Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ul000000020829.doc
Скачиваний:
903
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
20.17 Mб
Скачать

9.3. Організація приготування та характеристика змішаних напоїв

В барах основним пристосуванням для приготування змішаних напоїв виступає шейк ер, барна склянка чи міксер. Шейк ер використовують для приготування змішаних напоїв з важко змішуваних компонентів. Сам шейкер складається з основи у вигляді склянки, куди насипають льод і вливають напої. Друга частина шейкера - фільтр. Він надівається на основу й служить для відділення льоду при переливанні напоїв у посуд. Остання частина стопорна кришка. Він надівається на фільтр. Всі частини шейкера ретельно підігнані один до одного й при змішуванні напій не протікають. Шейкери виготовляють зі скла, пластмаси, срібла, мельхіору, нержавіючої сталі. Багато змішаних напоїв готують у міксері, або для цього використовують блендер, що в перекладі з англійської мови означає «змішувати».

Барна склянка використовується для приготування змішаних напоїв з легкозмішуючихся компонентів. Барна склянка представляє собою конусоподібну склянку з носиком ємністю від 500 до 1000 мл. Для того, щоб відокремити напій від льоду, користуються фільтром (стрейнером). Напій, що готують у барній склянці, перемішують ложкою з довгою ручкою (барною ложкою).

Апельсини або лимони нарізають дрібною ножем-пилкою. Кубики льоду готують у льодогенераторах.

Для готування деяких змішаних напоїв використовують подрібнений лід. Його називають «фраппе», що в перекладі із французького означає «подрібнений». Кілька кубиків льоду кладуть у полотняний мішечок і подрібнюють молотком чи спеціальним льодоколом в металевій ємності, також приготувати льод мілкими фракціями можна за допомогою різних типів льодогенераторів. Перекладають кубики льоду у посуд для відпуску спеціальною ложкою або щипцями. Ними ж кладуть у напої фрукти або олівки.

Деякі змішані напої, наприклад з морозивом, готують в електроміксері. Для вишні, маслин, закусок до напоїв використовують шпажки чи інші прикраси. Потрібно пам'ятати про соломку: є напої які п'ють двома соломинками (колінзи). Завжди під рукою повинен бути універсальний ключ для відкорковування пляшок і консервних банок із фруктовим соком.

Для того, щоб посуд не залишав на столі мокрих плям під нього підкладають паперові серветки або картонні кружечки.

Послідовність готування змішаних напоїв у шейкері

  1. Шейкер повинен бути чистим, сухим і перебувати в розібраному стані.

  2. Перед використанням потрібно переконатися, що він не містить сторонніх запахів.

  3. Перед приготуванням напою перевірити, чи всі необхідні компоненти перебувають під руками.

  4. Наповнюють шейкер на 2/3 обсягу льодом.

  5. Остужають скляний посуд льодом, наповнивши його також на 2/3 обсягу.

  6. Злити із шейкера воду, що утворилася від танення льоду й влити в нього все компоненти, передбачені рецептурою. При цьому необхідно пам'ятати, що не слід готувати одночасно більше 4-6 порцій (на компанію).

  7. Якщо до складу напою входить газований напій (сидр, шампанське, мінеральна вода), то вливати їх у шейкер не треба. Ними розбавляють готовий напій безпосередньо в склянці або келиху.

  8. Закрити шейкер фільтром і кришкою.

  9. Взяти шейкер двома руками. Однією тримати за дно, іншою за кришку. Різкими рухами із сторони в сторону змішуємо напій. Напій в шейкері змішується 5-15секунд. Інакше лід почне танути й вода розбавить напій. Смак його при цьому погіршиться.

  10. Після охолодження посуду видаляють з нього лід.

  11. Зняти із шейкера кришку й розлити приготовлений напій у посуд для подачі.

  12. Готовий напій можна прикрасити ягодами консервованої вишні, часточкою лимона або апельсина.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]