Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екон теорія / Радіонова.DOC
Скачиваний:
125
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
38.4 Mб
Скачать

Банківська система Англії

Пояснення до схеми:

Банківська система Англії складається з трьох рівнів. Найвищий рівень обіймає Банк Англії.

У функції Банку Англії входить:

а) кредитування уряду, інших банків, деяких вітчизняних та іноземних установ;

б) обслуговування державного боргу проведенням ринкових операцій на фондовій біржі, контроль за ринком коротко- і середньострокових позичок через встановлення мінімальної ставки позичкового процента;

в) консультування Міністерства фінансів, окремих фірм і міжнародних фондів.

Середній поверх належить торговельним (акцептним) банкам і дисконтним будинкам.

Термін “торговельні (акцептні)” застосовується до 16 членів Комітету акцептних банків — особливих установ, що спеціалізуються на кредитуванні зовнішньої торгівлі, їхніми головними операціями є акцепт (тобто згода або гарантія оплати)векселів(В6)експортерів, а також внутрішніх векселів, випуск в обіг іноземних цінних паперів тих держав, які потребуютькредитів(К13).

Дисконтні будинки — 11 фірм, які складають Асоціацію Лондонського дисконтного ринку, — займаються наданням коштів під векселі до закінчення строку їх дії за нижчою ціною. Таким чином, дисконтні будинки забезпечують короткострокові позички урядові, іншим банкам, фірмам.

Нижчий поверх займають комерційні банки та інші фінансово-кредитні установи. Комерційні банки збирають вільні кошти і надають їх клієнтам за умови повернення з процентом, обслуговують поточні рахунки.Будівельні товариства збирають кошти і надають їх як кредити тим, хто бажає придбати нерухомість.Фінансові будинки обслуговують придбання через кредит товарів довготермінового користування.Страхові компанії надають у кредит кошти, отримані від тих фізичних осіб та підприємств, які страхують своє життя, майно, доходи тощо.

Схема 65

Банківська система сша — Федеральна резервна система

Пояснення до схеми:

Федеральна резервна система (ФРС) США виникла у 1914 р. Її головні функції:

а) контроль за пропозицією грошей;

б) нагляд за діяльністю фінансово-кредитних установ країни;

в) забезпечення розрахунків на всій території країни.

Діяльність системи спрямовується Радою керуючих, склад якої затверджується Конгресом США.

Кожен із 12 федеральних банків є центральним для тихтериторій, які їм підпорядковані. Федеральний банк фактично створюється комерційними, оскільки для вступу у ФРС комерційні банки мають придбати частку у капіталі Центрального (федерального) банку свого регіону. Федеральні резервні банки приймають внески від комерційних банків та ощадних установ і надають їм кредити. Крім того, федеральні банки уповноважуються Конгресом випускати в обіг гроші.

Комерційні банки — приватні установи, на які лягає головний тягар обслуговування клієнтів. Вони зобов’язуються законом тримати частину своїх коштів у центральних (федеральних) банках як безпроцентні позички.

До ощадних установ належать позичкозберігаючі асоціації, взаємозберігаючі банки, кредитові спілки.

Схема 66

Соседние файлы в папке Екон теорія