Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екон теорія / Радіонова.DOC
Скачиваний:
125
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
38.4 Mб
Скачать

Чому існує безробіття?

Безробіття виникає тоді, коли пропозиція праці (трудових ресурсів) перевищує попит. Зрозуміло, що відповіді на питання, чому виникає таке перевищення, треба шукати на ринку праці, тобто там, де формуються попит і пропозиція праці.

Попит і пропозиція на ринку праці визначаються різними факторами. Щоб проілюструвати це, скористаємося схемою.

Схема 54

Попит і пропозиція на ринку праці

Пояснення до схеми:

Фактором, що одночасно визначає і пропозицію праці (трудових ресурсів), і попит на неї, є заробітна плата. Вона має двосторонній вплив, тому що підвищення її рівня, з одного боку, може спонукати людей пропонувати свою працю у більшому обсязі. З іншого боку, таке підвищення може змусити підприємців скорочувати попит на працю.

За нашою схемою, крім заробітної плати, на пропозицію праці впливає ще чотири чинники.Досягнутий рівень добробуту, якщо він низький, то змушує збільшувати пропозицію праці: продовжувати трудовий стаж, пошуки шляхів додаткового заробітку. До праці залучається все більше жінок і підлітків.Вікова структура населення впливає на збільшення пропозиції, якщо в країні збільшується частка людей працездатного віку, і зменшення, якщо зростає частка непрацездатних (дітей, пенсіонерів).

Освітній та культурний рівень населення, якщо він підвищується, збільшує пропозицію кваліфікованої праці.Традиції певної нації впливають на професіональну структуру зайнятості та на зайнятість жінок у виробництві (є народи, які, наприклад, традиційно займаються сільським господарством; у східних народів, які сповідують мусульманство, є традиція обмеженої участі жінок у виробництві поза межами сім’ї).

Впливовість профспілок проявляється у тому, що вони вбачають сенс своєї діяльності у підвищенні рівня зарплати і тому можуть впливати на пропозицію та попит через цей чинник.

Попит на працю, крім заробітної плати, за нашою схемою, визначається ще трьома факторами.

Якщо сукупний попит (С24) на товари та послуги перевищує пропозицію, то це спричиняє зростання попиту на трудові ресурси. Зрозуміло, що за умов спаду зменшується попит на працю, а економічне піднесення спричиняє його зростання.

Підвищення технічної озброєності праці діє у бік скорочення попиту на трудові ресурси, вивільнення працівників у тих галузях, де відбулося таке підвищення.

Перехід від однієї технології до іншої, якщо новій буде властива інша галузева та професійна структура зайнятості, змінює і структуру попиту на трудові ресурси.

Знаючи основні фактори, які формують попит і пропозицію на працю, доцільно перейти до розгляду теорій, що пояснюють явище безробіття. Кожне з цих пояснень акцентує увагу на одному з факторів.

Пояснення 1. Безробіття виникає черезнадмірно високу заробітну плату.

Ця думка належить представникам класичної школи, її логіка така: на ринку праці завжди може встановитися такий рівень заробітної плати, який урівноважить попит і пропозицію, забезпечуючи повну зайнятість. Але через певні причини зарплата може зрости. За цих умов підприємці не можуть брати на роботу всіх бажаючих, адже їхні витрати на зарплату збільшуються. Виникає надлишок робітників, тобто безробіття. Це пояснення можна проілюструвати графіком.

Соседние файлы в папке Екон теорія