Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.02 Mб
Скачать

182.Економічний та соціальній комітет Європейського Союзу.

Діяльність Економічного та соціального комітету регулюється Договором про заснування Європейського Еко­номічного Співтовариства, Договором про заснування Європейського співтовариства з атомної енергії та Конвенції про спільні інститути.

До складу Комітету входять 222 особи, які є представниками різних груп:

підприємці, що працюють в таких сферах, як с/г, транспорт, торгівля,

представники виробників, фермерів, робітників, ко­мерсантів, ремісників

представникі різних професійних об'єднань.

Місця в Комітеті розподіляються: Франція, Німеччина, Італія, Велика Британія мають по 24 представники, Іспанія - 21, Бельгія, Греція, Нідерланди, Португалія, Австрія та Швеція -по 12, Данія, Фінляндія та Ірландія - по 9, а Люксем­бург - 6.

Чітких критеріїв обрання кандидатів на посаду до Комітетів не існує, це приводить до зловживань

Члени Комітету обираються на 4 роки з можливістю переобрання, їх обирає Рада за списками, поданими країнами-членами. Число кандидатів має перевищувати кількість місць даної країни в Комітеті принаймні вдвічі. Всі кандидати є незалежними особами, діють на власний розсуд, їм за­бороняється виконувати інструкції органів, що запропонували їх кандидатури.Члени Комітету не можуть мати будь-який ман­дат, є незалежними в своїй діяльності та повинні за­хищати спільні інтереси Євросоюзу та ЄС.

Комітет складається з 3 груп, кожна з яких представляє інтереси пев­них верств населення Євросоюзу:

гр. є гру­пою роботодавців: представники організацій роботодавців, торгових Палат.

гр. є групою найманих робітників і складається з пред­ставників професійних спілок.

гр. має назву «Трупа різних інтересів» і включає представників ма­лого бізнесу, коопераційного руху, споживчих і сімейних організацій,представників різних професій, представники урядів.

В межах Комітету голосуван­ня проводиться за принципом належності до політичних угруповань, тобто кожен представник голосує сам за себе і представники однієї країни не повинні приймати спільного рішення.

З числа своїх членів Комітет обирає Голову на 2 роки. Комітет самостійно затверджує власні Правила процедури.

Засідання Комітету скликаються Головою па вимогу Ради або Комісії. Комітет також може прово­дити засідання за власною ініціативою.

З метою ефективної діяльності Комітет створює спеціалізовані секції .У складі Комітету діють 6 спеціалізованих секцій:1) Економічний і валютний союз та соціальна спорідненість; 2) єдиний ринок, виробниц­тво та споживання; 3) транспорт, енергетика, інфра­структура та інформація; 4) працевлаштування, со­ціальні відносини і громадянство; 5) сільське госпо­дарство, розвиток села; 6) зовнішні відносини.

Рада та Комісія мають консультуватись з Комітетом з питань визначених Договором про засну­вання Європейського Співтовариства. Комітет також може консультуватися з Європарламентом.

Комітет готує з власної ініціативи висновки по справах, якщо вважає це доцільним. У разі, якщо питання особливо важливе, Рада чи Комісія можуть встановити строки для підготовки відповідного висновку.

Консультації Комітету не мають обов'яз­кової сили для Ради та ін. Органів ЕС, але порушення вимоги щодо їх от­римання може бути підставою для визнання Судом ЄС такого рішення недійсним.

Сфери діяльності, щодо яких прийняття рішень вимагає обов'язкового звер­нення до Комітету з метою отримання консультацій та висновку: сільське господарство, міграція, узгод­ження податків, гармонізація законодавства, праце­влаштування, транспорт, свобода підприємницької діяльності, умови праці, Європейський соціальний фонд, освіта, додаткова освіта та стажування молоді, охорона здоров'я, захист прав споживачів, промисловість, економічне та соціальне зближення, дослідження та технології, охо­рона навколишнього середовища.Згідно із законодавством Євросоюзу Комітет відіграє в його діяльності провідну роль, тому майже всі основні органи Євросоюзу використовують його підходи та позиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]