Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.02 Mб
Скачать

162.Допоміжні органи Європарламенту

Намагаючись ефективно здійснювати свою діяльність, Європарламент як один з важливих органів Євросоюзу самостійно визначає свою внутрішню ор­ганізаційну структуру і Правила процедури. Від­повідно до останньої Європарламент шляхом гаємного голосування абсолютною більшістю голосів, строком на два з половиною роки обирає Голову, який фактично виконує функції спікера, а також офіційно представляє Європарламепт на зовнішньо­політичній арені, на різних урочистих подіях. Голова вирішує також ряд важливих адміністративних, юри­дичних та фінансових питань, контролює діяльність Європарламенту та його органів, а ще дотримання Правил процедури, закриває та відкриває засідання цього органу.

Важливу роль у здійсненні керівництва діяльністю Європарламенту відіграє Бюро Євро-парламеїпу, до складу якого входять; Голова Євро-парламепту, його 14 заступників з числа депутатів Європарламен'Іу та п'ять квесторів. На цей орган по­кладено вирішення ряду адміністративних, фінан­сових та кадрових питань, особливо, щодо штату Сек­ретаріату. До повноважень Бюро належить обрання членів парламентських комітетів.Щодо квесторів, то вони є асоційованими членами Європарламенту, що не мають права голосу. В Бюро вони виконують функції' консультативного характеру і відповідають за адміністративні, фінансові та деякі інші сторони діяльності Свропарламенту. При здійсненні своїх повноважень вони керуються вказівками Бюро.Крім того, в структурі Європарламенту існує ціла ни.зка допоміжних органів. До них, в першу чергу, необхідно віднести Конференцію голів, Конфе­ренцію голів комітетів та Конференцію голів деле­гацій.

Конференція голів, до складу якої входять Голова Європарламенту та голови всіх політичних угруповань. Метою діяльності зазначеного органу є вироблення спільної точки зору щодо деяких важливих питань його функціонування. Повноваженнями Євро­парламенту є, зокрема, вирішення питання організації його роботи в законодавчій сфері, а також розподіл місць між політичними партіями, безпартійними членами та представниками інших органів Євросоюзу. Конференція голів відповідальна і за співпрацю Євронарламепту з іншими органами Євросоюзу, на­ціональними парламентами країн-членів, країнами, що не входять до цього об'єднання, а ще з іншими міжнародними організаціями. Крім того, вона повно­важна вирінгувати питання розподілу компетенція між постійно діючими та тимчасовими парламентськими комітетами. Суттєвою частиною роботи Конференції голів с розробка проектів парламентського порядку денного та винесення рекомендацій із фінансових та адміністративних питань.Одним із допоміжних органів у структурі Європарламенту с Конференція голів комітетів, яка скла­дається з голів усіх постійно діючих та тимчасових комітетів, з числа яких обирається Голова. До повно­важень:винесення рекомен­дацій стосовно роботи комітетів та розробки плану розгляду законопроектів на наступний сесійний період.Щодо Конференції голів деле­гацій, то вона складається з голів постійних між­парламентських делегацій, які обирають власного Го­лову. Основним завданням цього органу е розробка рекомендацій для Конференції голів стосовно ор­ганізації роботи делегацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]