Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екон теорія / Радіонова.DOC
Скачиваний:
125
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
38.4 Mб
Скачать

Можливості практичного застосування знань із теми

    • Зрозумівши відмінності адміністративної та ринкової економік і зважаючи на те, що економіка України йде від першої до другої моделі, ви зможете давати власну оцінку змінам, що відбуваються в країні.

    • Серед великого розмаїття політичних програм, гасел, закликів ви зможете вибрати саме ті, реалізація яких справді забезпечить економічний та соціальний поступ країни. Критерієм розмежування, як випливає із змісту теми, є здатність забезпечити рух у бік економіки, що гарантує економічну свободу, можливість реалізувати власний інтерес, гарантувати наповнення ринку потрібними речами та послугами.

Контрольні запитання та завдання

1. Які чинники забезпечують узгодженість дій економічних суб’єктів у ринковій економіці? Виберіть правильні відповіді:

• виробники та споживачі отримують інформацію, слідкуючи за коливанням цін, і використовують її у своїй діяльності;

• держава орієнтує підприємців щодо напрямів їхньої діяльності;

• кожний виробник і кожний споживач керується у своїй діяльності спільними інтересами;

• існує відповідність між доходами домогосподарств як власників

ресурсів та їхніми витратами як споживачів, з одного боку, і між витратами підприємців на придбання ресурсів і їхньою виручкою від реалізації — з іншого.

2. Заповніть таку таблицю:

3. Протягом усіх років існування адміністративної економіки їй був властивий так званий “чорний” ринок. Держава боролася з ним засобами адміністративно-правового та морального тиску, але позитивних наслідків ця боротьба не мала. Виберіть пояснення, які найточніше відображають ваше розуміння причин цього явища:

• найпривабливішим є те, що офіційно забороняється;

• у держави не вистачало карних органів, щоб знищити “чорний “ ринок;

• якщо економічне явище має об’єктивну причину, то таке явище не можна заборонити;

• “чорний” ринок є позитивним явищем командної економіки, оскільки він давав змогу використати недовикористані ресурси і задовольнити незадоволені потреби споживачів.

4. Частка працівників на державних підприємствах Швеції у 80-ті роки досягла лише 7% від загального числа зайнятих. Чи можна, керуючись лише цим фактом, зробити висновок, що економіка цієї країни є “змішаною”? Які додаткові факти могли б знадобитися вам для обґрунтованішого висновку?

5. У 2000 році в промисловості України налічувалось 34497 малих підприємств, 10502 великих та середніх підприємства, з яких 1272 були у державній власності, 238 – у комунальній, 173 – у приватній, 8771 – у колективній та 48 – у власності міжнародних організацій та юридичних осіб інших держав. На основі наведених даних заповніть таблицю.

Які висновки можна зробити на основі даних останньої колонки?

Розділ II фундаментальні поняття ринкової економіки та ринкова інфраструктура

З деякими принципами ринкової економіки ми ознайомились у попередній темі. Тепер перед нами постає завдання поглибити ці уявлення. Таке поглиблення вимагає розгляду внутрішніх механізмів ринкової економіки. До них належать ринкова конкуренція, взаємодія попиту і пропозиції, коливання цін, функціонування грошей. Ці проблеми розглянемо у перших чотирьох темах розділу. Згодом об’єктом нашої уваги стануть діяльність ринкових установ – бірж, банків, інших фінансово-кредитних посередників і формування доходів різних суб’єктів ринкової економіки.

Соседние файлы в папке Екон теорія