Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
констпекты лекций / консп банки по требованиям библ ДонНАБА.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

2. Схожість і відмінність інвестиційних і позикових операцій

В світовій практиці позикові і інвестиційні операції комерційних банків є найбільш важливими, оскільки вони є банківською діяльністю, за допомогою якої кредитні установи пускають в оборот свої ресурси з метою отримання прибутку.

Іншою важливою особливістю, об'єднуючою ці операції, можна назвати їх прибутковість. Інвестиційні і позикові операції є найприбутковішими в банківській діяльності, а отже, вони займають найбільшу питому вагу у складі активів комерційного банку. Крім того, з другого боку, інвестиційні і позикові операції мають істотні відмінності.

Позика є вкладенням коштів на відносно короткий період часу з умовою повернення її або її еквівалента в сумі, що перевищує початкову, на позиковий відсоток. Інвестування ж - це використовування грошей з метою забезпечення тривалого проміжку часу, причому, до того, як вкладені засоби будуть повернені в банк.

Клієнт звертається в банк за позикою при виникненні потреби в нього в грошах, яку він не може покрити власними коштами. Таким чином, ініціатором кредитної операції звичайно виступає позичальник, тоді як при інвестуванні банк сам ухвалює рішення про вкладення засобів в цінні папери з метою отримання прибутку.

Як правило, при кредитуванні банк є головним і єдиним або одним з не багатьох кредиторів, тоді як інвестування припускає безліч кредиторів. З цього можна припустити ще одну відмінність між позиковим і інвестиційним процесами: надання позик обумовлює особисті відносини між боржником і кредитором, тоді як інвестування - це відособлена і знеособлена діяльність.

Між позиковими і інвестиційними операціями комерційних банків існує тісний взаємозв'язок. Оскільки ці операції є найбільш прибутковими, то, як правило, вони представляють для банку істотної ризик. Тому банки зобов'язані підтримувати оптимальну структуру своїх активів і залежно від економічної ситуації змінювати її або на користь позик, або на користь інвестицій.

Наприклад, банк, який надав позики першокласним позичальникам і має гарантії повернення вкладених засобів, а також має в своєму розпорядженні стійкі внески, може узяти на себе більший ризик відносно інвестиційних операцій. Проте іноді більш вигідно, щоб банк проводив широку позикову і обережну інвестиційну політику. Це означає готовність надавати позики у великому об'ємі. Ризик, викликаний цими операціями, буде урівноважений ліквідним портфелем інвестицій.

Якщо у банку виникає випадкова потреба в коштах через вилучення клієнтами своїх внесків або отримання заявок на позики, що перевищують наявні ресурси, він може змінювати і об'їм інвестиційного портфеля і при необхідності зменшити розмір позикового капіталу. Це здійснюється шляхом продажів цінних паперів, в які були вкладені засоби, погашення позик, наданих до запитання, невідновлення кредитів, термін погашення яких закінчується.

3. Ризик і ліквідність інвестиційних операцій

Оцінка ризику і доходу - це та основа, за допомогою якої ухвалюються раціональні рішення про вкладення засобів.

Ризик, властивий банківським інвестиціям, можна розділити на три види: кредитний, ринковий і процентний.

Кредитний ризик характерний для цінних паперів, по яких можливо погіршення економічного стану емітентів цих паперів до такого ступеня, що вони будуть не в змозі відповідати за своїми фінансовими зобов'язаннями.

Ринковий ризик виникає при непередбачених і серйозних порушеннях на ринку цінних паперів і в економіці в цілому. У зв'язку з цим ринкова ціна деяких цінних паперів може значно знизитися, аж до рівня їх номінальної ціни, а іноді і нижче її.

Процентний ризик залежить від коливання ринкових ставок боргових зобов'язань, по яких встановлений відсоток в договірному порядку з моменту їх випуску. Чим віддаленій термін погашення такого боргового зобов'язання, тим вище процентний ризик.

Здійснюючи інвестиційні операції, банки стежать за рівнем прибутковості. Віддача вкладених засобів повинна пропорційно відповідати ризикованій вкладень.

При низьких цінах доходи від облігацій високі, і навпаки. Банк, який купує облігації по низьких процентних ставках, ризикує можливим зменшенням вартості інвестиційного портфеля у разі підвищення ставок.

При зниженні процентних ставок ринкова вартість збільшується.

Часто банки позбавлені іншого вибору, окрім як узяти на себе втрати від продажу облігацій по підвищених процентних ставках в період виникнення потреби в засобах через вилучення клієнтами внесків або підвищення попиту на кредит.

Кожний банк при управлінні своїми активами формує первинні і вторинні резерви. До первинних резервів відносяться касова готівка і прирівняні до неї засоби, до вторинних - ліквідні цінні папери, в основному державні боргові зобов'язання.

Таким чином, цінні папери, що входять в інвестиційний портфель, відповідно до їх функціонального призначення поділяються на інвестиції і вторинні ліквідні резерви. Між ними існує чітка відмінність - ступінь ліквідності. Ліквідні вторинні резерви можна негайно перетворити на готівку шляхом продажу на ринку цінних паперів. В цьому відношенні багато які цінні папери з інвестиційного портфеля мають таку ж ліквідність, як і цінні папери, що входять до вторинних резервів. Проте ліквідність залежить також від термінів цінних паперів. Чим віддаленій термін погашення боргового зобов'язання, тим вище вірогідність зміни його ринкової вартості із зміною процентної ставки. Тому, наприклад, довгострокові облігації уряду менш ліквідні, чим короткострокові казначейські векселі, хоча ці цінні папери випускає один емітент - Казначейство. Це залежить від того, що облігаціям властивий більший ризик через зміну процентних ставок по них.

