Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
констпекты лекций / консп банки по требованиям библ ДонНАБА.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

3.Аналіз показників ліквідності балансу банку.

Проаналізувавши достатність капіталу, ми необхідним є проведення аналізу ліквідності банку.

При аналізі ліквідності балансу банку, як і при аналізі достатності капіталу, в першу, чергу визначається виконання економічних нормативів, встановлених НБУ (показники ліквідності Л1, Л2, Л3, Л4, Л5). Також аналіз ліквідності може включати і додатковий розрахунок наступних коефіцієнтів:

- коефіцієнт ліквідності активів.

Даний показник обчислюється шляхом відношення готівки і прирівняних до неї коштів міжбанківських позик (актив) (Г) за мінусом міжбанківських позик (пасивів) і позик від центрального банку (П) до загальних активів банку (А):

Ла =(Г-З)/А

- коефіцієнт співвідношення позик і депозитів.

Цей коефіцієнт розраховується як відношення всіх активів з нормативним ризиком (А) до основних депозитів (Д):

Кс = А/Д

Цей коефіцієнт характеризує здатність банку залучати депозити суспільства для підтримки своїх кредитних операцій і його можливість давати в кредит ці депозити. Високий коефіцієнт традиційно асоціюється з вищим елементом ризику, оскільки він може відображати нижчу ліквідність, негативні економічні умови або наслідки відтоку депозитів. Низький рівень співвідношення може відображати недостатність можливостей кредитування або небажання обліку відповідного ризику при наданні позик. Нормальний рівень 70-80% може складати задовільне співвідношення між ліквідністю (що вимагає меншого коефіцієнта) і прибутковості (як правило, краще вищий коефіцієнт).

  1. Аналіз доходів, витрат і прибутковості комерційного банку.

Наступний етап в економічній оцінці діяльності комерційних банків - це аналіз прибутковості банку.

Спершу відзначимо, що доходи банку - це загальна сума грошей, одержаних від проведення активних операцій.

Кількісний аналіз структури доходів припускає визначення питомої ваги окремих статей доходів в їх загальній сумі, а загальний кількісний аналіз структури доходів припускає порівняння структури декількох банків або фізичних і планових (прогнозних) показників одного банку.

Витрати банку - це вся сума витрат по пасивних операціях, включаючи витрати на зміст апарату управління.

Основними завданнями аналізу витрат банку є визначення структури витрат за звітний період і порівняння її з планом (прогнозом), використовуючи метод відхилень. На основі проведених порівнянь необхідно виявити резерви скорочення витрат.

Аналіз структури операційних витрат банку є важливим для оцінки рівня операційних видач банку, розділення кадрового потенціалу і природи бізнесу, яким займається банк. Слід пам'ятати, що операційні витрати на утримання апарату управління, здійснюються з накопичувального доходу банку.

Необхідно звернути увагу на те, що у зв'язку з тим, що у витратах банку найбільшу питому вагу займають сплачені відсотки, то доцільно визначити середню ставку по відсотках за пасивними операціями, яка розраховується відношенням сплачених відсотків до позикових коштів.

У зв'язку з цим слід пам'ятати, що ринкова процентна ставка повинна забезпечити захист від інфляції. Тому в умовах стабільності економіки ця ставка, в реальному виразі, повинна бути трохи вище за рівень інфляції.

Деякі банки на ринках з розвиненою конкуренцією мають дуже обмежений вплив (індивідуальне) на депозитні і кредитні ставки. Внаслідок цього банк може зробити склад витрат на фінансування нижче, ніж рівень інших банків тільки за рахунок надання кращих послуг або пропонуючи "оптові" великі депозити, де знижується вартість проведення операцій.

  1. Аналіз прибутковості банку

Прибуток банку - це різниця між його доходами і витратами. Основними джерелами банківського прибутку є дохід від відсоткової різниці,тобто різниця між відсотками отриманими і відсотками сплаченими.

Слід зазначити, що при аналізі прибутку банка найважливішими показниками, які необхідно розраховувати є:

- прибутковість активів (Па):

Па= (ЧП/А)*100%, де

ЧП - чистий прибуток після оподаткування;

А - середня вартість активів

- прибутковість капіталу (Пк)

Па= (ЧП/СФ)*100%, де

СФ - статутної фонд банку

Показник прибутковості активів характеризує ефективність використання всіх ресурсів, які банк одержав в своє розпорядження, а показник прибутковості капіталу - прибутковість капіталу учасників. При цьому, узагальнюючим показником банківської діяльності слід вважати прибутковість капіталу, а показник прибутковості активів пропонується вважати приватним показником, який оптимальну структуру активів і пасивів з погляду прибутковості і витрат.

Необхідно відзначити, що для підвищення прибутковості капіталу банку необхідно збільшувати прибутковість його активів і зменшувати частку статутного фонду в загальній сумі коштів банку.

Обчислення ефективності діяльності банку визначається за допомогою таких показників:

1. Чистий спред = (Во / П) х 100 – (Вс / Нпз) х 100, де

Во - відсотки одержані;

П – позики;

Вс – відсотки сплачені;

Нвз – напіввідсоткові позикові засоби.

Цей коефіцієнт включає тільки ті активи і пасиви, до яких встановлюються відсоткові ставки. Цей показник ізолює вплив відсоткової ставки на прибуток банку і тим самим дає глибше розуміння джерел прибутку банка.