Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
констпекты лекций / консп банки по требованиям библ ДонНАБА.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

2. Гарантійні, посередницькі, консультативні послуги

Умовою видачі позичальнику кредиту під гарантію є платоспроможність гаранта. Це підтверджується обслуговуючим банком.

Гарант, перш ніж видати гарантований лист позичальнику кредиту, що звернувся до нього з проханням виступити гарантом по кредиту, надає цей лист своєму банку.

Переконавшись в платоспроможності гаранта, банк робить відповідний запис в гарантійному листі і завіряє його підписами посадовців і печатками. Потім, гарантійний лист вручається гаранту, який він передає позичальнику для надання в банк на отримання кредиту. Гарантом по кредитах, підприємствам, що надаються, може виступати і сам банк як юридична особа. Така гарантія надається на підставі договору, укладеного банком з позичальником. В договорі передбачається термін гарантії, сума, комісійна винагорода за гарантію платежу, порядок і термін його перерахування.

Гарантія (поручительство) - зобов'язання третьої особи погасити борг позичальника у разі його неплатоспроможності. Гарантія - договір, укладений між банком і гарантом шляхом видачі останнім гарантійного листа і ухвалення цього листа до виконання банком.

Оформляється у вигляді самостійного зобов'язання гаранта або за допомогою передаточного напису на вимоги боргу. В ролі гаранта можуть виступати будь-які фінансово-стійкі організації, у тому числі банки.

Термін гарантії звичайно на 10-15 днів більше терміну погашення кредиту.

Гарантійний лист складається в двох екземплярах - один залишається у гаранта, а другий з відміткою банку, обслуговуючого гаранта, про ухвалення гарантії представляється в банк позикоотримувача, після чого здійснюється кредитування.

У разі непогашення, сума кредиту стягається в безперечному порядку з рахунку гаранта.

Дія гарантії припиняється з припиненням забезпечуваного нею зобов'язання, із закінченням граничного терміну гарантії, а також, якщо банк протягом трьох місяців з дня закінчення зобов'язання по гарантії не пред'явить позову до гаранта.

Банк надає клієнтам посередницькі послуги в операціях з цінними паперами, при наданні кредитів.

Банк може виступати посередником між емітентами цінних паперів і інвесторами, а також купувати або передавати цінні папери на вторинному ринку за рахунок і за дорученням клієнта.

Задачею банку в першому випадку є отримання максимально можливого прибутку при розповсюдженні серед інвесторів максимально можливого об'єму цінних паперів емітентів, а в другому - отримання винагороди від клієнта за точне і швидке виконання і продаж цінних паперів.

В ролі емітентів виступають інші банки, підприємства, державні органи, які бажають розповсюджувати свої цінні папери, а інвесторами - громадяни, юридичні особи які придбають цінні папери емітентів. Контрагентами банку при купівлі-продажу ним же цінних паперів на вторинному ринку є клієнт, що віддає розпорядження, або третя особа, з якою полягає операція купівлі-продажу у виконанні вказівок клієнта.

Посередником в отриманні кредиту банк виступає у разі, коли не може задовольнити заявку цього клієнта в кредиті, у випадках суми яку питають, що перевищує ліміт кредитування, неспівпадання пропонованих клієнтом умов кредиту з кредитною політикою банку. Посередницька послуга банку в цьому випадку полягає в тому, що він на прохання клієнта одержує кредит в іншому банку і надає його клієнту за більш високу платню, чим сплатив за нього. Маржа банку в даному випадку визначається як різниця між сплаченими відсотками за кредитний ресурс іншому банку і отриманими від клієнта за надану позику.

Комерційний банк надає своїй клієнтурі різноманітні консультаційні, інформаційні та інші послуги:

1. Надання допомоги підприємствам, організаціям, асоціаціям, орендарям на їх прохання в наладці обліку, складанні звітності, заповнення розрахункових документів.

2. Маркетингові послуги (розміщення реклами клієнтів та інших організацій через мережу установ банку, розвиток ринку банківських послуг і нові їх форми та ін.).

3. Консультаційні послуги із застосування законодавства в капітальному будівництві, нормативних документів в проектуванні, будівництві, капітальному ремонті, по складанню документів для забезпечення фінансування капітальних витрат.

4. Консультації з питань зовнішньоекономічної діяльності і валютних операцій банку і його клієнтів.

5. Консультаційні послуги юридичним службам.

6. Консультації по оформленню ділових і офіційних паперів.

7. Консультації і надання сприяння іншим банкам і клієнтам по отриманню фінансів окремих клієнтів, у взаємини з якими вони зацікавлені вступити.

8. Організація і проведення економічного навчання з клієнтами по банківських операціях і аналізі фінансово-господарської діяльності господарських органів

9. Аудиторські послуги, здійснювані на прохання клієнтів, або іншими організаціями з питань, що входять в компетенцію банків.

Згідно ст. 56 Закону України «Про банки і банківську діяльність», клієнт має право доступу до інформації щодо діяльності банку. Банки зобов'язані на вимогу клієнта надати таку інформацію:

1) відомості, які підлягають обов'язковій публікації, про фінансові показники діяльності банку та його економічний стан;

2) перелік керівників банку та його відокремлених підрозділів, а також фізичних та юридичних осіб, які мають істотну участь у банку;

3) перелік послуг, що надаються банком;

4) ціну банківських послуг;

5) іншу інформацію та консультації з питань надання банківських послуг.