Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
констпекты лекций / консп банки по требованиям библ ДонНАБА.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Фінансування будівництва, що ведеться підрядним і господарським способом.

При підрядному способі будівництва виконання будівельно-монтажними організаціями роботи оплачуються замовником з рахунку фінансування, а якщо будівництво фінансується за рахунок довгострокового кредиту - з позикового рахунку.

Оплата здійснюється за договірною ціною, що є основою для укладання договору підряду на капітальне будівництво. Договірна ціна в будівництві формується з урахуванням попиту на будівельну продукцію та її пропозиції, кон'юнктури вартості матеріалів, машин і устаткування,що використовуються, розв'язання завдань розвитку соціальної сфери й будівельної бази підрядних організацій, одержання необхідного прибутку.

Договірні ціни визначаються на будівництво в цілому з розподілом по об'єктах, що входять до складу будівництва, а також на окремі комплекси й види робіт, що доручаються окремим організаціям.

В договірну ціну входять:

  • кошторисна вартість будівельно-монтажних робіт;

  • інші витрати, що стосуються діяльності підрядника;

  • вартість інших робіт, які включаються в договор підряду (проектні роботи, забезпечення устаткуванням тощо);

  • резерв коштів на непередбачені роботи й витрати;

  • витрати, що пов'язані з формуванням ринкових відносин, які не знайшли відбитку в державних нормах і цінах.

Порядок розрахунків за виконання будівельно-монтажних робіт самостійно визначають у договорі підряду замовник з будівельною організацією. Застосовуються такі основні їх види:

  • за готову будівельну продукцію, тобто за закінчене будівництво підприємства, готового до випуску продукції й надання послуг, чи його окремих об'єктів;

  • за закінчене будівництво окремої будівлі чи споруди;

  • за етапи (комплекси) будівельних робіт;

  • за закінчені великі конструктивні елементи й види робіт на об'єктах;

  • за закінчені частини великих конструктивних елементів і видів робіт на підставі єдиних районних одиничних розцінок;

  • інші види розрахунків.

Нестача потужностей підрядних організацій для здійснення будівництва, а також зростаючі обсяги робіт із технічного переоснащення й реконструкції діючих підприємств обумовлюють необхідність будівництва власними чинностями підприємства, тобто господарським способом.

Вибір порядку фінансування будівництва, що здійснюється господарським способом, залежить від обсягу будівництва. Фінансування здійснюється як за елементами витрат, так й у міру виконання робіт. Робота оплачується щомісяця за виконані її обсяги. При оплаті відраховуються планові накопичення й економія від зниження собівартості будівельно-монтажних робіт.

3. Державне кредитування будівництв й об'єктів виробничого призначення.

Державне кредитування будівництв й об'єктів виробничого призначення здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

Обсяг державного кредитування і його напрями визначаються державною інвестиційною політикою України. Інвесторами, що використовують державний кредит, є міністерства, відомства, підприємства, об'єднання й організації, малі підприємства та інші інвестори. Кредит дається на будівництво, реконструкцію, технічне переоснащення об'єктів і підприємств.

Для одержання державного кредиту інвестори подають заявки та інші матеріали, у яких обґрунтовують потребу в будівництві, реконструкції або технічному переоснащенні об'єктів виробничого призначення.

Рішення про надання державного кредиту на основі заявок інвесторів, виходячи з обсягів Інвестиційного фонду, ухвалює Національний банк разом із Міністерством економіки й Міністерством фінансів України. Це рішення оформлюється спільним протоколом, що є підставою для укладання кредитної догоди між Національним банком України й комерційними банками. Організація роботи з надання державного кредиту, його обліку й здійснення розрахунків покладається на Національний банк України.

Кредитні відносини між установами комерційних банків та інвесторами оформлюється угодами, у яких визначаються: позначка надання державного кредиту, рядка його повернення, процентні ставки за використання, економічні санкції й особливі умови кредитування, зобов’язання банку й інвестора з інших питань надання і використання кредиту.

Інвестори зобов'язані забезпечити цільове й своєчасне використання державного кредиту і його повернення у визначені рядка. Контроль за цільовим використанням кредиту здійснює Національний банк України.

Інвестор починає погашати кредит за рахунок власних коштів через рік після закінчення нормативного рядок будівництва, реконструкції й технічного переоснащення об'єкта кредитування.

Кошти, що вивільнилися, перераховуються комерційним банком на рахунок Інвестиційного фонду України для повернення їх у державний бюджет. Контроль за своєчасним поверненням цих коштів у держбюджет здійснюється Міністерством фінансів України.