Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.02 Mб
Скачать

205. Хартія основних прав єс – основа майбутньої Конституції єс.

Хартія основних прав Європейського Союзу (Хартія Євросоюзу) прийнята у 2000 р.В цілому вона є політично збалансованим юридичним доку­ментом. Певною мірою зазначена Хартія містить пе­регляд основних положень Європейської конвенції про захист прав та основних свобод людини, а також Європейської соціальної хартії з урахуванням реаль­ного стану забезпечення політичних, економічних та соціальних прав людини в межах Об'єднаної Європи. Проте роль та місце Хартії ЄС в праві ЄС цим не обмежується. Адже вона визначає права та юридичні принципи, то розкривають саму природу названого інтеграційного об'єднання, ви­щими ідеалами якого є забезпечення та захист основ­них прав та свобод своїх громадян. Ось чому відразу після прийняття Хартію ЄС було проголошено нормативно-правовим актом, що спрямовує та за­безпечує європейське співробітництво. За оцінками європейських експертів, вона стала важли­вим кроком на шляху вирішення проблеми подальшо­го вдосконалення права Євросоюзу, що забезпечує необхідну передумову розробки та прийняття Консти­туції Євросоюзу. Хартія Євросоюзу визнала de-facto зазначене інтеграційне об'єднання як структуру публічного права, що має бути закріплено в рамках Основного Закону. Вона розглядається як передумова створення в межах інтеграційного об’єднання єдиного правового поля .

206.Характеристика Хартії основних прав єс.

Хартія основних прав Європейського Союзу (Хартія Євросоюзу) прийнята у 2000 р.В цілому вона є політично збалансованим юридичним доку­ментом. Певною мірою зазначена Хартія містить пе­регляд основних положень Європейської конвенції про захист прав та основних свобод людини, а також Європейської соціальної хартії з урахуванням реаль­ного стану забезпечення політичних, економічних та соціальних прав людини в межах Об'єднаної Європи. Вона розглядається як передумова створення в межах інтеграційного об’єднання єдиного правового поля . Хартія складається з преамбули ,7 глав , 54 статей .

1 глава: Гідність –йдеться про повагу до людської гідності, право на життя, особисту недоторканість, заборону рабства ; 2 гл.: Свободи – право на свободу та безпеку, повага до приватного та сімейного життя , свободу думки ,совісті та віросповідання ,право на освіту,свободу здійснення підприємницької д-ті , право власності та ін.; 3 гл.: Рівність – перед законом , недискримінація ,рів. між чол. і жінкою ,права дитини , літніх осіб ; 4гл.:Солідарність – право на справедливі та відповідні умови праці ,соціальне страхування,охорона здоров’я, захист довкілля ; 5гл.: Права громадян – в основному політичні права ,а також свобода пересування ; 6гл.: Правосуддя – презумпція невинуватості , засоби правового захисту , справедливий судовий розгляд ; 7 гл.:Загальні положення –сфера дії , обсяг гарантованих прав .

207.Ніццький договір . У лю­тому 2000 р. почалася міжурядова конференція, яка закінчилась підписанням у грудні 2000 р. Ніццького договору. Останній вніс істотні зміни в установчі договори у зв'язку з майбутнім розширенням Євро­союзу, яке передбачається, зокрема, шляхом прийнят­тя до його складу ряду країн Центральної та Східної Європи. В рамках цього Договору запропоновано пра­вовий механізм процедури розширення Євросоюзу, визначено основні напрямки реформи його інституційної системи. В ньому також врегульовано питання, пов'язане із закінченням строку дії Договору про заснування Європейського співтовариства з вугілля та сталі, яке припиняє існування 23 липня 2002 р. Тоді ж його законодавча база повністю інтегрується з правом ЄС. Зазначений міжнародний договір набуде чинності після його ратифікації державами-членами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]