Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
констпекты лекций / консп банки по требованиям библ ДонНАБА.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

3. Трастові, факторингові і лізингові послуги банків

Під трастовими (довірчими) маються на увазі послуги банків з управління майном та інші послуги з доручення і на користь клієнта на правах довірчої особи. Банки на комісійних началах здійснюють операції за дорученням клієнтів, наприклад, отримання коштів з особистого рахунку або операції по зберіганню цінностей.

Банк як довірча особа на підставі укладеного договору діє від імені свого довірителя і в його інтересах, виступає розпорядником майна, включаючи залишки коштів на банківських рахунках. Банк зобов'язується розпоряджатися майном на користь одержувача, яким може бути сам довіритель або третя особа. Умови договору можуть передбачати розпорядження майном заповідача на користь спадкоємців, ухвалення цінностей на зберігання, управління майном як опікуна неповнолітньої особи і т.д..

Банки можуть здійснити трастові операції для фізичних осіб, фірм, підприємств, добродійних закладів, різних організацій.

Для фізичних осіб банки виконують трастові операції як розпорядження майном клієнта по заповіту, за спеціальним договором, виконання функцій депозитарію; зберігання цінних паперів, консультації і рекомендації з питань покупки і продажу цінних паперів, нерухомості та ін.

Фірмам, підприємствам і організаціям банки можуть надавати агентські послуги (передача права власності по акціях, облігаціях, реєстрації акцій, що випускаються на біржу та ін.).

Банки здійснюють платіжні функції, наприклад, погашення облігацій, по яких наступив термін, виплата дивідендів акціонерам та ін., а також договірне управління майном, фондами добродіїв на добродійні цілі.

За виконання всіх видів трастових послуг банки одержують винагороду, яка встановлюється диференційований за кожний окремий вид послуг: на договірних началах, в законодавчому порядку або відповідно до судового рішення.

Факторингові операції

Факторинг це специфічна послуга, що надається банками своїм клієнтам у зв'язку з їх розрахунково-платіжним обслуговуванням.

Головна мета факторингу - забезпечити постачальнику своєчасну оплату відвантажених товарів.

Основний механізм досягнення мети - надання кредиту під боргові вимоги постачальника або зобов'язання платника. У факторингу поєднується багато банківських послуг: розрахунково-платіжні, кредитні, аудиторські, інформаційні, ведення обліку та ін.

Факторинговими операціями займаються факторингові відділи банків або спеціалізовані фірми, які звичайно є дочірніми компаніями банків (фактори).

Зміст і послідовність факторингових операцій

Підприємство (постачальник) укладає з фактором договір про факторингове обслуговування, яким він поступається правом отримання платежу по своїх боргових вимогах на певних умовах. Для укладення такого договору фактор ретельно вивчає економічний і фінансовий стан підприємства, сферу його діяльності, характер зв'язків і т.д.. Це необхідно для визначення, наскільки обґрунтовано підприємство надає відстрочення платежів по своїх постачальниках і наскільки великий ризик його кредитування.

З урахуванням цих оцінок встановлюється доцільність, а також умови і вартість факторингового обслуговування. З підприємствами невисокої кредитоспроможності фактор може взагалі відмовитися укладати договір або встановити низьку межу сплати розрахункових документів постачальника, високу ставку відсотка за кредит і високий розмір комісійної винагороди.

В договорі може бути передбачено ряд умов, що захищають інтереси сторін: відкритий або закритий договір, з правом регресу або без нього, з попередньою оплатою або без неї, з повним або частковим обслуговуванням та ін.

При відкритому договорі повідомляють усіх дебіторів даного підприємства про його висновок з пропозицією проводити платежі безпосередньо фактору.

При закритому договорі дебіторів не повідомляють, і підприємство розраховується з фактором самостійно.

Договір з правом регресу дозволяє фактору повернути постачальнику розрахункові документи, від оплати яких відмовився покупець з вимогою повернення коштів.

Договір з попередньою оплатою - передбачає негайну оплату розрахункових документів постачальника, як тільки вони будуть пред'явлені фактору. Це значить, що фактор буде кредитувати свого клієнта до настання платежу від боржника, за що стягається відсоток.

За договором без попередньої платні фактор зобов'язується сплатити постачальнику розрахункові документи у встановлену в договорі дату, звичайно в день оплати документів боржником.

Договір з повним обслуговуванням передбачає звичайно надання клієнту не тільки всіх чисто факторингових послуг на вигідних для нього умовах, але і цілий ряд інших: аудиторських, підготовку аналітичних матеріалів, ведення обліку дебіторської заборгованості, повне управління його борговими вимогами та ін.

