Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ul000000020829.doc
Скачиваний:
903
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
20.17 Mб
Скачать

Характеристика кришталевого й скляного посуду

Ще за старих часів ознакою особливої культури вважалося частування гостей напоями з келихів і склянок гарної форми. Чимало далеких родичів налічується в сучасних фужерів і чарок: кубки, роги, чари й чарки, келихи, чаші, ковші.

У Західній Європі перший скляний посуд з'явився у Венеції. Це скло виготовлялося за особливою технологією й одержало назву «венеціанське».

У підприємствах ресторанного господарства для сервіровки столу використовують кришталевий і скляний посуд різних видів. Кришталевий посуд застосовується в ресторанах класу люкс і вищий клас при обслуговуванні банкетів.

Для виготовлення звичайного столового скла застосовують кварцовий пісок, луги, поташ. Для виробництва кришталю використають кращі сорти скла,

Рис. 7. Асортименти порцелянового й фаянсового посуду:

1, 2, 3 — салатники круглі двох-, чотирьох- і шестипорційні. 4 — чарка-підставка для яйця; 5 — полоскальниця; 6 — гірчичниці; 7 — перечниця; 8 — сільничка; 9— хрінниця; 10 — чашка кавова із блюдцем; 11 — чашка чайна; 12 — чашка бульйонна; 13 — супова миска із кришкою; 14 — ваза для борошняних кондитерських виробів; 15 — ваза для фірмових салатів, салатів із крабів, натуральних овочів; 16 — чайник заварний; 17— кавник; 18 — чайник доливний; 19 — соусник; 20 — молочар; 21 — цукорниця; 22 — блюдо кругле; 23 — тарілка глибока столова; 24 — тарілка дрібна столова; 25 — тарілка закусочна; 26 — тарілка пиріжкова; 27, 28, 29 — блюда овальні двох-, чотирьох- і шестипорційні; 30—оселедочниця; 31-блюдце (розетка) для варення; 32 — попільниця

додаючи в скломасу свинець або срібло для прозорості, гри світла й «мелодійності».

Існують різні види обробки кришталю: гравірування - неглибокий матовий малюнок, огранювання – широка полірована грань, різьбленняглибокі борозни в основному трикутного перетину. При частому перетинанні борозен утвориться сітка - алмазна грань.

Поряд з безбарвним кришталевим посудом використовують кольоровий, при виготовленні якого в скломасу додають барвники: люстрин, кобальт і ін.

Поєднання посуду з безбарвного й кольорового кришталю при сервіровці столу створює великий ефект в оформленні залу ресторану.

У повсякденному обслуговуванні в ресторанах і кафе використовують звичайний скляний посуд або посуд зі скла, пофарбованого окислами рідкоземельних металів.

Скляний посуд слугує для подачі різних видів холодних солодких блюд і напоїв. Підбирають скляний посуд по місткості, формі, кольорам c урахуванням характеру напою або блюда й умов їхньої подачі (у ресторані, кафе, барі й т.д.). Місткість келихів, чарок залежить від міцності напою: чим він міцніше, тим менше повинна бути місткість чарки.

Рис. 8. Кришталевий і скляний посуд:

а – чарки для міцних напоїв (горілочні), б – мадерні чарки для кріплених вин, в – рейнвейна чарка, г – лафітні чарки, д – келихи для шампанського, е – чарки лікерні, ж – чарки коньячні, з – фужери, і – склянки для води, к – келихи для пива, л – склянки для коктейлів, м – склянки для соків.

Чарка (50 куб. см) призначена для горілки, настойок, наливок

Чарка мадерна (75 куб.см) застосовується для кріплених вин типу херес, мадера, портвейн і десертні вина (мускат, кагор і ін.).

Чарка рейнвейна (100 куб.см) використовується для білих сухих і напівсухих вин. Вона буває зеленувато - золотавого або кобальтового кольору. Такою чаркою сервірують стіл при замовленні гарячих рибних блюд або «білого» м'яса птаха.

Чарка лафітна (125 куб.см.) використовується для подачі червоних столових вин типу Мукузані, Сапераві, Бордоіль і може бути рожевих відтінків.

Келихи (150 куб.см.) – для шампанського й гристих вин (Цимлянського, Донського). Келихи випускають конічної, подовженої циліндричної, грушоподібної або креманчатої форми.

Фужери (200-240 куб.см.) застосовують для безалкогольних напоїв (фруктових і мінеральних вод), їх можна використовувати й для пива.

Спеціальні келихи циліндричної форми місткістю 250-400куб. см на низькій ніжці призначені для подачі пива в барах і ресторанах. У пивних барах застосовують пивні кружки (на 500 і 1000 куб. см)

Шале – має форму плоскої широкої чаші й ніжку з підставою, використовується для подачі прохолодних напоїв, всіх видів коктейлів.

Чарка лікерна (25-35 куб. см) - для лікеру

Чарка коньячна – розширена донизу й звужена догори, на низькій ніжці – коньяк у неї наливають не більше 25 куб. см.

Чарка для мартіні (125 куб. см – конусоподібної форми)

Склянки хайбол (250-300 куб. см) використовують для подачі вершкових, молочних, фруктових коктейлів, кави-гляссе. Висота склянок 160-170 мм, дно стовщене.

Склянки конічні зі стовщеним дном (до 200 куб. см) служать для подачі віскі з льодом, содової й мінеральної води.

Склянки конічні або циліндричні ( 200-250 куб. см) для соків, пива, води.

Склянки чайні (200-250 куб. см ) – використовують разом з підсклянниками для подачі чаю, збитню й інших гарячих напоїв.

Креманки призначені для подачі свіжих ягід, фруктів, фруктових салатів і желірованих солодких блюд.

Глечики (1000-2000 куб.см ) з ручкою, відтягнутим носиком слугують для подачі води, фірмових напоїв, соків, морсу, квасу.

Вази (крюшонниці) (2500 куб.см) використовують для готування й подачі крюшону, випускають у комплекті з келихами й розливальною ложкою.

Салатники зі стовщеного скла призначені для подачі овочевих салатів, натуральних овочів. Для подачі фруктів використовують вази з круглою чашею на ніжці й без ніжки (типу тури)

Вази діаметром 90 мм на ніжці використовують для варення, цукерок.

Блюдця-розетки діаметром 90-100 мм призначені для варення, меду, джему.

Вази-підставки плоскої форми - для тортів або тістечок.

Вази для квітів висотою 10-15 см

Попільниці скляні і кришталеві мають круглу або прямокутну форму, гладкі стінки.

Набори для спецій і приправ виготовлюють з пресованого скла у вигляді флаконів, установлених на металевій підставці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]