Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
констпекты лекций / консп банки по требованиям библ ДонНАБА.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

3. Операції Національного банку України

Національний банк для виконання покладених на нього функцій здійснює наступні операції:

  1. надає кредити комерційним банкам й іншим фінансово-кредитним установам для підтримки ліквідності по ставці не нижче ставки рефінансування НБУ;

  2. здійснює дисконтні операції з векселями й чеками в порядку, передбаченому Законодавством України;

  3. купує й продає на вторинному ринку цінні папери в порядку, передбаченому Законодавством України;

  4. відкриває власні кореспондентські рахунки й металеві рахунки в іноземних банках і веде рахунки банків-кореспондентів;

  5. купує й продає валютні цінності з метою монетарного регулювання;

  6. зберігає банківські метали, а також купує й продає банківські метали, дорогоцінні камені й інші цінності, пам'ятні й інвестиційні монети з дорогоцінних металів на внутрішньому й зовнішньому ринках без квотування й ліцензування;

  7. розміщає золотовалютні резерви самостійно або через банки, уповноважені їм на ведення валютних операцій, виконує операції із золотовалютними резервами України з банками, рейтинг яких по класифікації міжнародних рейтингових агентств відповідає вимогам до першокласних банок не нижче категорії А;

  8. приймає на зберігання й у керування державні цінні папери й інші цінності;

  9. видає гарантії й поручительства, відповідно до положення, затвердженим радою НБУ;

  10. веде рахунки Державного казначейства України без оплати й нарахування відсотків;

  11. виконує операції по обслуговуванню державного боргу, пов'язані з розміщенням державних цінних паперів, їхнім погашенням і виплатою доходу по них;

  12. веде особисті рахунки працівників НБУ;

  13. веде рахунки міжнародних організацій;

  14. здійснює безперечне стягнення засобів з рахунків своїх клієнтів відповідно до законодавства України за рішенням суду.

НБУ вправі здійснювати й інші операції, що необхідні для забезпечення виконання своїх функцій.

Емісійні операції

Емісійні операції НБУ - це форма реалізації його монопольного права на випуск грошей в обіг. Вони є складним елементом системи регулювання готівково-грошового обороту й включають два основних рівні організації: регламентацію касових операцій банків, регламентацію касових операцій господарюючих суб'єктів.

З метою забезпечення оперативного рішення питань, пов'язаних зі здійсненням емісії готівки, у всіх управліннях НБУ організовані резервні фонди НБУ - залишок національних грошових знаків, що перебувають поза обігом.

Коштами, що перебувають у резервному фонді НБУ розпоряджаються: Правління НБУ, Кримське республіканське правління НБУ, обласні упраління НБУ.

Ці органи можуть дозволити перемістити грошові знаки з резервних фондів в оборотну касу (або операційну касу філій банків, при яких не відкриті резервні фонди). Ця операція й означає емісію - випуск готівки в обіг.

Переміщення грошових знаків з оборотної каси в резервні фонди характеризується вилученням грошей з обігу. Ця операція здійснюється автоматично при перевищенні лімітів оборотних (операційних) кас.

Правління НБУ затверджує ліміт оборотних й операційних кас управлінням НБУ в Республіці Крим, областях і м. Києва в цілому по країні, області, місту, розрахунково-касовому центру НБУ. При цьому враховуються:

- обсяги касових оборотів установ банків;

- наявність в установах комерційних банків резервних фондів;

- умови перевезення готівки між установами банків.

Ліміти оборотних й операційних кас, розташованих на території філій комерційних банків установлюють начальники управління НБУ.

Якщо фактичні залишки коштів в оборотній (операційної) касі на кінець операційного дня перевищують встановлений ліміт, то установи комерційних банків зобов'язані:

- вилучити залишок з каси;

- перемістити відповідну суму грошових знаків у резервні фонди,

- якщо немає резервних фондів, то такі установи банків зобов'язані враховувати залишок на окремому балансовому рахунку й зберігати відповідну суму грошових знаків окремо від грошей, що перебувають в операційній касі;

- інформувати про вилучення грошей з обігу в той же день упраління НБУ висилкою телеграфного авізо.

На суму грошей, вилучених з обігу, кошти зараховуються на кореспондентський рахунок філії комерційного банку. При видачі готівки комерційному банку НБУ списує відповідну суму з його кореспондентського рахунку.

Емісія готівки здійснюється у формі підкріплення операційних (оборотних) кас установ комерційних банків. Дозвіл на здійснення емісії дає начальник управління НБУ або інша особа, що уповноважена розпоряджатися резервними фондами. Дозвіл оформляється у вигляді емісійних телеграм, зміст яких відповідним чином кодується. Воно надає право на переміщення певної грошової суми грошових знаків з резервних фондів в оборотну касу або на використання понадлімітного залишку грошей, що зберігається в установах банку або при відсутності останніх на одержання підкріплення з оборотних кас управління НБУ.

Залишки грошей, що перевищують щомісячну потребу в додаткових касових ресурсах, виводяться апаратом інкасації НБУ.

До касового вузла банку й грошовому сховищу пред'являються технічні й організаційні вимоги, метою яких є забезпечення схоронності грошей.

Правила регламентації касових операцій:

  1. Обов'язковість зберігання підприємствами всіх форм власності коштів в установах банків.

  2. Зберігання грошей у касах підприємства в межах установлених лімітів.

  3. Здійснення розрахунків між підприємствами переважно у безготівковому порядку.

  4. Обмеження видачі готівки банками господарюючим суб'єктам з урахуванням цільового призначення їх витрат.

  5. Обов'язкове перерахування залишків готівки (інкасацію) у каси банку.