Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.02 Mб
Скачать

208.Принципи на основі яких діють є-кі співтовариства.

Вони е базою функціонування Європейських Співтовариств та Євроеоюзу та свого роду мірилом законності діяльності цих об'єднань, а також держав-членів. З правової точки зору принципи є загальною позицією або формулою, з якої випливає певне правило поведінки. Принципи права визначають і пояснюють причини виникнення та розвитку певного правопо­рядку. В самому принципі не закріплено конкретної моделі поведінки суб'єктів та її правових наслідків, а міститься лише правова аксіома. Можна спробувати класифікувати принципи права Євро­союзу.В першу чергу, в це поняття включають загальні принципи права. Наступна категорія — це основні принципи міжнародного права. Головним з них є принцип поваги прав та основних свобод людини. Наступна категорія - загальні принципи права Євросоюзу(пр-п заборони дис­кримінації (нсдискримінації) за будь-якою ознакою. Процесуальні принципи права Євросоюзу становлять особливу кате­горію: про­порційність, рівність, таємність дорадчої кімнати тощо. Й остання категорія принципів стосується спе­цифічних аспектів діяльності саме Євросоюзу. Однією з важливих характеристик права Євросоюзу є утвердження та розвиток принципу субсидіарності. За допомогою принципу субсидіарпості забезпечується застосування всього правового по­тенціалу через об'єднання зусиль учасників як на універсальному, тобто союзному, рівні, так і на внут­рішньодержавному. Із принципом субсидіарності тісно пов'язані такі принципи, як пропорційність, партнерство та солі­дарність. Значення принципу солідарності полягас в єдності мислення, спільності інтересів, а також у спільній відповідальності за вчинені дії. Саме завдяки принципу солі­дарності, тобто спільності інтересів та цілей, за­безпечується реальне втілення у життя рішень, прий­нятих керівництвом Євросоюзу. Нерозривно пов'язаний з принципами суб-сидіарності та солідарності принцип партнерства (принцип співробітництва). Відповідно до принципу партнерства перед­бачається, що в питаннях узгодження національного законодавства із загальноєвропейськими нормами держави повинні підтримувати внугрішню та зовнішню стабільність держав-партнерів. В основу принципу пропорційності по­кладено оцінку відповідності заходів, які необхідно вжити, поставленим цілям. Реалізується це шляхом дослідження усіх можливих наслідків - як негативних, гак і позитивних. Особливу роль відіграє принцип недискримінації. Треба зазначити, що деякий вплив на розвиток системи принципів права Євросоюзу мала і судова практика.

209.Загальна характеристика договору про заснування Європейського Співтовавриства. В Договорі про заснування Європейського Спів­товариства ( м.Рим , 1957 р.)головну увагу приділено суго економічним засадам, сформульовано загальні цілі та напрямки його розвит­ку.При цьому виникла нова правова система, яка стала складовою правових систем країн-членів.Цей договір ,складений в одному примірнику на голандській, французькій, німецькій та італійській мовах.Він складається з 6 частин, які поділяються на розділи і глави, 314 статей. Перша частина - Принципи. Друга – Громадянство союзу . Частина третя – Політика співтовариства . 4 – Асоціація із заморськими країнами і територіями . 5 – Інститути співтовариства . 6 частина – Загальні та прикінцеві положення .

210. Громадянство Союзу відповідно до договору про заснування Є Співтовариства.

За цим договором встановлюється єдине гром-во Союзу. Кожний громадянин держави-члена є громадянином Союзу . Гром-во Союзу доповнює , а не замінює національне гром-во . Громадяни Союзу наділяються правами і виконують обовязки , передбачені цим Договором . Кожен громадянин Союзу має право на вільне пересування та постійне проживання на території держав-членів, з урахуванням обмежень та умов, визначених даним Договором . Кожен громадянин Союзу ,що мешкає на тер-рії д-ви-члена , не будучи її громадянином , має право брати участь у голосуванні і балотуватися в кандидати на муніципальних виборах д-ви-члена , на тих самих умовах , що й громадяни держави . Кожен громадянин Союзу на території третьої країни , у якому держава-член , громадянином якої він є , не представлена , має право захисту з боку дипломатичних чи консульських представництв будь-якої держави-члена на тих же умовах , що й громадяни цієї держави . Кожен громадянин Союзу має право звертатися до Європейського Парламенту . Кожен громадянин Союзу може звертатися до Уповноваженого з прав людини за захистом своїх прав.

