Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.02 Mб
Скачать

191. Роль судової практики суду Європейських Співтовариств.

Рішення Суду ЄС є одним із важливих джерел права Євросоюзу. Це підтверджується тим, що рішення Суду ЄС мають остаточний характер і обов'язкові для всіх суб'єктів європейського права. Невиконання рішень Суду тягне за собою застосуван­ня санкцій, передбачених установчими договорами.

Суд ЄС своїми рішеннями захищає дотримання положень установчих договорів, цілей і принципів, на яких базується діяльність Євросоюзу. Суд ЄС відіграє вирішальну роль в уточненні змісту загальних прин­ципів європейського права.

Суд ЄС має право тлумачити установчі догово­ри, здійснює преюдиціальну юрисдикцію, а також вирішує спори, пов'язані з реалізацією установчих договорів та інших нормативно-правових актів державами-членами та з діяльністю органів Євросоюзу, а також вирішує в межах своєї юрисдикції конкретні спори, що виникають у зв'язку з договірною та поза­договірною відповідальністю.

За загальним правилом, рішення, що приймаються Судом ЄС, розглядаються як прецедент і є обов'язковими для всіх держав -членів Євросоюзу. Це особливо важливо, коли мова йде про тлумачення Судом ЄС установчих договорів та при винесенні рішень щодо запитів національних судів, що розглядаються на основі преюдиціальної процедури. Практично і всі інші рішення Суду ЄС мають прецедентами харак­тер. Це підтверджується тим, що за аналогічних об­ставин, Суд ЄС виносить схожі рішення. Однак з деяких питань Суд ЄС змінює свою позицію. Такі пе­регляди позицій є нечастими і чітко фіксуються самим Судом ЄС. Таким чином, Суд ЄС наділяє себе правом переглядати створені ним прецеденти.

Практика формування права Євросоюзу свідчить, що у ряді випадків рішення Суду ЄС стають основою нормативно-правових актів Євросоюзу. Зо­крема, це стосується директив у сфері захисту інте­лектуальної власності тощо.

Діяльність Суду ЄС сприяє європейській інтеграції. В основі діяльності Суду ЄС лежить зміцнення Євросоюзу, розширення сфери та підви­щення ефективності дії права Євросоюзу, збільшення кола повноважень органів Євросоюзу.

192.Юрисдікція Європейського суду першої інстанції.

Суд першої інстанції був утворений у 1989 р. Підпорядковується Суду ЕС .

Діяльність суду 1 інстанції регулюється ЕС.:Договор про заснування Європейського Спів­товариства, Статут Суду ЄС, Процесуальний регламент Суду ЕС.

Головним завданням Суду 1 інстанції є розгляд справ,порушених ф.о та ю.о. Компетенції Суду 1 інст. була значно розширена у 1993 р. До сфери дії Суду 1 ін­стан. планується передати всі питання, що належать до компетенції Суду ЄС, за винятком пре­юдиціального провадження.

Суд першої інстанції не самостійна установа, а лише підрозділ Суду ЄС.

Суду 1 інстанції розлядає:

вирішення трудових спорів та спорів щодо перевищення своїх повноважень Радою,

питань, які належать до сфери приватного підприємництва,

порушень під час здій­снення діяльності основних інститутів Євросоюзу,

антидемпінгові питання та порушення пра­вил торгівлі.

Юрисдикція Суду першої інстанції розповсюд­жується на;

спори між Співтовариством та його службов­цями

позови у зв'язку із судовим контролем, подані фізичними або юридичними особами, а не органами Співтовариства чи державами-членами

позови у зв'язку з позадоговірною відповідальністю, що подаються фізичними або юри­дичними особами (ст. 148 Договору про Європейське співтовариство, ст. 40 Договору про Європейське спів­товариство заснування з вугілля та сталі, ст. 151 Дого­вору про заснування Європейського співтовариства з атомної енергії);

позови у зв'язку з договорами, що подаються фізичними особами або юридичними особами

В основному позови проти Європейських Співтовариств, що подаються фізичними або юри­дичними особами, розглядаються в Суді першої ін­станції, всі інші - в Суді ЄС.

Рішення Суду першої інстанції можуть бути оскаржені в Суді СС протягом 2 місяців з моменту винесення рішення. Рішення можуть оскаржити сто­рони у справі та 3 особи.

Підстави для оскарження рішення Суду 1 інст. процесуальні порушен­ня, перевищення повноважень, порушення ма­теріального права ЄС, заподіяння шкоди інтересам позивача.

При оскарженні Суд ЄС може прийняти справу до розгля­ду та винести по ній рішення, повернуги справу на повторний розгляд до Суду першої шстанції, а також відхилити позов.

У разі, якщо Суд першої шстанції або Суд ЄС вважають себе некомпетентними вирішувати справу, вона автоматично передається до суду, що володіє відповідною компетенцією. Якщо Суд першої інстанції вважає себе некомпетентним у справі, яку йому було передано Судом ЄС, він не мо­же відмовитись від її розгляду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]