Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
констпекты лекций / консп банки по требованиям библ ДонНАБА.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Складання прогнозного розрахунку касових оборотів по надходженнях от підприємств поштового зв'язку й видачі підкріплень цим підприємствам

Підприємства поштового зв'язку здійснюють операції по прийому й видачі наявних. У результаті цих операцій на підприємствах поштового зв'язку або створюється надлишок наявних, котрий повинен здаватися в банк, або виникає потреба в наявних підкріпленнях, що надходять із кас банків.

При визначенні прогнозних розрахунків касових оборотів по операціях підприємств поштового зв'язку територіальні керування Національного банку керуються наступної:

  • обсяг реалізації послуг зв'язку населенню розраховується на підставі даних підприємств поштового зв'язку;

  • надходження торговельного виторгу передбачається відповідно до розрахунків по операціях підприємств поштового зв'язку в сумах, певних у прогнозному розрахунку касових оборотів по надходженнях торговельного виторгу;

  • видача пенсій і допоміг прогнозується відповідно до розрахунків по пенсіях і допомогах.

Сума других операцій підприємств поштового зв'язку (по надходженнях або по видачі) розраховується по прогнозних розрахунках, виходячи з фактичного їхнього рівня за аналогічні прогнозованому періоди минулого років.

Територіальні управління Національного банку одержують от підприємств поштового зв'язку дані про обсяг реалізації послуг зв'язку населенню (звітні й прогнозні). По других операціях, здійснюваним через підприємства поштового зв'язку, розрахунки складаються на підставі звітних даних банків.

Територіальні управління Національного банку при визначенні прогнозних розрахунків касових оборотів по операціях підприємств поштового зв'язку в цілому по регіоні забезпечують зв'язок прогнозних розрахунків по відповідних символах касових оборотів (надходження торговельного виторгу, на видачу пенсій, допоміг і страхових відшкодувань і т.п.).

Тема 7 організація безготівкових розрахунків

1. Сутність і принципи організації безготівкових розрахунків.

2. Види розрахункових документів і порядок їх оформлення.

3. Форми безготівкових розрахунків і способи платежів. Порядок документообігу при різних формах розрахунків.

4. Розрахунки з використанням векселів.

ТЕРМІНИ Й ПОНЯТТЯ: платіжні та комерційні документи; готівкові та безготівкові розрахунки; поштовий переказ; меморіальний ордер; авізо; вексель; платіжне доручення; чек; акредитивна заява.

  1. Сутність і принципи організації безготівкових розрахунків

Своєчасна оплата за поставлену продукцію і виконані роботи - головний показник ефективного функціонування економіки.

В залежності від форми грошових коштів, що використовуються, всі розрахунки підрозділяються на 2 сфери:

- готівкових розрахунків – що обслуговується законними грошовими знаками держави;

- безготівкових розрахунків - що обслуговується платіжними засобами в депозитній формі і у формі комерційних боргових зобов'язань (вексель, чек, бланковий сертифікат та ін.).

Сфера безготівкових розрахунків розподіляється на:

- на міжбанківські розрахунки обслуговуючі відносини між банками;

- на міжгосподарські розрахунки між клієнтами банків.

Організація безготівкових розрахунків ґрунтується на ряді принципів:

1. Підприємства всіх форм власності повинні зберігати свої грошові кошти в банках на рахунках і використовувати їх для міжгосподарських розрахунків в безготівковому порядку шляхом переліку з рахунку платника на рахунок одержувача.

Винятки становлять невеликі суми грошей, регульовані банком, які можуть в наявній формі зберігатися в касах підприємств як перехідний залишок і використовуватися для невеликих платежів на внутрішні потреби.

2. Момент здійснення платежу повинен максимально наближатися до відвантаження товарів.

3. Платежі з рахунку підприємства проводяться банком з відома власника рахунку і в черговості, що встановлюється керівником підприємства.

4. Господарські органи мають право вибору розрахунків і засобів платежу з числа передбачених чинним законодавством. Вони закріплюють їх в своїх договорах і угодах при невтручанні банків. Банки можуть тільки рекомендувати своїм клієнтам застосовувати найбільш доцільну форму розрахунків або спосіб платежу, виходячи із специфіки їх діяльності і організації взаємних відносин.

5. Господарські органи мають право вибору банків для відкриття свого рахунку.