Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екон теорія / Радіонова.DOC
Скачиваний:
125
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
38.4 Mб
Скачать

Диференціація прибутку

Пояснення до схеми:

Чим більші обсяги вкладених у виробництво коштів, тим значніші обсяги виробництва, а отже, і виручка від реалізації. Відповідно, збільшується величина отриманого прибутку. Величина прибутку залежить від прибутковості, тобто від співвідношення прибутку і витрат. Існують галузі з різною прибутковістю, що залежить від технологічних особливостей, рівня технічного розвитку. Капітал(К1), вкладений у більш прибуткове виробництво, забезпечує більший прибуток.

Скорочення витрат на виробництво підносить частку прибутку в ціні продукції. Засобами скорочення витрат можуть бути: підвищення технічної озброєності праці, поліпшення її організації, економія сировини, палива тощо.

Прискорення обороту капіталу навіть при незмінній сумі коштів, що обертається, збільшує обсяги виробництва та реалізації продукції, а отже, й величину прибутку.

Коливання ринкової ціни спричиняє коливання величини прибутку. Якщо ціна формується на рівні витрат, підприємство взагалі не отримує прибутку. Ціна на рівні, що перевищує витрати, дає можливість отримувати прибутки. Своїми зусиллями у сфері реалізації підприємець може стимулювати попит на продукцію і в такий спосіб підвищити прибуток.

Прибуток, що обчислюється як різниця між виручкою (ціною реалізації) та витратами фірми (на виробництво і реалізацію продукції), називається балансовим, абобухгалтерським, прибутком. Отримавши його, фірма має зробити певні виплати та відрахування. Головним чином це — податок на прибуток, проценти за кредити, рентні платежі.

Після всіх відрахувань у підприємця залишається чистий прибуток. Хоча він є власністю підприємця, його ніколи не використовують тільки на особисті цілі. В ринковій економіці прибуток є головним джерелом фінансування розвиткупідприємства(П9).

У конкурентній економіці прибуток виконує три функції:

1) розвитку виробництва, оскільки частина прибутку знову вкладається в розширення та оновлення підприємства, підготовку та перепідготовку кадрів, преміювання працівників тощо;

2) стимулу виробництва, оскільки прибуток спонукає підприємця до пошуку нових, нетрадиційних рішень у виробництві та реалізації продукту;

3) орієнтиру доцільного розподілу ресурсів, оскільки прибуток показує, яку галузь слід розвивати, а яку, навпаки, скорочувати чи залишати як неконкурентоспроможну.

Підсумки теми

  • Основними формами доходів у ринковій економіці є рента, заробітна плата, процент і прибуток.

  • Рентою називається плата за користування землею або іншими природними благами. Ця плата залежить від якості ресурсу. Власник кращої землі, крім плати за передання права користування (абсолютної, або комерційної ренти), може отримувати і плату за вищу якість, а отже, й більшу продуктивність землі (диференціальну, або економічну ренту).

Земля в умовах ринку може продаватись, її ціна залежить від величини ренти і ставки позичкового процента:

  • Рента буває диференціальною та абсолютною.

  • Заробітна плата є платою за використання послуг праці. Ціна ресурсу праці формується на рівні її граничного продукту, тобто корисного ефекту, який приносить підприємцеві участь даного фактора в процесі виробництва. Заробітна плата диференціюється залежно від професіональних та особливих відмінностей працівників, умов їхньої праці у різних областях, галузях та сферах економіки, а також внаслідок різних обмежень мобільності робочої сили на ринку праці. Встановленню конкретної зарплати на окремому підприємстві передують: визначення державою гарантованого мінімуму заробітної плати, укладання загальнонаціональних і галузевих тарифних угод.

  • Позичковий процент — це винагорода, яку одержує власник грошей за надання їх у позику, або плата за користування грошима. Ціна, що сплачується за користування грошима, — процент від суми позичених грошей, або ставка (норма) позичкового процента. Факторами диференціації позичкового процента є ризик, терміновість, оподаткування доходу, конкуренція на грошовому ринку.

  • Прибуток — це винагорода, яку одержує підприємець за виконання організаційних, управлінських функцій, новаторство та ризик. Він може формуватись і під впливом виняткових умов, які підприємець має у галузі. Розмір прибутку залежить від таких факторів: кількість вкладених у виробництво коштів, прибутковість виробництва, рівень витрат на виробництво, швидкість обороту капіталу, коливання ринкових цін.

Соседние файлы в папке Екон теорія