Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екон теорія / Радіонова.DOC
Скачиваний:
125
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
38.4 Mб
Скачать

Експорт та імпорт України у 1997 та 2000 роках

Пояснення до таблиці:

У 2000 році в порівнянні з 1997 відбулась суттєва зміна: баланс товарів та послуг став позитивним. Це означає, що надходження від експорту перевищили витрати на імпорт.

Основною статтею українського експорту є чорні та кольорові метали, причому, надходження за цією статтею продовжували зростати: з 29,6% до 33,6%. Основною статтею імпорту залишається імпорт енергоносіїв – нафти, газу тощо. За аналізований період намітились деякі позитивні зрушення, пов’язані із зменшенням частки продукції паливно-енергетичного комплексу у структурі імпорту: з 37,8% до 35,8%. Загалом, переважання у експорті сировинних товарів, а у імпорті – енергоносіїв засвідчує невисокий рівень розвитку української економіки та низьку конкурентноздатність кінцевої продукції на міжнародних ринках.

Україна більше надає послуг, ніж імпортує їх. Це головним чином послуги транспортування і транзиту по території, пов’язані з вигідним територіальним розміщенням.

На жаль, в українській економіці протягом 90-х років позитивні зрушення у структурі експорту та імпорту практично відсутні. Для підвищення у структурі експорту готової продукції — машин та обладнання, товарів народного споживання, продукції сільського господарства — принаймні, необхідне впровадження сучасних технологій виробництва, які б забезпечували вищу якість і нижчі витрати, активне просування вітчизняних товарів на міжнародних ринках.

Слід зазначити, що дефіцит торговельного балансу не тільки виникає під час кризи у країнах із слабо розвинутою економікою, як це має місце в Україні, а й спостерігається протягом певного часу в розвинутих країнах. Наприклад, у США дефіцит у торгівлі товарами зріс з 25 млрд. дол. у 1980 р. до 160 млрд. дол. у 1987 р.

Погано це чи добре, коли виникає зовнішньоторговельний дефіцит? З одного боку, це небажане явище, оскільки виявляє недостатню конкурентоспроможність товарів країни на світовому ринку. З другого — для споживачів торговельний дефіцит не є несприятливим явищем, адже в країні з’являється більше імпортних товарів, часто кращої якості і дешевших.

Коли дефіцит торговельного балансу стає небажаним, держава вдається до певних протидіючих заходів: підвищення тарифів, імпортних квот, ліцензій.

Тариф (мито) — це плата в державну казну, що береться на кордоні з власника товару іноземного виробництва, який ввозиться в країну для продажу. Іншими словами, мито є податком на імпортні товари. Воно може використовуватись як джерело доходу державного бюджету і як засіб захисту виробників від іноземних конкурентів. Коли мито використовується тільки як джерело надходження коштів у бюджет держави, то його ставка невелика і воно називаєтьсяфіскальним (від англійського fiscal — стягнення). Зокрема, європейські держави, що зацікавлені в постачанні кави та цитрусових, встановлюють на ці товари помірне мито.Протекціоністське мито має на меті створення несприятливих умов для іноземних конкурентів стосовно місцевих фірм. Сплативши мито, власник імпортного товару змушений підвищити ціну на нього. В результаті товар стає дорожчим і втрачає відносну перевагу, яка забезпечувала йому вищу конкурентоспроможність. Іноді мито досягає розмірів, що позбавляють іноземні товари шансів на успішний продаж. Так, улітку 1992 р. Міністерство торгівлі США встановило на уранову руду з країн СНД величезний митний збір — 115,82%.

Для захисту внутрішнього ринку і національних виробників уряди застосовують також імпортні товарні квоти. За допомогою імпортних квот визначаються максимальні обсяги товарів, які імпортуються у певний період. Часто імпортні квоти є ефективнішим засобом стримування іноземних товарів, ніж митні тарифи. Наприклад, у США поряд з митом діють імпортні квоти на перелік товарів, серед яких: м’ясо-молочні продукти, тютюн, фруктові соки, мотоцикли, побутова електроніка тощо.

Ліцензування, або нетарифний бар’єр, — це видача державними органами дозволу (ліцензії) на ввезення і вивезення певних товарів. Країна може встановлювати завищені стандарти якості продукції, а іноді чинити бюрократичні перешкоди. Обмежуючи видачу ліцензій, можна обмежувати імпорт. Саме так чинила певний час Великобританія, забороняючи імпорт вугілля. Враховуючи гостру дефіцитність українського ринку, наша держава застосовувала систему квот і ліцензій, які були спрямовані на експорт продукції.

Новою формою торговельних бар’єрів є добровільні експортні обмеження. У цьому випадку іноземні фірми добровільно обмежують обсяги свого експорту в певні країни з надією уникнути занадто жорстких торговельних бар’єрів. Домовленість про обмеження досягається під час укладання торговельних угод і відповідно оформлюється. Наприклад, японські автомобілебудівники під загрозою введення Сполученими Штатами Америки вищих тарифів або нижчих імпортних квот погодилися на введення добровільних обмежень на свій експорт.

Якщо окрема країна в своїй зовнішньоторговельній політиці застосовує торговельні бар’єри, то такі заходи називають протекціоністськими.

Протекціонізм — економічна політика держави, спрямована на захист вітчизняних виробників товарів від конкуренції з боку іноземних фірм. Ця назва походить від англійського рrоtесі — захист, прикриття, її суттю є створення для вітчизняних торговців і підприємців особливих пільгових умов порівняно з іноземцями, її наслідком стає одержання державною казною додаткових грошових надходжень від митних та інших зборів.

