Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.02 Mб
Скачать

177 .Тлумачення норм і принципів Європейських співтовариств і Європейського Союзу - одна з категорій справ, ще належить де компетенції суду Європейських співтовариств.

Тлумачення-діяльнсть із з”ясування чи роз”яснення змісту норм права з метою іх правильного сприйняття, застосування і реалізації. До компетенції суду Європейських співтовариств належить прийняття преюдиціальних рішень щодо:

тлумачення норм і принципів Європейських Співтовариств та Євросоюзу,

положень основних до­говорів Євросоюзу,

статутів організацій, які створені на підставі рішення Ради, якщо це перед­бачено статутами цих організацій.

Із запитом щодо тлумачення до Суду можуть звертатись як держави-члени, так іосновні інституги Євросоюзу. В деяких випадках національні судові установи навіть зобов'язані звертатись до Суду ЄС з метою забезпечення одноманітності в застосуванні норм права Євросоюзу.

По справах преюдиціального характеру в залеж­ності від предмета тлумачення можливі такі варіанти рішень:

у тих випадках, коли Суд ЄС виносить рішення щодо тлумачення положень основних дого­ворів Європейських Співтовариств, такі рішення є обов'язковими для держав-членів.

у справах щодо тлумачення основних засад і загальних принципів діяльності Співтовариств у цілому Суд ЄС має дорадчу компетенцію. Але остання категорія справ ви­носиться на розгляд Суду ЄС лише за взаємною зго­дою держав-членів.

Одже, діяльність суду Європейського суду щодо тлумаченнянорм і принципів Європейських співтовариств і Європейського Союзу становить суттєву частину діяльності Суду ЄС і саме з цього приводу держави-члени доволі часто звертаються до нього.

178. Процес розгляду справ у Європейському суді.

Діяльність Суду ЄС регулюється: Договором про заснування Європейського Спів­товариства, в Статутом Суду ЄС, Процесуальним регламентом Суду.

Розгляд справ у Суді ЄС проводиться як його пленумом, так і палатами.

Палата. Кількість суддів, які вхо­дять до кожної палати може змінюватися. В рамках Суду ЄС існує шість па­лат, до яких входять 3,5,7 суддів. Персо­нальний склад палат визначається щорічно.Кворум 3 судді. Якщо будь-який суддя з поважних причин не може брати участь у судовому засіданні, Гол.Суду призначає суддю, який може його замінити при розгляді даної справи.

ПленумСуду ЄС приймає рішення простою більшістю голосів, причому необхідний кворум -9 суддів. Суд засідає в повному складі на вимогу держави-члена або інституту. Суд приймає рі­шення непарною кількістю суддів. Відповідно до пра­вила, закріпленого в Процесуальному регламенті, якщо кількість суддів, що беруть участь у засіданні, є парною, то в обговоренні не бере участі суддя з най­меншим службовим стажем.

1. Порушення справи в Суді ЄЄ - з подання позовної заяви.У разі, якщо позивачем виступає ю.о чи ф.о., вона призначає адвоката або спе­ціального представника. Якщо стороною у справі є один з інститут ЄС, його інтереси представляє відповідна юридична служба.

2.Процес у Суді ЄС поділяється на письмову та усну частини.

Письмова частина:

- включає обмін заявами, документами між сторонами,

- суд може затребувати додаткові документи, докази та висновки експертів

- викладення справи по суті зацікавленими сторонами

- оголошення резуль­татів перевірок, експертиз

- задають питання адвокатам сторін, заслуховують свідків.

- у кінці засідання робиться доповідь з висновками Гене­рального адвоката.

Усна частина:

провадження розбивається на декілька частин, кожна з яких продовжується годину ( з метою надати Суду, сторонам, Ген. адвокату необхід.час для підготовки.

за згодою сторін Суд може прийняти рішення про відміну усної частини провадження.

Суд здійснює контроль за додержанням строків письмово­го та усного розгляду, а також строків подання не­обхідних документів.

всі засідання Суду є відкритими.

сторони не мають права виступати в суді безпосередньо.

Суд може видати рішення про забезпечення позову.

- у справах про визнання недійсними актів органів Суд може видати розпорядження про зупинення дії акта, що оскар­жується.

Суд ЄС розглядає справи будь-якою з 11 офіційних мов Євросоюзу + ірландською мо­вою. Для кожної справи встановлюється "мова про­вадження". Мова обирається позивачем, але у тому разі, коли позивачем виступає один з основних інститутів ЄС право вибору мови провадження належить відповідачу. Вся документація, кон­сультації в межах Суду ЄС- французька. Остаточні рішення та висновки пе­рекладаються всіма 11 мовами та публікуються в офіційному виданні.

Рішення Суду виноситься шляхом таємного го­лосування, а його результати оголошуються на відкритому засіданні. Рішення: обгрунтування по справі, вказані імена суддів, підписане Гол. Суду. Рішення Суду ЄС є остаточними та не підлягають оскарженню. Повторне прийняття до розгляду справи, яка вже була розглянута в рамках Суду ЄС, можливе лише за нововиявленими обстави­нами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]