Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ul000000020829.doc
Скачиваний:
902
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
20.17 Mб
Скачать

Організація харчування трудящих на підприємствах з перериваним технологічним процесом

Характер технологічного процесу впливає на організацію харчування контингенту працюючих. І це не тільки на вибір раціону і способу організації харчування, але й обумовлює необхідність вибору відповідного типу роздачі, системи обслуговування, режиму роботи підприємства харчування, способу надання лікувально-профілактичного і дієтичного харчування, надання різного виду послуг.

Технологічний процес на виробничих підприємствах може бути перериваним (як різновид – потоковий) і безперервним.

Перериваний технологічний процес дає можливість організувати на підприємствах перерви для прийняття їжі через 3-4 години після початку зміни. При цьому може бути розроблений ступеневий графік відвідування підприємств харчування для працюючих окремих бригад, цехів, ділянок. Це забезпечує рівномірне завантаження всієї обслуговуючої системи на підприємстві харчування.

Якщо при перериваному виробничому процесі за якимись причинами (потокова робота) неможливо забезпечити ступеневий графік відвідування підприємства харчування, тоді доцільно застосовувати обслуговування з попереднім накриттям столів.

Перериваний виробничий процес характерний для підприємств машинобудівної, металообробної, промисловості будівельних матеріалів та інших галузей.

Організація харчування трудящих на підприємствах з безперериваним технологічним процесом

Для галузей чорної і кольорової металургії, вугільної, хімічної промисловості і деяких інших характерний безперервний виробничий процес. При такому технологічному процесі на промислових підприємствах або не встановлюється єдина перерва для прийому їжі, або обідні перерви нетривалі. У цих умовах відвідування підприємств харчування працюючими здійснюється під час технологічних перерв.

Якщо відвідування підприємств харчування зв'язано зі значними витратами часу і сил (як на підприємствах вугільної, видобувної промисловості), то гарячу їжу доставляють до пунктів харчування або на робочі місця місцям. Це актуально особливо для працюючих у вечірню або нічну зміну.

На промислових підприємствах які мають безперервний виробничий процес зі скороченою обідньою перервою, найбільш доцільним є організація харчування на основі комплексних раціонів у сполученні з централізованим їх приготуванням і комплектацією і з розосередженою організацією споживання.

Форми доставки їжі до робочих місць не обмежуються застосуванням індивідуальних або групових термосів, можуть використовуватися пересувні їдальні-роздавальні (які монтуються на платформах-причепах і можуть бути встановлені на автомобільні або залізничні шасі).

Для невеликих промислових підприємств із безперервним виробничим процесом, де відсутні регламентовані обідні перерви, на підприємствах харчування слід здійснювати безперервний доступ споживачів.

Можливо широке застосування торговельних автоматів на підприємствах з безперервним технологічним циклом. Перевагами їхнього використання є те, що є можливість максимально наблизити підприємства харчування до місць праці, прискорити процес обслуговування, цілодобова робота автоматів при незначної зайнятості працівників підприємств харчування й ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]