Протекціонізм має не лише позитивні, а й негативні наслідки. Він може, зокрема, призвести до підвищення цін на продукти, принаймні, двома способами. По-перше, ціна імпорту зростає за рахунок тарифів. По-друге, ціни на вітчизняні товари можуть піднятися у зв’язку з послабленням конкуренції з боку іноземних товарів. Дослідження показують, що витрати, які лягають на споживачів обкладених митом товарів, великі. Так, одне із досліджень у США засвідчило, що загальні щорічні втрати споживачів від протекціоністських заходів становлять до 82 млрд. дол. Часто вважають, що захисні митні збори необхідні для того, щоб дати можливість утвердитися новим галузям вітчизняної промисловості, які не можуть конкурувати з іноземними фірмами. Цей аргумент справедливий в основному для країн, які розвиваються, але він є досить сумнівним як загальний принцип. Існують кращі способи, ніж мито: прямі субсидії держави, пільгове оподаткування.

Досвід країн, що розвиваються, засвідчує: у тих країнах, які активно використовували торговельні бар’єри для захисту своїх національних економік, зростання було повільнішим, ніж у тих країнах, які проводили відкриту економічну політику.

Крайнім проявом протекціонізму є “торговельні війни”. “Торговельна війна”— це прийняття урядами країн жорстких заходів для обмеження доступу на їхні внутрішні ринки. Досвід “торговельних воєн” переконав, що програють обидві сторони, тому доводити до такого стану зовнішньоторговельну політику дуже небезпечно.

Коротка історична довідка

В історії міжнародних відносин можна знайти різні приклади “торговельних воєн”. Зокрема, у середині 50-х років виникла “годинникова війна” між Швейцарією та США. Американські виробники годинників домагалися від уряду 50% підвищення мита на імпортні годинники.

На початку 70-х років відбувалась “текстильна війна” між Японією та США на ґрунті намагання останньою країною здійснити квотування імпорту текстилю.

У 1976 — 1977 рр. уперше розпочалася колективна “торговельна війна” країн Європейського співтовариства, США, Австралії, Канади. Об’єктом суперечностей стали ринки 20 товарів, серед яких були сталь, скло, папір, шовк, автомобілі, кондиціонери, радіоприймачі тощо. Перелічені країни звинувачували Японію у демпінгових (штучно занижених) цінах.

Протилежним підходом до регулювання торгівлі є система лібералізму, або вільної торгівлі. Лібералізм — це зовнішньоекономічна політика, за якої митні органи виконують тільки реєстраційні функції, не збирають імпортного та експортного мита, не визначають ніяких кількісних або інших обмежень. Таку політику проводять країни з високою ефективністю національного господарства, наприклад, Канада.

Значну роль відіграє лібералізація торгівлі для країн, що розвиваються. Світовим банком було зроблено масштабне дослідження програм лібералізації, здійснюваних у 19 країнах протягом різних етапів реформ з кінця Другої світової війни до 1984 р. Висновок із дослідження зроблено такий: програми реформ, за якими суттєво обмежили дію імпортних квот та тарифів, закінчувались більш успішно.

Важливим фактором лібералізації торгівлі є угода, яку в 1947 р. підписали 23 країни. Вона дістала назву ГАТТ ґрунтується на таких принципах: 1) рівний, недискримінаційний режим для всіх країн-учасниць; 2) зниження митних зборів за допомогою проведення багатосторонніх переговорів; 3) усунення імпортних квот.

У даний час ГАТТ (сучасна назва ГАТТ — СОТ) підписали 135 країн світу. Зокрема, завдяки цій угоді імпортне мито на промислові товари в індустріально розвинутих країнах наприкінці 80-х років у середньому становило 5% від мита періоду 30-х років.

Підсумки теми

  • Світове господарство — це сукупність національних економік, які беруть участь у міжнародному поділі праці і пов’язані між собою системою міжнародних економічних відносин. Міжнародний поділ праці передбачає насамперед розвиток країнами тих галузей, в яких вони мають відносні переваги (вищу продуктивність праці, нижчі витрати виробництва).

  • Міжнародний поділ праці зумовлено: по-перше, економічними, природними, людськими, капітальними ресурсами, які нерівномірно розподілені між окремими країнами; по-друге, досягнутим кожною країною рівнем науки, техніки, технології.

  • Новим явищем у міжнародних відносинах кінця ХХ століття стала глобалізація – суттєве зростання взаємозалежності країн під впливом зростання міжнародної торгівлі товарами та послугами, міжнародних фінансових потоків. Внаслідок цих змін втрачається автономність національних економік. Хоча ті з них, які включені в інтеграційні процеси, можуть отримувати переваги у вигляді використання сучасних технологій, вищих темпів економічного розвитку та зростання середнього рівня добробуту населення.

  • На міжнародному ринку країни торгують за світовими цінами. Світові ціни мають ту особливість, що визначаються головними продавцями і покупцями певних видів продукції в ході здійснення великих і регулярних угод у центрах світової торгівлі: на біржах, аукціонах, торгах.

  • Торговельний баланс країни — це співвідношення надходжень від експорту та платежів за імпорт. Якщо країна вивозить товарів більше, ніж ввозить, то вона має активне сальдо торговельного балансу, якщо вивозить відносно менше, то вона має від’ємне, або дефіцитне, сальдо.

  • Торговельні бар’єри діють у формі мита, квот, нетарифних бар’єрів, добровільних обмежень. Митні збори ведуть до підвищення цін і зниження обсягів продажу товарів, на які це мито поширюється. Однак певні місцеві виробники виграють від торговельних бар’єрів.

  • Історично склалися дві протилежні системи зовнішньоторговельної політики держави: протекціонізм і лібералізм. У сучасному світі переважає тенденція до лібералізації. Лібералізації зовнішньоторговельних відносин сприяють міжнародні організації на зразок ГАТТ та Європейського співтовариства.

Соседние файлы в папке Екон теорія