Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екон теорія / Радіонова.DOC
Скачиваний:
125
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
38.4 Mб
Скачать

Можливості практичного застосування знань із теми

    • Після вивчення цієї теми має змінитись ваше ставлення до податків, якщо воно було раніше негативним. Тепер ви сприйматимете їх не лише як тягар, що покладається на громадян державою, але й як суспільно корисне явище.

    • Тепер ви розумієте механізм сплати податків і, знаючи розмір власних заробітків та існуючі податкові ставки, зможете перевірити, чи правильно обкладені податком ваші доходи, доходи ваших батьків.

    • Знання всіх видів податків, що їх має сплачувати громадянин, допоможе вам у спілкуванні з представниками податкової адміністрації, при заповненні податкової декларації.

    • Знаючи причини та наслідки появи дефіциту бюджету, ви зможете критично оцінити ті політичні програми, які передбачають збільшення соціальних витрат, але не містять рекомендацій щодо збільшення доходів бюджету.

Контрольні запитання та завдання

1. Заповніть таблицю, спираючись на те, що ви знаєте про податки:

2. Податок на прибуток корпорації визначено в обсязі 35 тис. дол. Оподаткований прибуток становив 125 тис. дол. Якою була ставка оподаткування?

3. У 1997 р. видатки консолідованого бюджету України становили 43086,0 млн. грн., а доходи — 36889,6 млн. грн.

Чи був бюджет дефіцитним? Якщо так, то визначте абсолютний розмір дефіциту та його відносну величину у процентах до доходів та у процентах до видатків. На скільки треба було б збільшити доходи бюджету або скоротити витрати, щоб доходи і видатки балансувались?

4. У 1988 р. державний борг США становив 2 600,8 млрд. дол., а по боргових зобов’язаннях держава сплатила 154,2 млрд. дол. Визначте, якою в середньому була ставка сплачуваного державного процента за борговими зобов’язаннями? Як змінився процент, якщо відомо, що у 1940 р. норма процента по державному боргу становила 2,2%.

5. Дефіцит бюджету України 1997 р., що склав 6196,4 млн. грн., був профінансований так: 71,3% — державний борг (продаж державних цінних паперів), 27,1% — допомога міжнародних валютно-фінансових організацій? За рахунок яких джерел профінансована ще одна частина дефіциту. Розрахуйте розмір цієї частини (у % та у млн. грн.).

Тема 4.7 Як держава регулює грошовий обіг

Грошовий обіг є найскладнішою і найтаємничішою сферою. Тому дати відповідь на винесене у заголовок теми питання буде непросто.

“Функціонування грошей та кредитної системи, — зауважував видатний економіст, лауреат Нобелівської премії Фрідріх Август фон Хайєк, — так само, як мова і мораль, являють собою випадки спонтанного порядку, що найгірше піддається спробам адекватного теоретичного пояснення...” Намагаючись пояснити, як держава впливає на цей спонтанний порядок, ми, звичайно, спрощуватимемо дійсність. Тому ця тема рясніє схемами, в яких відображені лише найголовніші зв’язки.

Після вивчення теми ви дізнаєтеся:

  • що таке ринок грошей та від чого залежить попит і пропозиція на цьому ринку;

  • які типові принципи покладені в основу побудови банківської системи та що є особливого у банківських системах деяких розвинутих країн;

  • як пропонують регулювати грошову сферу представники різних напрямів економічної думки;

  • в якому стані перебуває грошово-кредитна система сучасної України.

Грошовою називаютьполітику, головна мета якої — здійснювати управління грошовою масою, впливаючи через неї на такі параметри економіки, як сукупний попит, рівень цін, курс національної валюти тощо.

Обсяг грошової маси формується з врахуванням попиту на гроші та їх пропозиції. У свою чергу, попит і пропозиція залежать від низки чинників. Провідна роль у цьому регулюванні належить центральному (національному) банку країни. Чинники попиту на гроші та їх пропозиції в економіці зображені на схемі.

Схема 63

Соседние файлы в папке Екон теорія