Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екон теорія / Радіонова.DOC
Скачиваний:
125
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
38.4 Mб
Скачать

Структура неприбуткових (некомерційних) підприємств

Пояснення до схеми:

Схема відображає незаперечний факт, що некомерційні підприємства створюються у різних сферах: споживанні (кооперативи споживачів, садівників тощо), у реалізації (біржі), у сфері послуг (університети та коледжі, просвітні товариства, творчі спілки тощо).

Некомерційні підприємства створюють з метою задоволення різних потреб: виробництва суспільних благ (соціальні та просвітні, благодійні організації), захисту інтересів певних груп людей (об’єднання найманих працівників і підприємців), забезпечення функціонування ринку (товарні та фондові біржі).

Підсумки теми

  • В ринковій економіці діють підприємства трьох основних форм власності: приватної, колективної і державної.

  • Основою функціонування ринкової економіки є приватна власність, яка виступає у трьох організаційних формах: одноосібні володіння, партнерства і корпорації. Три зазначені форми мають неоднакову питому вагу в загальній кількості фірм і в сумарних грошових обігах. Це зумовлено різними економічними характеристиками організаційних форм бізнесу. Кожна з них має свої переваги та обмеження, які враховує підприємець, розпочинаючи свою справу. Вибір організаційної форми підприємництва залежить від мети та фінансових потреб конкретного напряму виробництва. У межах основних організаційних форм можуть існувати їхні різновиди. Так, законодавство України передбачає існування різних форм господарських товариств: з обмеженою, додатковою, повною відповідальністю та командитних.

  • У сучасній економіці, крім приватних, функціонують колективні та державні підприємства. Кооператив, колективне підприємство — підприємство, що ним спільно володіють його члени. Кооперативні підприємства мають переваги, пов’язані з простотою формування та безпосередньою заінтересованістю його членів, які одночасно є співпрацівниками. Обмеженість цієї форми випливає з необхідності узгодження в процесі діяльності інтересів багатьох членів. Державні — це підприємства, започатковані державними органами, які організаційно та фінансово регламентують діяльність цих підприємств. Існують суттєві відмінності між державними підприємствами у ринковій та неринковій економіках. Державні підприємства у ринкових умовах змушені дбати про зниження витрат виробництва і діють на загальних ринкових засадах, хоча і мають гарантію збуту своєї продукції.

  • Підприємства розрізняються за розмірами. Важливою проблемою є визначення оптимального розміру підприємства. Розмір визначається: технологічним фактором, здатністю реагувати на нововведення, мінімізацією витрат.

  • Поряд із комерційними (прибутковими) в ринковій економіці є некомерційні (неприбуткові) підприємства. Комерційні та некомерційні фірми мають подібні функції, але розрізняються за своєю метою, джерелами фінансування, характером управління. Особливостями некомерційних фірм є те, що вони:

а) не спрямовані на одержання прибутку;

б) мають специфічні джерела фінансування;

в) їм властивий особливий характер управління;

г) не створюючи прибутків, вони не оподатковуються, в разі ж надання ними послуг і виконання замовлень мають пільгове оподаткування.

МОЖЛИВОСТІ ПРАКТИЧНОГО ЗАСТОСУВАННЯ ЗНАНЬ ІЗ ТЕМИ

  • Ця тема, звичайно, буде особливо корисною для тих, хто має намір стати підприємцем. Ви дізналися, що підприємництво існує в багатьох формах залежно від власності, організації, розмірів підприємства. Вже тепер ви можете визначитись, на якому з них ви б хотіли розпочати свою справу. Є імовірність, що, за вашою вдачею, ви оберете благодійницьку діяльність. Вона також потребує наполегливості, працелюбства, кмітливості. Отже, висновки теми сприятимуть досконалості і обґрунтованості вашого вибору щодо майбутньої діяльності.

Контрольні запитання та завдання

1. Вивчивши матеріал теми, заповніть таку таблицю:

2. Уявіть, що ваше власне майно (будинок, земельна ділянка, автомобіль, твори мистецтва тощо) оцінюється у 50 тис. грн. Ви маєте капітал у 30 тис. грн., із яких 10 тис. грн. ви вклали у одноосібне володіння, на 10 тис. придбали акції, 10 тис. грн. поклали у банк. Що буде, якщо:

а) збанкрутує ваше підприємство?

б) збанкрутує корпорація, акції якої ви придбали?

3. Уявіть, що ви консультуєте трьох людей, які характеризуються так:

перший: розпоряджається великим особистим капіталом, але не схильний до ризику;

другий: має перспективну ідею, але не володіє коштами і не має організаційного досвіду;

третій: володіє незначним капіталом, але досить ініціативний і над усе цінує незалежність.

Участь у якій з форм підприємства ви порадили б кожному з них і чому?

4. Дайте відповіді на запитання:

а) якого розміру, на ваш погляд, має бути підприємство, що виробляє підйомні крани, міксери, одяг для молоді, й чому?

б) спробуйте знайти спільне і відмінне в поняттях “мале підприємство“, “кооператив”;

в) що є спільного та відмінного у робітничому кооперативі та партнерському господарстві?

5. Проаналізуйте дані таблиці.

Соседние файлы в папке Екон теорія