Інвестиційні цінні папери розраховані на більш тривалий термін, чим цінні папери вторинних резервів. Керівництво банку може встановлювати граничні терміни цінних паперів, які відносяться до вторинних резервів. Тому цінні папери весь час переходять з категорії інвестицій до вторинних резервів. Наприклад, якщо по довгострокових облігаціях уряду (які при покупці були віднесені до інвестицій) залишився термін до погашення, рівний терміну, встановленому банком по цінних паперах повторних резервів, їх можна віднести до ліквідних активів.

Для безперервності платежів по кореспондентському рахунку банк може використовувати різні методи. Так, багато які банки бережуть на кореспондентському рахунку крупні суми коштів для забезпечення майбутніх платежів, беруть кредити в інших банках. Проте ці методи містять в собі певні недоліки.

Найбільш прийнятним і раціональним методом підтримки ліквідності є розглянутий вище метод вкладення засобів у високоліквідні цінні папери, які при виникненні потреби легко реалізуються. За рахунок отриманої виручки від реалізації скоюються платежі по кореспондентському рахунку.

З метою підвищення доходів, скорочення ризику втрат через зниження курсу цінних паперів в сучасних умовах банки застосовують могутню техніку управління інвестиційним портфелем.

Основним методом зменшення ризику втрат є диверсифікація вкладень, коли капітал розподіляється між безліччю цінних паперів різної якості і різних термінів погашення.

Слід зазначити, що за допомогою диверсифікації не можна повністю уникнути ризику, але можна його зменшити.

При диверсифікації рекомендується обмежувати вкладення засобів в певний вид цінних паперів у розмірі 10% загальній вартості портфеля. У міру розширення вмісту портфеля ця межа може знижуватися до 5% і менш.

Коли портфель забезпечує інвестору необхідне досягнення інвестиційних цілей, він вважається збалансованим.

Портфель інвестицій повинен підлягати ревізії, хоча б один раз в рік, щоб його вміст не прийшов в суперечність з інвестиційною метою банку як інвестора, економічним станом в галузі, а також інвестиційними якостями цінних паперів. При необхідності вміст інвестиційного портфеля необхідно скоректувати з метою відновлення балансу.

Баланс може бути досягнутий шляхом включення в інвестиційний портфель одночасно оборонних цінних паперів (облігацій і звичайних і привілейованих акцій), що забезпечують надійність вкладень і стабільне отримання доходу, і агресивних цінних паперів (звичайних акцій, що забезпечують швидке зростання капіталу).

Для комерційного банку найбільш важливими є питання якості і термінів погашення цінних паперів.

Відносно якості цінних паперів основна ціль диверсифікації полягає в мінімізації ризику невиконання боржником узятих на себе зобов'язань. Це особливо важливо тоді, коли засоби вкладені в цінні папери низької якості.

Основна ціль при диверсифікації відносно термінів погашення полягає в утриманні ризику інвестиційного портфеля, пов'язаного з коливаннями процентних ставок, в межах, які відповідають прогнозованим прибутковості і ліквідності.

Як було розглянуто вище, цінні папери можуть не мати ніякого кредитного ризику, але мають великий процентний ризик через коливання їх ринкової вартості в результаті змін процентних ставок. Таким чином, при їх продажу можуть бути або певний прибуток, або збиток. Після закінчення термінів облігацій засобу можна реінвестувати в нові цінні папери.

Інвестиційна діяльність припускає певну структуру термінів погашення цінних паперів. Найбільш поширена так звана східчаста структура термінів погашення цінних паперів. При цьому засоби вкладаються так, щоб в майбутньому щороку закінчувався термін погашення певної частини вартості цінного паперу. Засоби, що вивільняються, реінвестуються в покупку нових цінних паперів з максимальним терміном. Це дозволяє забезпечити простоту контролю і регулювання і, як правило, стабільність доходу.

Більшість комерційних банків в інвестиційній діяльності дотримуються стратегії «Штанги». Сутність цього методу полягає в том, що істотна частина інвестиційного портфеля складається з довгострокових зобов'язань, урівноважених короткостроковими цінними паперами, за відсутності або невеликій наявності середньострокових цінних паперів.

При використовуванні методу «Штанги» сума вкладень в довгострокові боргові зобов'язання і час, коли вони здійснюються залежать від рівня і динаміки довгострокових ставок.

Якщо прогнози банку указують на зниження довгострокових ставок, здійснюється покупка довгострокових цінних паперів. При зниженні короткострокових процентних ставок доцільні вкладення в короткострокові зобов'язання.

Стратегію «Штанги» можуть вільно використовувати банки, які мають точні прогнози відносно динаміки процентних ставок. За таких умов цей метод є більш результативним і раціональним в порівнянні з східчастою структурою.

Проте диверсифікація не означає придбання будь-яких цінних паперів різних видів, а припускає кваліфікований підхід і точні розрахунки. Диверсифікацію не можна розцінювати як скрупульозний розподіл цінних паперів по їх термінах і якості. Дуже велика диверсифікація може негативно вплинути на ефективність інвестиційного портфеля.