Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.02 Mб
Скачать

126. Загальнодержавна програма адаптації зак.Укр. До зак. Єс.

Це питання регулюється ЗУ "Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу" 2004 р

Загальнодержавна програма адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу (далі - Програма) визначає механізм досягнення Україною відповідності третьому Копенгагенському та Мадридському критеріям набуття членства в Європейському Союзі. Цей механізм включає адаптацію законодавства, утворення відповідних інституцій та інші додаткові заходи, необхідні для ефективного правотворення та правозастосування.

Метою адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу є досягнення відповідності правової системи України acquis communautaire з урахуванням критеріїв, що висуваються Європейським Союзом (ЄС) до держав, які мають намір вступити до нього.

Адаптація законодавства України до законодавства ЄС є пріоритетною складовою процесу інтеграції України до Європейського Союзу, що в свою чергу є пріоритетним напрямом української зовнішньої політики.

Невід'ємною частиною цієї Програми є Перелік актів законодавства України та acquis Європейського Союзу в пріоритетних сферах адаптації (додається).

Acquis communautaire (acquis) - правова система Європейського Союзу, яка включає акти законодавства Європейського Союзу (але не обмежується ними), прийняті в рамках Європейського співтовариства, Спільної зовнішньої політики та політики безпеки і Співпраці у сфері юстиції та внутрішніх справ;

адаптація законодавства - процес приведення законів України та інших нормативно-правових актів у відповідність з acquis communautaire.

Державна політика України щодо адаптації законодавства формується як складова частина правової реформи в Україні та спрямовується на забезпечення єдиних підходів до нормопроектування, обов'язкового врахування вимог законодавства Європейського Союзу під час нормопроектування, підготовки кваліфікованих спеціалістів, створення належних умов для інституціонального, науково-освітнього, нормопроектного, технічного, фінансового забезпечення процесу адаптації законодавства України.

Адаптація законодавства України є планомірним процесом, що включає декілька послідовних етапів, на кожному з яких повинен досягатися певний ступінь відповідності законодавства України до acquis Європейського Союзу.

127. План дій Україна-єс

Європейський Союз (ЄС) відповідає на зміну політичних реалій в Україні конкретними кроками, спрямованими на посилення відносин між Україною та ЄС. Європейський Союз підтримує амбітну програму політичних і економічних реформ, запропоновану новим керівництвом України, великим і реальним пакетом пропозицій, розроблених у відповідь на бажання України посилити свою інтеграцію в Європу.

21 лютого 2005 р. на засіданні Ради з питань співпраці між Україною та ЄС було офіційно схвалено План дій Україна-ЄС, розроблений у рамках Європейської політики сусідства (ЄПС), що свідчить про значне зміцнення українсько-європейських відносин.

У рамках Плану дій Україна-ЄС пропонується ціла низка заходів, реалізація яких дозволить значно посилити зв’язки між Україною та ЄС. Цей План підтримує політичні та економічні реформи України, однак для досягнення успіху потрібні будуть значні зусилля з обох сторін. План дій включає елементи, спрямовані на посилення демократії та підготовки України до членства в СОТ, що є ключовою умовою для можливого створення зони вільної торгівлі. У ньому також закріплено бажання ЄС обговорювати питання спрощення візового режиму та передбачено кроки, спрямовані на поглиблення діалогу в енергетичній, транспортній і екологічній галузях. Крім цього План дій передбачає учать України у деяких програмах Європейського Союзу.

Планом дій визначено такі пріоритети:

Подальше посилення стабільності та ефективності інститутів, які гарантують демократію та верховенство права;

-Забезпечення демократичного проведення в Україні парламентських виборів 2006 р. у відповідності до стандартів ОБСЄ;

-Забезпечення поваги до свободи слова та ЗМІ;

-Розробка можливостей для розширення українсько-європейських консультацій щодо управління кризовими ситуаціями;

-Розширення співпраці у сфері роззброєння та нерозповсюдження зброї масового ураження;

-Розширення співпраці у сфері спільної сусідської та регіональної безпеки, зокрема ефективне вирішення Придністровського конфлікту у Молдові, включаючи питання прикордонного характеру;

-Вступ України до СОТ, що є першим і ключовим кроком до укладення Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС;

-Посилення двосторонніх торгових зв’язків, спрямованих на поступове усунення обмежень і нетарифних перешкод, що стоять на заваді двосторонній торгівлі. У рамках цієї ініціативи ЄС підтримуватиме проведення регуляторної реформи в Україні;

-Покращення інвестиційного клімату через створення недискримінаційних, прозорих і передбачуваних умов для бізнесу, спрощення адміністративних процедур і боротьбу з корупцією;

-Проведення податкової реформи, вдосконалення порядку адміністрування податків і оздоровлення управління державними фінансами;

-Започаткування конструктивного діалогу щодо спрощення візового режиму між Україною та ЄС з метою підготовки майбутніх переговорів щодо угоди про спрощення візового режиму, що залежить від прогресу нинішніх переговорів щодо угоди про реадмісію між Україною та ЄС;

-Поступове наближення українських законодавчо-нормативних норм і стандартів до норм і стандартів Європейського Союзу, подальше посилення адміністративної та судової спроможності;

-Заохочення діалогу щодо питань зайнятості населення та найкращих зусиль у відповідності до УПС, забезпечення відсутності дискримінації працівників-мігрантів за ознакою національності;

-Повне впровадження Меморандуму про взаєморозуміння щодо закриття Чорнобильської атомної станції, включаючи завершення і запуск атомних енергоблоків Х2Р4, у відповідності до міжнародних стандартів атомної безпеки.

