрати у гривнях були такими:

Чим пояснити суттєві відмінності у структурі споживання? Які потреби передусім задовольняються на низькому рівні доходів?

Тема 1.3 Виробництво та його фактори: земля, праця, капітал, здатність до підприємництва

У попередній темі ми розглянули потреби. Вони можуть бути задоволені лише там, де є виробництво. Виробництво створює засоби для задоволення потреб(П26) — споживчі блага. Це є його найголовнішою метою. Навіть ті потреби, що, на перший погляд, зовсім не залежать від виробництва — потреби у повітрі, питній воді або спілкуванні, — насправді є залежними від виробництва. Адже якість повітря і води — це похідні від екологічної чистоти виробничих технологій, а змістовність спілкування людей залежить, між іншим, і від розвиненості особливого виробництва — так званої індустрії розваг.

Вивчення економічного змісту виробництва, його законів є необхідністю всіх тих, хто працює чи готується до трудової діяльності. Це запобігає появі хибного уявлення, яке нерідко виникає у молоді, про те, що у створенні багатства країни і формуванні доходів населення вирішальну роль відіграє торгівля.

У цій темі нас цікавитиме саме виробництво.

Після вивчення теми ви дізнаєтеся про:

  • зміст виробництва й те, як воно може бути структуроване;

  • зміст факторів (ресурсів) виробництва.

Сучасне виробництво охоплює десятки мільйонів окремих виробів. Саме така кількість товарів і послуг створюється в країнах з розвинутою економікою. Виробництво у широкому розумінні — це вирощування зерна і худоби, добування палива і сировини, створення верстатів і автомобілів, надання послуг перукарем і офіціантом, видання книжок і виконання музичних творів тощо. Це робота фабрик і заводів, фермерських господарств і колективних сільськогосподарських підприємств, залізниць та автомобільного транспорту, морських портів і нафтопроводів і т. ін. Якби ця діяльність припинилася на певний час, то людство стало б перед загрозою соціально культурної деградації і фізичного вимирання. Саме це дає підставу стверджувати, що виробництво є основою життя і розвитку будь-якого суспільства.

Зміст виробництва. Для того, щоб зрозуміти зміст певного явища, необхідно розглянути його з різних боків, вивчити його елементи.

Виробництво має дві важливі сторони: воно одночасно є взаємодією людини з природою і сукупністю відносин між людьми (див. схему 7).

Схема 7

Соседние файлы в папке Екон теорія