Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
констпекты лекций / консп банки по требованиям библ ДонНАБА.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Позикові кошти комерційних банків

Основними джерелами позикових коштів для комерційних банків є:

  • кредити в центральному банку (НБУ);

  • міжбанківський ринок ресурсів;

  • проведення операцій РЕПО;

  • міжнародний фінансовий ринок;

  • ринок депозитних сертифікатів;

  • ринок комерційних паперів;

  • кредити в небанківському секторі.

Вартість позикових коштів центрального банку визначається дисконтною ставкою. Дисконтна ставка (ставка рефінансування) - це процентна ставка центрального банку за операціями кредитування комерційних банків через рефінансування їхніх активних операцій. Як правило, центральний банк видає кредити тим банкам, які зазнають тимчасових труднощів у формуванні ресурсів або з метою підтримки їхньої ліквідності. При цьому передбачається, що позичка носить короткостроковий характер.

Національний банк України використає механізм рефінансування комерційних банків з метою підтримки їхньої ліквідності й регулювання кредитно-грошового ринку України. Рішення про надання кредиту по дисконтній ставці приймається НБУ після вивчення конкретної ситуації й фінансового стану комерційного банку. В умовах фінансової кризи механізм рефінансування НБУ практично не використається.

Однією з форм рефінансування комерційних банків, активно використовувана НБУ, є проведення кредитних аукціонів. Метою проведення кредитних аукціонів є вільний продаж кредитних ресурсів фінансово стійким банкам.

Кредитні аукціони мають певні правила допуску учасників й обмеження:

  • до участі допускаються банки, які не порушують установлених економічних нормативів, вчасно надають звітність і повертають отримані кредити;

  • філії комерційних банків і тільки створені банки (зі строком діяльності менш 1 року) до участі не допускаються;

  • сума кредиту одному банку не може перевищувати 50% загального обсягу кредитів, запропонованих до продажу на аукціоні;

  • загальна сума міжбанківських позичок з урахуванням поданої заявки не повинна перевищувати п'ятикратного розміру капіталу банку по останньому балансі.

Процентна ставка за кредитами, що були отримані в результаті проведеного аукціону, може відрізнятися від дисконтної ставки НБУ й залежить від попиту та пропозиції кредитних ресурсів і початкової ставки аукціону. Придбані на аукціоні кредити не підлягають пролонгації.

Популярним джерелом позики коштів банками є міжбанківський кредит. Міжбанківський ринок кредитних ресурсів є ефективним механізмом перерозподілу коштів. З одного боку, міжбанківський кредит дозволяє банкам з недостатньою кількістю ресурсів виконувати вимоги НБУ або задовольняти потреби клієнтів у кредитах. З іншого боку, міжбанківський ринок служить для підтримки росту депозитів і надає кредиторам можливість вигідно розмістити тимчасово вільні кошти. У цілому кредитування інших банків характеризується відносною безпекою, хоча повністю не виключає кредитного ризику.

Процентна ставка по міжбанківських кредитах залежить від кон'юнктури ринку й установлюється провідними банками. Розмір процентної ставки по конкретному кредиті є предметом переговорів між позичальником і кредитором і може відрізнятися від діючої ринкової ставки. Процентна ставка по міжбанківських кредитах, як правило, нижче, ніж за кредити надані іншим позичальникам і пов'язана з дисконтною ставкою НБУ.

Строки надання міжбанківських кредитів перебувають у діапазоні від декількох годин до декількох місяців (як правило не більше 6 місяців). На міжбанківському ринку укладаються кредитні договори трьох типів:

  1. одноденні;

  2. термінові;

  3. безстрокові.

Договори за одноденними кредитами - кредити типу «овернайт» (overnight) - укладаються, як правило, по телефону без письмового оформлення й припускають повернення коштів наступного дня (не пізніше, ніж через 24 години). Метою одержання даного кредиту є підтримка поточної ліквідності банку.

У термінових кредитних договорах строк надання кредиту (дні, тижні, місяці) чітко обмовляється сторонами й фіксується письмово.

Безстрокові (відкриті) договори автоматично тривають щодня доти, поки один з учасників не вирішить їх перервати. Термін дії такого договору не визначається, процентна ставка - плаваюча. Більшість безстрокових контрактів укладається між невеликими й середніми банками, які мають постійні кореспондентські відносини.

Кредитний ризик по міжбанківських кредитах у цілому нижче, ніж ризик, що виникає в процесі кредитування інших позичальників. Однак і банки можуть потрапити в скрутне фінансове становище й вчасно не повернути кредит або збанкрутувати. Однією з причин кризової ситуації, що склалася в банківській системі України в 1994р., було неповернення міжбанківських кредитів деякими банками. У той час не існувало ринку державних цінних паперів, які могли б служити забезпеченням міжбанківських кредитів. З випуском в обіг облігацій внутрішньої державної позики уряду України (ОВГЗ) значна частина договорів на міжбанківському ринку укладається за умови забезпечення кредиту державними цінними паперами. Обсяги позики міжбанківських кредитних ресурсів регулюються нормативом НБУ (Н13) «Максимальний розмір отриманих міжбанківських кредитів».

Надання міжбанківського кредиту під забезпечення цінними паперами за умови їхнього зворотного викупу після повернення коштів кредиторові називаються операціями РЕПО. Операції РЕПО є одним з видів ломбардного кредиту на міжбанківському ринку й використаються у випадку, коли учасники недостатньо добре знають один одного або виникає сумнів із приводу кредитоспроможності позичальника.

Строк договорів РЕПО може коливатися від декількох годин до декількох місяців. В залежності від термінів дії договори РЕПО бувають трьох типів:

  1. нічне РЕПО: тривалість - 1 день, ставка фіксована;

  2. термінове РЕПО: тривалість чітко визначена договором, ставка фіксована;

  3. безстрокове РЕПО: строк не фіксується, дія договору припиняється на вимогу однієї зі сторін, ставка плаваюча.

Операції РЕПО значно знижують кредитний ризик, однак не гарантують повного його запобігання.