Стратегiя iнтеграцiї України до Європейського Союзу

Ця Стратегiя визначає основнi напрями спiвробiтництва України з Європейським Союзом (ЄС) - органiзацiєю, яка в процесi свого розвитку досягла високого рiвня полiтичної iнтеграцiї, унiфiкацiї права, економiчного спiвробiтництва, соцiального забезпечення та культурного розвитку.

Нацiональнi iнтереси України потребують утвердження України як впливової європейської держави, повноправного члена ЄС. В результатi очiкуваного найближчими роками розширення ЄС - вступу до ЄС Польщi та Угорщини - Україна межуватиме з ЄС, що створить принципово нову геополiтичну ситуацiю. У зв'язку з цим є необхiдним чiтке та всебiчне визначення зовнiшньополiтичної стратегiї щодо iнтеграцiї України до європейського полiтичного (в тому числi у сферi зовнiшньої полiтики i полiтики безпеки), iнформацiйного, економiчного та правового простору.

Стратегiя iнтеграцiї України до ЄС грунтується на:

- Конституцiї України, що встановлює спрямування зовнiшньополiтичної дiяльностi України на забезпечення її нацiональних iнтересiв i безпеки шляхом пiдтримання мирного i взаємовигiдного спiвробiтництва з членами мiжнародного спiвтовариства за загальновизнаними принципами i нормами мiжнародного права;

- схвалених Верховною Радою України Основних напрямах зовнiшньої полiтики України та Концепцiї (основах державної полiтики) нацiональної безпеки України;

- Угодi про партнерство та спiвробiтництво мiж Україною та Європейськими Спiвтовариствами та їх державами - членами вiд 1994 року (УПС) та iнших договорах, укладених мiж Україною та ЄС, в яких визначаються механiзми взаємодiї мiж ними.

Стратегiя iнтеграцiї України до ЄС враховує положення Стратегiї ЄС щодо України вiд 4 жовтня 1994 року, Спiльної позицiї ЄС щодо України вiд 28 листопада 1994 року, Спiльної стратегiї ЄС щодо України вiд 11 грудня 1999 року, а також вiдповiдних рiшень Ради ЄС, декларацiй та iнших документiв ЄС, якi стосуються України.

Стратегiя iнтеграцiї України до ЄС визначає основнi прiоритети дiяльностi органiв виконавчої влади до 2007 року, протягом якого мають бути створенi умови, необхiднi для набуття Україною повноправного членства в Європейському Союзi.

Стратегiя iнтеграцiї України до Європейського Союзу має забезпечити входження держави до європейського полiтичного (в тому числi у сферiзовнiшньої полiтики i полiтики безпеки), iнформацiйного, економiчного i правового простору. Отримання на цiй основi статусу асоцiйованого члена ЄС є головним зовнiшньополiтичним прiоритетом України у середньостроковому вимiрi i повинно спiввiдноситися в часi з набуттям повноправного членства в ЄС державами-кандидатами, якi мають спiльний кордон з Україною.

128. Цілі вступу України до Європейського Союзу у відповідності з Угодою про партнерство та співробітництво між Україною і Європейськими співтовариствами та їх державами - членами від 14 червня 1994 року.

Політичне, економічне та нше сп вробітництво України з країнами світу, міжнародними організаціями вагомою умовою успішного розв'язання проблем не лише зовнішньопол тичного характеру, а й внутрішнього. Мі жнародна діяльнсть нашї держави визнача необхідність вирішення ряду завдань, обумовлених активізацію участі у міжнародному співробітництві . Одним з них вступ України до європейського Союзу. Підписання 14 червня 1994 Угоди про партнерство та співробітництво між Україною європейськими Спітовариствами та їх державами-членами (набула чинност 1 березня 1998 р.(?) – досить суттєвий крок до європейського Союзу. Відповідно до ст.1 зазначено Угоди цілями такого партнерства : забезпечення у певних рамках політичного ді алогу між сторонами, який сприятиме розвитку тісних пол тичних відносин; прискорення розвитку торгівлі , нвестицій гармонійних економічних відносин між сторонами , таким чином, сприяння їх сталому розвитку; створення основ взаімовигідного економічного, соціального, фінансового, цивільного, науково-технічного та культурного співробітництва; підтримка зусиль України щодо зміцнення демократії , розвитку економіки та завершення переходу до ринкої економіки.

На забезпечення виконання зобов'язань, визначених цією Угодою, була прийнята ціла низка указів Президента України, постанови Кабінету Міністрів України та інших нормативно-правових актів.

Угода про партнерство та співробітництво між Україною європейськими Співтовариствами та їх державами-членами (Угоду ратифіковано Законом N 237/94-вр від 10.11.94 ): Розділ I. Основн принципи; Розд ли II.Політичний діалог; Розділ III. Торгівля товарами; Розділ IV. Положення, що впливають на підприє мницьку діяльність та інвестицу ; Розді л V. Поточний платеж та капітал; Розд. VI. Конкуренція, захист інтелектуально , промислово комеріціної власності та вироботництво в галузі законодавства; Розд. VII. Економічне співробітництво; Розд. VIII. Співробітництво в галузі культури; Розд.IX. Фінансове співробітництво; Розд. X. загальн та заключн положення. Включа також 5 Додатк в (надан Україною пільги, виключні заходи, Конвенція про інтелектуальну власність, застереження У-ни та Сп втов-в).

У даній Угод не йдеться про вступ України до С, а лише про поглиблення Партнерства у вищезгаданих сферах. Причому багато з умов та домовленостей передбачають здійснення перетворень лише за умови, що Україна йтиме шляхом демократичного розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]