Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_Papenko.rtf
Скачиваний:
126
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.75 Mб
Скачать

93.Соціально-економічний та політичний розвиток Австрійської імперії в 50 – 60-х рр. Хіх ст. Утворення Австро-Угорщини.

Восени придушена революція, перемога реакції. Проте повної реставрації невдалося досягти. Встановлений режим отримав назву – неоабсолютизм Сутність: союз великої буржуазії з монархією та великими землевласниками. Остаточно неоабсолютизм сформувався на прикінці 1851, коли була скасована Конституція, „дарована” імператором у березні 1849. Кріпацтво не відновлювалось. З-ни, видані на початку 50-х рр в цілому підтвердили революційні реформи, проте їх реалізація відбулась не на користь інтересам селянства, а на користь поміщиків, яким уряд гарантував величезні викупні суми. Перехід с/г на капіталістичні методи господарювання, скасування обженень, які заважали зовнішній торгівлі, надання залізничним та пароплавним компаніям пільгових прав на скупку земельних прав, рудників та шахт призвело до пожвавлення економіки. 1850 було скасовано митні кордони між Австрією та Угорщиною. Почалось широке залізничне будівництво.

Проте внутрішньополітичне становище імперії, її міжнародне становище було невпевненим. Вороже ставлення віденського двору до Росії під час Крипської кампанії мало своїм наслідком зовнішньополітичну ізоляцію Відня. У 1859 Австрія отримала поразку у війні з Фр та П’ємонтом і вимушена поступитися чи не найбагатшою провінцією – Ломбардією. Слідом за цією поразкою послідував крах режиму неоабсолютизму.

Австрія вступила у полосу конституційних експериментів. Проте проекти конституцій, опубліковані у 1860 та 1861 („Жовтневий диплом”, „Лютневий патент”) були занадто поміркованими, щоб задовільнити ліберальну буржуазію. Різкі протести вони викликали в Угорщині. Угорське дворянство на чолі із поміркованим політиком Ференцем Деаком, проголосивши „пасивний супротив”, відмовилось співпрацювати із австрійською владою, вимагаючи віднослення Конституції 1848. Після австро-пруської війни (1866), у наслідок якої Австрії довелось назавжди піти з Нм, династія б. вимушена піти на переговори із угорською опозицією на умовах, запропонованих Деаком. У лютому б. укладено австро-угорську угоду, яка перетворила імперію на дуалістичну Австро-угорську монархію, що складалася з 2х самостійних у внутр. справах д-в.

94.Соціально-економічний та політичний розвиток сша напередодні громадянської війни 1861 – 1865 рр.

Утворення незалежной держави і ліквідація феодальних елементів створили умови для швидкого розвитку капіталізму в США. Після війни соц- екон розвиток США йшов у 2 основних напрямах. 1нап – північ – розвивався в напрямку промислового перевороту, формувалися основні класи буржуазного суспільства. 2 нап – південний – укріплювалося і поширювалося на нові території плантації рабовласниціких господарств, одночасний розвиток капіталістичного виробництва на півночі і рабства на півдні призвело в подальшому до сутички двох соціальних систем. – до другої революції в США. Початок 19 століття -- промисловий переворот ( використання європейських досягнень ) у шерстяній і бавовняній галузях. Широкий внутрішній ринок – розвиток каналів і зілізниці. Шьроке застосування машин, виник новий клас фабричо – заводського пролетаріату. На півдні розширювалися плантації де використовували працю рабів. Рабовласницька система сковувала розвиток промисловості і с.г., аграрний південь був не в змозі прогодувати себе тому ввозив продовольство. З кінця 18 ст. – найважльвішим елементом політичного життя США стало почергове панування 2ох партій. Н аполітиці відображалося поділ держави на південь і пн. В кінці 18 століття – І пол. 19 ст., в тісному звязку соціалоно – політичним розвитком країни і ходом класової боротьби двопартійна система пройшла два етапи. Перші національно – політичні партії федералістів і республіканців які панували 1790 –1810 рр., змінила однопартійна ера доброї згоди. В 2ій чверті 19 ст ., конституювалася двопартійна система. (віги – демократи, які розбилися на дві партії в 50 х роках на дві партії).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]