За угодою сторін в договорі можуть бути передбачені і інші умови: участь клієнта своїми засобами в забезпеченні факторингового обороту, сплата фактором клієнту відсотка за користування цими засобами та ін.

В договорі визначається розмір платні за факторингове обслуговування. В нього входить: відсоток за кредит, що надається фактором своєму клієнту; комісійна винагорода за обслуговування.

По короткострокових кредитах із збільшенням на декілька (2-3) пунктів, комісійної винагороди - з урахуванням набору послуг, що надаються (від 0,5 - до 3% від суми куплених розрахункових документів). Після укладання договору фактор відкриває для клієнта факторинговий рахунок, з якого оплачується на певних умовах його розрахункові документи, що акцептуються платниками, і на який зараховуються надходження коштів від останніх на адресу клієнта. По цьому рахунку відображаються і інші платіжні операції по взаєминах фактору з клієнтом і його боржниками.

Дебітове сальдо відображає заборгованість клієнта перед фактором, а кредитове - суму коштів клієнта, якими користується фактор.

Факторингові операції дуже зручні і вигідні як для банків, так і для клієнтів.

Для забезпечення стабільності відносин фактору з клієнтом можуть встановлюватися максимальні суми по операціях факторингу, в межах яких оплата товарів і послуг може проводиться без ризику неотримання платежу.

Порядок розрахунків підприємства з фактором визначаються в договорі сторін.

Якщо фактор сплачує клієнту всю суму розрахункових документів, то сплату відсотків і комісійних клієнт може здійснити окремим платіжним дорученням через свій банк.

Якщо фактор сплачує клієнту тільки частину суми документів (звичайно 8%), то платіж, що належить йому, він може утримати або з цієї суми, або з тієї частини платежу (2%), яка виплачується клієнту після надходження коштів від його контрагента.

Неповна попередня сплата фактором розрахункових документів клієнта має на меті страхування ризиків від втрат від неотримання платежу внаслідок помилок при виписуванні документів, припинення діяльності або неплатоспроможності платника та ін.

Лізинг

Лізинг - одна з операцій комерційного банку України.

Лізинг - довгострокова здача в оренду з правом викупу основних засобів, куплених орендодавцем для орендаря з метою їх виробничого використання.

Об'єктом лізингу є: машини, устаткування, транспортні засоби, будівлі, споруди, інше рухоме і нерухоме майно.

В лізинговій операції беруть участь три сторони:

1. Підприємство - постачальник основних засобів;

2. Комерційний банк, як орендодавець, що оплачує і надає в оренду машини, устаткування та ін.;

3. Орендар, який одержує і використовує основні засоби протягом договірного терміну.

Постачальником можуть бути виробничі, торговельні підприємства, іншими власниками основних засобів, підприємство - виробник устаткування.

Отримавши заявку від орендаря, комерційний банк купує об'єкт лізингової операції і за певну платню за договором передає її лізингоотримувачу. За комерційним банком зберігається право власності на майно яке передається по лізингу. Орендарями можуть бути підприємство, будівельні та інші організації, кооператив, фермерське господарство, індивідуальний орендар, громадяни.

Під терміном лізингу розуміється термін дії лізингового договору. В ньому визначають:

- термін служби основних фондів;

- період їх амортизації;

- динаміка інфляції та ін.

Термін лізингу не може перевищувати терміну передбачуваної експлуатації основних фондів.

Амортизаційний термін встановлюється урядом України.

До складу лізингового платежу входить: сума амортизації або вартість майна, що орендується, дохід лізингодавця за послуги (лізингова маржа), що надаються їм, ризикова премія.

Послуги з лізингу можуть бути технічні і консультаційні.

Технічні - це послуги з організації транспортування об'єкту лізингу до місця його використовування орендарем, монтажу, наладки устаткування та ін.

Консультаційні - по оформленню лізингової операції, оподаткуванню та ін.

За рахунок використовування лізингу, комерційний банк нарощує доходи. Лізингоотримувач має нагоду швидко придбавати і впроваджувати нову сучасну техніку без попереднього накопичення сум власних коштів для її фінансування.

Підприємство-постачальник одержує гарантований збут продукції, її оплату.

Комерційні банки використовують в основному фінансовий лізинг. Тут роль банку зводиться до виплати постачальнику вартості устаткування, замовленого орендарем і передачі його в оренду.

При фінансовому лізингу термін оренди устаткування відповідає терміну економічного життя устаткування. Повне повернення банку авансованих по лізингу засобів завершується у момент числення нормативного терміну майна.