Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ul000000020829.doc
Скачиваний:
903
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
20.17 Mб
Скачать

6.2. Організація роботи допоміжних виробничих приміщень

До допоміжних виробничих приміщень на підприємствах ресторанного господарства відносяться: експедиція, мийна кухонного посуду, хліборізка. Допоміжні виробничі приміщення допомагають правильно організувати технологічний процес на підприємствах, поліпшують умови праці, допомагають дотримуватися санітарних норм і правил, затверджені для підприємств ресторанного господарства.

Організація роботи експедиції

Напівфабрикати, кулінарні і кондитерські вироби реалізуються в інші підприємства через експедицію. Великі заготовочні підприємства, як правило, мають кілька експедицій: експедиція, що реалізує напівфабрикати (з овочів, м'яса, риби, птиці, субпродуктів); експедиція, що реалізує кулінарну продукцію (при кулінарному цеху); експедиція при кондитерському цеху.

Експедиція розміщається поблизу заготовочних, кулінарного і кондитерського цехів. Склад і площі приміщень експедиції залежать від потужності підприємств і асортименту продукції, що відпускається. До складу експедиції входять наступні приміщення: прийому замовлень, охолоджувані камери для короткочасного збереження овочевих, рибних, м'ясних напівфабрикатів, кулінарних і кондитерських виробів, комори кондитерських виробів, приміщення прийому і розбирання транспортної тари, мийна напівфабрикатної тари, кулінарних і кондитерських виробів, приміщення для збереження тари, кімната експедитора.

У столі замовлень приймаються заявки на напівфабрикати, кулінарні і кондитерські вироби. Замовлення приймаються по телефону і заносяться в бланки, де вказуються найменування, замовлені вироби, кількість і його вартість. Прийняті замовлення направляються у виробничі цехи для виконання. Відпуск кожної партії виробів з експедиції оформляють видатковими накладними. Експедиційну тару з виробами маркірують і пломбують. На пакувальному ярлику вказують найменування підприємства-виготовлювача і його підпорядкованість, найменування і кількість виробів, масу, дату випуску і термін реалізації.

Організація роботи мийної кухонного посуду

Мийна кухонного посуду призначена для миття наплитного посуду (казанів, каструль, листів і ін.), кухонного і роздавального інвентарю, інструментів. Приміщення мийної повинно мати зручний зв'язок з виробничими цехами (холодним, гарячим). У приміщенні мийної встановлюють підтоварники для використаного посуду, стелажі для чистого посуду, інвентарю, мийні ванни з трьома відділеннями - для замочування, миття і дезінфекції використаного посуду і її ополіскування.

Зручне збереження кухонного посуду й інвентарю полегшує роботу кухарів і скорочує час, затрачуваний на підбор посуду й інвентарю для тієї чи іншої виробничої операції. У залежності від обсягу робіт миття посуду здійснюється однієї чи двома мийниками кухонного посуду. Для очищення посуду від залишків їжі використовують дерев'яні лопатки, металеві щітки, шкребки. Миють посуд трав'яними щітками, застосовуючи миючі засоби. Після обробки інвентар, кухонний посуд і цехову тару просушують і зберігають у спеціальному виділеному місці на стелажах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]