211.Характеристика свобод за Хартією основних прав ЄС. За цією Х. кожен має право на свободу та безпеку . Право на повагу до його приватного та сімейного життя , житла та засобів спілкування . Кожен має право на захист персональних даних стосовно своєї особи . Кожному гарантується право на шлюб та право на створення сім’ї . Кожен має право на свободу думки , совісті та віросповідання , право на альтернативну військову службу . Кожен має право на свободу вираження поглядів , отримувати та поширювати інформацію та свої переконання без втручання органів державної влади та незалежно від кордонів . Кожен має право на свободу зібрань та об’єднань . Кожен має право на свободу мистецтва та наук , право на освіту , право на працю , свободу вибору занять , свободу здійснення підприємницької д-ті . Хартією визнається право власності .Гарантується право на притулок , захист у разі переміщення , вислання та екс- традиції . Забороняються колективні вислання .Ніхто не може бути переміщений , висланий або виданий державі , де існує загроза того , що він може бути засуджений до смертної кари чи підданий катуванню .

212.Питання рівності у Хартії основних прав ЄС. Відповідно до Хартії кожен є рівним перед законом . Будь-яка дискримінація на підставі статі , раси , кольору шкіри , етнічного , соціального походження , генетичних особливостей , мови , релігії , віросповідання , політичних чи ін. поглядів ,фізичних чи розумових вад , віку , сексуальної орієнтації забороняється .Рівність між чоловіком і жінкою забезпечується у всіх сферах : працевлаштування , робота , оплата праці . Хартією передбачаються права дитини . У будь-якій діяльності , що зачіпає інтереси дітей – інтереси дітей мають найвище значення . Союз визнає та поважає права літніх людей , їх гідність, незалежність , можливість брати участь в соціальному та культурному житті . Хартією передбачаються права осіб із фізичними чи розумовими вадами користуватися засобами , призначеними для забезпечення їх незалежності , соціальної або професійної адаптації , а також участі у суспільному житті .

213.Права громадян за Хартією основних прав ЄС.Цьому питанню присвячена окрема глава у Хартії основних прав ЄС . Хартією передбачається право громадян обирати та бути обраними на виборах до Європейського Парламенту . Члени Європейського Парламенту обираються на прямих загальних виборах на основі вільного волевиявлення і таємного голосування . Хартією передбачається також право громадян обирати та бути обраними на місцевих виборах . Передбачається право на добросовісне управління .Це означає , що кожна особа має право на вирішення її справи неупереджено та справедливо в межах розумного часу установами та Органами Союзу . Кожен громадянин Союзу , фізична , юридична особа , що проживає або має зареєстрований офіс в державі-члені , має право вільного доступу до документів Європейського парламенту , Ради та Комісії . Кожен громадянин Союзу , фізична , юридична особа , що проживає або має зареєстрований офіс в державі-члені , має право звертатися до Омбудсмена Союзу у випадках неналежного управління в діяльності установ та органів Співтовариства, за винятком суду ЄС та Суду першої інстанції , при здійсненні ними функцій правосуддя .Кожен громадянин Союзу має право вільно пересуватися і проживати в межах території держав-членів .Кожен громадянин Союзу , який перебуває на території третьої країни , в якій держава , громадянином якої він є , не має свого представництва, має право на захист з боку дипломатичних чи консульськіх установ будь-якої іншої держави-члена , на рівні з громадянами цієї держави-члена .

1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]