Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_Papenko.rtf
Скачиваний:
126
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.75 Mб
Скачать

73.Причини та передумови Англійської буржуазної революції хvіі ст.

Поступово в економ.і в політ.житті абсолютизм Стюартів та сеньоріальні порядки стали головними перепонами для розвитку капіталіст.відносин в країні. Конфлікт між зростанням виробничих сил нового укладу, з однієї сторони, та старими відносинами, з другої, був основною причиною назрівання буржуаз.революції. революч.ситуація склалася в Анг.в кін.30-поч.40-х 17ст.,коли незаконні податки та ін.утиски призвели до затримки в розвитку торгівлі і промисловості та різкого погіршення становища народу. Посередництво купців-монополістів заважало збуту скна та його подорожання. Велика кількість підмайстрів та робітників були звільнені. Загострення кризи робоч.населення йшло поряд з критичним положенням правлячої верхівки. Король та його двір потрапили в скрутне фінанс.положення: 1637 проти короля вибухнуло повстання в Шотландії, де Карл І хотів встановити абсолютну монархію та єпископальну церкву; віна зШотл.вимагала великих видатків; в казні зібрався великий дефіцит, і король був поставлений перед необхідністю скаликати парламент для затвердження нових позичок та податків. Засідання парламента відкрилося 13 квітня 1640, але 6 травня король розпустив його, нічого не добившись – Короткий парламент – його розігнання дало новий поштовх до для бор-би народ.мас (повстання), буржуазії та нового дворянства.

74.Причини та передумови громадянської війни в сша.

До серелини 19 століття рабство на пд., США ставало тормозом економічного та суспільного розвитку країни. На пн., швидко розвивався капіталізм, промисловий переворот вступив у вирішальну сиадію, охопивши усі головні галузі промислового виробництва. США разом з Англією, Францією, Німеччиною ввійшли в четвірку передових індустріальних країн. В цей час пд., відстає через рабство. До цього часу змінилася класова розстановка сил, якщо стара буржуазія, банкіри, бавовняні фабриканти повязані з пд., то нова промислова буржузія пн., постіно зіштовхувалась з плантаторами, щодо питань таможних тарифів, будівництва залізниць, каналів. Інтереси розвитку капіталізму вимагали вільного ринку та перетворити негрів в рабів на найманих працівників. На шляху розвитку капіталізму стояло рабство. В 50 х роках виріс антогонізм між плантаторами-рабовлісниками і фермерами. Вони зіштовхнулися при колонізації земель Заходу. Швидкий ріст чисельності населення пн., штатів (еміграція з Європи) привів до переважання представників пн. в палаті громад незаддовольняв плантаторів пд.. 1820 рік – Міссурійський компроміс. Встановлювалося негласне право приймати в союз одночасно по два штати – рабів і вільних. В 1840 році США було 15 рабовл., і 15 вільних штатів. Рабовласники бачили вирішення проблеми або у відмінні міссурійського компромісу або просування рабства на південь континенту. Зпочатку пішли другим шляхом. Війна з Мексикою 1846.(заборона рабства на новоприєднаних територіях). !845 відміна Міссурійського компромісу. (закон про збіглих рабів ).

75.Промисловий переворот в Англії та його основні риси.

Хорошо оснащенное машинной техникой текстительное про­изводство, хлопчатобумажное. Однако быстрыми темпа­ми, особенно в 30—40-е годы, росла тяжелая промышленность, машиностроение. Учреждались фаб­рики и специальные фирмы по производст­ву станков, целых систем машин, различ­ных механизмов. За 1826—1850 гг. экспорт машин ув. более чем в 6 раз. Железнодорож­ное строительство. Паровоз был изобретен Дж. Стивенсоном в 1814 г. Строительство первой в мире железной дороги Стоктон — Дарлингтон окончилось в 1825 г., затем была построена большая дорога Ливер­пуль—Манчестер (1829), а за 1835— 1849 гг. длина путей увеличилась с 540 км до 9,5 тыс. км. С появлением парохода (изо­бр. Фултоном в 1807 г.} открылась возможность использовать каналы. Дренажные работы, удобрения и др.достижения агро­номии. Вывоз из Англ.вырос за 1830—1849 гг. более чем в 4 раза. наряду с текстильными това­рами была продукция тяжелой промышленно­сти. Наука - физик и химик Майкл Фарадей. К сер. века население - 21 млн. ч, рост промышл. населения: к 1851 г. оно составляло уже около 43%. пролетариза­ция ремесленников, мелких фермеров. 5 млн. лиц на­емного труда, вместе с семьями - большинство населения стра­ны. Эконом. процветание А., победоносные антифранц.войны и колониальный грабе­ж выдвинули на первое место промышленную буржуазию.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]