Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екон теорія / Радіонова.DOC
Скачиваний:
125
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
38.4 Mб
Скачать

Можливості практичного застосування знань із теми

    • Одержані тут знання ви можете використати, якщо оберете перспективну професію маркетолога.

    • Будучи споживачем, покупцем, ви краще орієнтуватиметесь на ринку товарів та послуг, більш усвідомлено аналізуватимете рекламу і, головне, більш кваліфіковано робитимете свій споживацький вибір. Пам’ятайте, в ринковій економіці вибагливий вибір споживача — найкращий стимул для виробництва.

1. Уявіть себе маркетологом фірми, що виробляє транспортні засоби. Вам необхідно дати керівництву фірми рекомендацію щодо того, виробництво якого товару на даний час доцільно збільшити: спортивних велосипедів чи мотоциклів. Сегментуйте споживачів вашого класу за готовністю придбати певний товар, скориставшись такою таблицею. У кожній колонці позначте загальну суму тих, хто вибрав певну відповідь.

2. Товар, що його виробляє ваша фірма, перебуває на стадії насичення ним ринку, і ви передчуваєте його швидке витіснення іншими товарами. Оберіть дії, що, на вашу думку, мають визначити товарну політику фірми:

інтенсивніше рекламувати свій товар;

скорочувати обсяги його виробництва;

розробляти товари-замінники;

удосконалювати зовнішній вигляд товару.

3. Ви розпочинаєте власну справу — виробництво морозива. Крім вас, на ринку є ще один виробник. Ваше морозиво смачніше: воно виробляється із якісного молока з додаванням шоколаду та ананасів. Тому споживні властивості вашого морозива оцінюються у 10 балів, а в конкурента — у 8. Але ваше морозиво коштуватиме 1,2 грн., а в конкурента — 1 грн. Визначте коефіцієнт конкурентоспроможності вашого виробу.

3. Нехай ви створили молодіжний кооператив і надаєте послуги догляду за дітьми. Яку б рекламу ви розмістили у виданні “Експрес-об’ява”? Розробіть текст рекламного оголошення.

Розділ IV національна економіка як ціле

Цей розділ присвячений розгляду економіки як певної цілісності. Такий підхід називається макроекономічним, а галузь економічної науки, що його здійснює, — макроекономікою.

Може виникнути питання: хто зацікавлений у розробці макроекономічного підходу, кому потрібні висновки та узагальнення, що їх надає макроекономіка?

Серед людей, професійна діяльність яких вимагає знань про економіку як ціле, — найвищі урядовці, президенти країн, міністри, керівники центральних банків, парламентарії, лідери профспілкових об’єднань, політичних партій і рухів. Серед тих, для кого знайомство з загальними засадами макроекономіки, безумовно, буде корисним, — кожна людина, пересічний громадянин. У справедливості останньої тези можна пересвідчитись, якщо хоча б коротко перелічити питання, які є предметом макроекономіки. До них належить: визначення загальних обсягів виробництва і рівня доходів, причин їх зростання або зниження, інфляція й безробіття, податки і стійкість національної валюти, державний бюджет і державний борг, цілі та засоби державного регулювання економіки.

Макроекономіка є протилежністю мікроекономіки, “macro” та “micro” — слова грецького походження, перше з яких означає “велике”, друге — “мале”. З проблемами мікроекономіки ми знайомились у попередніх розділах, коли торкались функціонування окремих одиниць економіки: підприємств-виробників, торгових і фінансово-кредитних посередників, споживачів. Як же пов’язані мікро- та макроекономіка?

Людина, якій ми завдячуємо розробкою макроекономічного напряму досліджень, — Джон Мейнард Кейнс, говорячи про два підходи до економіки, порівнював їх з двома боками Місяця і наголошував на тому, що між ними треба бачити спільне і відмінне. “Справжня межа, — підкреслював він, — проходить між Теорією Окремої Галузі або Фірми і Теорією Виробництва і Зайнятості в цілому”. Отже, почнемо розглядати економіку в цілому, тобто ті процеси та явища, які визначають її як ціле.

Соседние файлы в папке Екон теорія