Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екон теорія / Радіонова.DOC
Скачиваний:
125
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
38.4 Mб
Скачать

ПЕРЕДМОВА

Шановні читачі!

Розкривши першу сторінку цього підручника, ви розпочнете вивчення основ економічної теорії. Основи – це фундаментальні поняття, закони, принципи, які відображають найважливіші моменти економічного життя суспільства. Засвоюючи їх, ви нібито оволодіваєте абеткою економіста, ділової людини, свідомого громадянина своєї країни. Але не треба думати, що цієї абетки достатньо для глибокого і всебічного розуміння економічних процесів. Так само, як знання літер не гарантує уміння писати справжні вірші, оволодіння основами економічних знань не є гарантією успіху у бізнесі, швидкої кар’єри, багатства.

Якщо все згадане є вашою метою, то попереду вас чекають роки оволодіння спеціальними знаннями та навичками, потрібними менеджеру або бухгалтеру, банкіру або торговцю цінними паперами тощо, роки практичної діяльності.

Для чого ж тоді вивчати основи економічної теорії? Дамо відповідь на поставлене запитання, скориставшись словами видатного економіста і практика ХХ століття Людвіга фон Мізеса з його відомої праці “Людська діяльність. Трактат з економічної теорії“. “Економічна наука, – писав він, – ніколи не скаже людям, які конкретні рішення вони мають прийняти; вона просто демонструє, як люди повинні діяти, щоб досягти конкретних результатів”. Отже, засвоївши основи економічної теорії, ви знатимете про ті засоби, за допомогою яких можна досягти конкретних економічних цілей, що їх висуває окрема особа або суспільство в цілому. Погодьтесь, що таке знання варте того, щоб витратити на його отримання власний час і виявити сумління.

Вважаємо за потрібне пояснити структуру підручника та включених у нього тем. Це полегшить засвоєння матеріалу.

Підручник охоплює п’ять розділів. Перший розділ – вступ до економічної теорії – пояснює предмет економічної науки, фундаментальні закони економічної поведінки її основних суб’єктів – споживачів і виробників – та зміст особливого явища – економічна система. Фактично, тут здебільшого йдеться про ті сторони економічного життя, які властиві будь якому суспільству.

Другий розділ, присвячений фундаментальним поняттям ринкової економіки та ринковій інфраструктурі, пояснює основні інструменти ринкової організації суспільства, а саме: попит, пропозицію, ціну, гроші та те, як діють основні ринкові установи: банки, біржі тощо.

У третьому розділі, де йдеться про підприємство та підприємництво, аналізуються найважливіші сторони виробничої діяльності в умовах ринку, а саме: формування витрат і отримання підприємницького доходу, створення організаційної структури підприємства, управління ним та просування створеного продукту до споживача. Тут об’єктом аналізу є окреме підприємство.

У четвертому розділі, де аналізуються закони функціонування національної економіки як цілого, ми піднімаємось на новий рівень дослідження. Тут розкриваються ті процеси та явища, які не можна пояснити, аналізуючи діяльність окремого підприємства або окремого споживача. Йдеться про загальну економічну рівновагу, валовий внутрішній продукт, інфляцію, безробіття, а також про фінансову та грошову політику держави.

Нарешті, у п’ятому розділі, який присвячено світовій економіці, аналізуються найважливіші прояви міжнародних економічних відносин: світова торгівля, міжнародна валютна система, міжнародні валютно-фінансові організації та різні форми міжнародного співробітництва. Тут ми переходимо до тих процесів і явищ, які виявляються лише в економічних взаєминах між країнами.

Декілька рекомендацій щодо засвоєння змісту кожної теми. Кожна тема підручника певним чином структурована. Вона містить короткий вступ, формулювання того, що ви знатимете після вивчення теми, власне зміст теми з виділенням основних понять, чинників, принципів тощо, підсумки теми, пояснення можливостей практичного застосування знань та контрольні запитання і завдання. Не нехтуйте жодним з цих елементів. Визначення того нового, що містить кожна тема, та можливостей практичного застосування знань з теми допоможе вам сформувати свідоме ставлення до основного матеріалу теми: ви знатимете, у чому сенс її вивчення. Підсумки теми і, особливо, контрольні запитання та завдання допоможуть вам зрозуміти, наскільки повно і точно ви засвоїли матеріал теми та чи зможете ви скористатись своїми знаннями. У кінці підручника міститься глосарій – перелік головних понять, поданий у алфавітному порядку з посиланням на сторінки підручника. Він допоможе вам знайти визначення цих понять та окремих явищ.

В основному змісті кожної теми матеріал викладено з використанням схем, графіків, формул. Звикайте до такого подання матеріалу, оскільки схеми, графіки і формули є елементами професійної мови економістів, мови будь-якої освіченої людини. Вони використовуються для полегшення викладу матеріалу, надання йому послідовності і чіткості. Часто всередині теми подається матеріал під рубрикою “Коротка історична довідка”. Ця рубрика допоможе вам відчути, що економічні процеси та явища здійснюються в економічному просторі конкретних країн і у конкретний час, що розвивають економічну науку конкретні люди.

Цей підручник є третім доопрацьованим виданням. У порівнянні з другим виданням 2000 року в цьому виданні пояснено деякі нові економічні явища, що виявились в українській економіці та у міжнародних економічних відносинах на зламі ХХ та ХХІ століть. У третє видання внесені деякі структурні зміни з врахуванням думки вчителів економіки, які користуються цим підручником.

Автори висловлюють щиру вдячність рецензентам усіх трьох видань підручника докторам економічних наук професорам Базилевичу В.Д., Дученку М.А., Лагутіну В.Д., Черняку В.К., Ястремському О.І, кожен з яких підтримав авторський колектив на певному етапі створення підручника, сприяв його вдосконаленню своїми зауваженнями та пропозиціями.

Члени авторського колективу підручника вдячні за підтримку працівникам Відділу змісту освіти Головного управління середньої освіти Міністерства освіти і науки України. Одним з помітних результатів їх діяльності стало те, що економіка є обов’язковою дисципліною шкільного курсу.

Соседние файлы в папке Екон теорія