Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екон теорія / Радіонова.DOC
Скачиваний:
125
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
38.4 Mб
Скачать

Альтернативні варіанти виробництва при повній зайнятості ресурсів

Пояснення до таблиці:

Для прикладу взято виробництво, що створює лише два продукти: верстати та телевізори.

Існує п’ять варіантів використання ресурсів при відповідній їхній комбінації. Варіант А, наприклад, передбачає, що наявні ресурси використовуються винятково для виробництва верстатів, варіант Е — для виробництва телевізорів. В, С, D є проміжними варіантами використання ресурсів. Зі збільшенням частки одного виду вироблюваної продукції частка іншого виду знижується, і навпаки.

Оптимальний варіант вибору і використання має прагнути до такої їхньої комбінації, яка б забезпечила необхідний фонд особистого споживання (телевізори) і водночас фонд виробничого споживання (верстати). Переключаючи ресурси на виробництво телевізорів, суспільство скорочує можливості для створення верстатів, і навпаки.

Крива виробничих можливостей. Логічним продовженням аналізу таблиці альтернативних варіантів використання ресурсів є крива виробничих можливостей (див. графік 4).

Графік 4

Крива виробничих можливостей

Пояснення до графіка:

На графіку виробництво верстатів розміщено на вертикальній осі, а телевізорів — на горизонтальній. Точками позначені можливі варіанти вибору ресурсів. Сполучивши ці точки, ми одержимо криву виробничих можливостей.

Крива виробничих можливостей визначає певну межу виробництва засобів виробництва і предметів споживання при наявних ресурсах.

Рухаючись по кривій, спостерігаємо різні варіанти у комбінації ресурсів. Так, у точці В ресурси поділяються так, що з них буде вироблено 55 тис. одиниць верстатів і 10 тис. одиниць телевізорів. Варіант у точці D передбачає поділ ресурсів таким чином, що буде вироблено по 30 тис. одиниць як верстатів, так і телевізорів.

Точка К означає неповне використання ресурсів, що є небажаним для суспільства. Вихід із цього становища — перебудова галузевої чи територіальної структури виробництва, застосування кращих організаційних форм і систем управління, що забезпечить повну зайнятість і повний обсяг виробництва(П15). При цьому рух від точки К може здійснитись у напрямах до точок C, D, D1.

Точка Р міститься поза межею виробничих можливостей, тобто наявних виробничих ресурсів за даної технології їх використання недостатньо для забезпечення цього рівня виробництва.

При виборі альтернативного варіанта насамперед використовуються ті ресурси, які найбільше підходять для нього. Далі через обмеженість ресурсів суспільство змушене включати в обіг менш придатні ресурси, при цьому витрати на одиницю продукції будуть зростати. Тому для виробництва перших 10 тис. одиниць телевізорів (див. дані попередньої таблиці) спочатку було достатньо зменшити виробництво верстатів на 5 тис. одиниць. Потім для такого самого збільшення телевізорів (10 тис.) необхідне було зменшення верстатів на 10 і на 15 тис.

Зміщення кривої виробничих можливостей. У цьому прикладі крива виробничих можливостей відобразила рівень використання наявних ресурсів за умови повної зайнятості і повного обсягу виробництва. Проте розміщення кривої може змінюватись. Вона може зміщуватись як ліворуч, так і праворуч (див. графік 5).

Графік 5

Соседние файлы в папке Екон теорія