Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ul000000020829.doc
Скачиваний:
902
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
20.17 Mб
Скачать

Обслуговування святкових вечорів

Такі свята, як День Перемоги, відзначають великими колективами. Оформлення залу при цьому повинно носити відповідний святковий і урочистий характер. Столи можуть бути прикрашені червоними гвоздиками, усілякою зеленню. Найчастіше на подібні торжества прибувають гості із закордонних країн. У таких випадках на столи ставлять національні блюда. По особливому організують і музичну програму, передбачаючи пісні часів Великої Вітчизняної війни.

У день 8 Березня в ресторанах проводять святкові сніданки, обіди, вечері, супроводжувані музикою. Святкове меню включає закуски (невеликими порціями), блюда із птиці, різноманітні асортименти солодких блюд і борошняних кондитерських виробів, фрукти. З вино-горілчаних напоїв пропонують шампанське.

Репертуар оркестру в цей день складається з ліричних пісень, легкої танцювальної музики.

У день народження, відмічуваного в ресторані, винуватцеві урочистостей підносять торт, прикрашений свічами. Метрдотель або офіціант запалює свічі на торті в окремому приміщенні. Після проголошення першого тосту офіціант вносить торт у зал і ставлять його на кругле блюдо. Метрдотель вітає винуватця і вручає йому спеціальне пристосування для гасіння свіч.

Маслениця - це стародавній звичай. Він означає перехід до весни й весняних землеробських робіт. У це свято на стіл подають млини. Традиційно млини печуть на круглій чавунній сковорідці. Подають їх, уклавши стопкою в баранчик, і накривають полотняною серветкою. У соусниках до млинців подають пряжене масло й сметану. Крім млинів, подають блюда російської кухні: заливний судак або осетер, сьомгу, лососину або кету, ікру зернисту або кетову, курячу юшку із грибами, котлети Пожарські, яблука в слойці, медяний напій.

Новий рік – свято особливе. Відповідно до новорічної тематики оформлюють зал ресторану, розробляють меню, визначають елементи сервіровки столів. Напередодні обслуговування проводиться підготовча робота: оповіщення населення через друк, радіо, телебачення, рекламні оголошення про перелік підприємств, де проводяться ці вечори, про порядок придбання запрошень, про вартість святкової вечері.

Столи сервірують кращим посудом і столовими приборами. Сервіровка зазвичай складається із двох тарілок - закусочної і пиріжкової, двох-трьох приборів - закусочного й столового, фужера, келиха для шампанського, чарок для вина й горілки. Столи прикрашають штучними ялинками або ялиновими гілками, квітами у вазах. Холодні закуски, напої, фрукти ставлять на стіл заздалегідь. Обслуговування в новорічну ніч тривале за часом: починається з 23 годині 31 грудня, а завершується в 5-6 годині ранку 1 січня. З урахуванням цього складають меню, що включає різноманітні закуски, одне-два гарячих блюда, фрукти, гарячі напої. У меню обов'язкове шампанське, мінеральна й фруктова вода.

Біля входу в зал гостей зустрічає метрдотель у парадній формі.

Після того, як гості займуть свої місця, починається обслуговування. Офіціанти наливають напої, розкладають блюда для «проводів старого року». За кілька хвилин до 24 години офіціанти підготовляють пляшки із шампанським. Після поздоровлення з Новим роком і бою курантів піднімають келихи із шампанським.

Після тостів і поздоровлень офіціанти продовжують обслуговування - розкладають закуски, наливають напої, стежать за порядком на столах. Через 40-50 хвилин подають гарячі закуски, після чого знову упорядковують столи, забираючи використаний посуд, прибори, потім подають гарячі блюда. Після подачі гарячих блюд офіціанти несуть використаний посуд і прибори й готуються до подачі десерту. На столах до цього часу залишаються тільки напої, фрукти. За бажанням гостей можуть бути залишені закуски. Завершується обслуговування подачею чорної кави (чаю).

Цілком доречно, якщо в новорічну ніч у ресторан «прийде» Дід Мороз, який разом з артистами по заздалегідь складеній програмі виступить перед гостями. З ініціативи працівників ресторану нерідко проводять лотерею. Для розіграшу використовують сувеніри й іграшки, коробки цукерок, шампанське.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]