Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_Papenko.rtf
Скачиваний:
126
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.75 Mб
Скачать

8.Англія в період реставрації. “Славна революція” в Англії.

У 1658 р. Кромвель помер, залишивши своїм наступником сина Річарда. Проте останній не зумів довго протриматися при владі. На відміну від батька, він не мав ані політичного, ані військового обдарування, а головне — підтримки армії та парламенту. Річард швидко перетворився на маріонетку генералітету і, зрештою, змушений був відмовитися від звання протектора.

Реставрація 1660 пояснюється посиленням консерват. настроїв у лавах самої англ. буржуазії, а також в середов.англійської нового дворянства, задоволеного перетворенням своєї феодальної земельної власності в необмежену буржуазну власність і розширенням свого землеволодіння в Англії й особливо в Ірландії. Буржуазія і джентрі боялися нових масових рухів, що загрожували їх власності. Для цих верств мало значення і та обставина, що Карл 11 повертався до Англії не в якості абсолютного монарха, а на договірних умовах. Бредской декларацією від 4 квітня 1660 Карл 11 обіцяв політичну амністію, свободу релігії, збереження права власності на майна, набуті під час революції. Прибувши до Англії, новий король підтвердив ряд найважливіших конституційних актів, таких, як «Велика хартія вольностей», «Петиція про право», статути про виключне право парламенту затверджувати податки. Карл 11 обіцяв правити країною разом з парламентом. У короля не було постійного війська, за винятком палацової охорони і порівняно нечисленних загонів, розміщених в якості гарнізонів у різних пунктах Шотландії та Ірландії. Позбавлений коронних земель, конфіскованих і розпроданих під час революції, Карл у фінансовому відносин повністю залежав від парламенту, що призначив на утримання короля і його двору певну суму за так званим цивільному ~ листу.

Торгово-пром. та аристократичні верстви, занепокоєні можливими виступами населення, вирішили запросити сина страченого короля-Карла II. Командувач англійських військ у Шотландії генерал Монк, дійшовши згоди з Карлом II, який жив у Голландії, запросив його на престол. У 1660 р. в Англії було здійснено політичну реставрацію — відновлено правління династії Стюартів.

Карл II б. здібною і тямущою людиною, але віддавав перевагу розвагам і насолодам. Королівську владу розглядав як абсолютну. Наказав учинити прилюдну розправу над убивцями батька. Залишки тіла О. Кромвеля було викопано з могили, спалено, попіл заряджено в гармату і вистрілено. Було відновлено правління англіканської церкви, незначну частку земель повернуто колишнім власникам. Проте правити країною, як раніше, виявилося неможливим. Парламент, в якому засідали представники буржуазії та нового дворянства, пильно стояв на охороні своїх прав, установивши жорсткий контроль над фінансами та діяльністю міністрів. Будь-який член парламенту, що визнавав за королем право милувати міністрів, оголошувався зрадником і порушником прав та привілеїв парламенту.

Славна революція — події англійської історії 1689 р., що супроводжували скинення з престолу Якова ІІ і зведення Марії (дочки Карла І) і Вільгельма Оранського як співправителів.

Передумови:Яків II став дуже непопулярний у народі через неконституційну поведінку і католицизм. Деякі представники англійської знаті, у тому числі 7 міністрів, вирішили запросити на трон протестанта Вільгельма. Прибувши в Торбі 5 листопада 1688, Вільгельм швидко одержав підтримку, і Якову було дозволено відплисти у Францію, після того як армія покинула його.

Вільгельм і Марія пізніше прийняли нове полож. конституції, Білль про права 1689 р., що гарантував перевагу влади парламента над владою монарха.

Восени 1688 р. Вільгельм висадився на англ. узбережжі і рушив зі своєю армією до Лондона. Народ зустрічав його з радістю. Яків утік у Францію. Так в Англії відбувся двірцевий переворот, названий «Славною революцією». Вона завершила тривалу боротьбу парламенту і короля. В країні встановилася парламентська монархія.

Під час вступу Вільгельма III на престол парламентарі вручили йому «Декларацію прав» (Білль про права), в якій було викладено права та обов'язки законодавчої (парламенту) та виконавчої (короля і його міністрів) влади. Декларація забороняла королю видавати закони, збирати податки з народу, скликати армію без згоди на те парламенту. В ній підкреслювалося, що народ має право усунути негідного короля і на його місце посадити іншого, а також змінити порядок спадкоємності престолу.

У період правління Вільгельма III було закладено основоположні принципи англійської політичної системи. Депутати парламенту переобиралися що три роки. Король формував уряд із представників тієї партії, яка мала більшість у парламенті, і почав правити державою через парламент. Змагання партій за владу заклало основу двопартійної системи в Англії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]