Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_Papenko.rtf
Скачиваний:
126
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.75 Mб
Скачать

2.Австрійська імперія в другій половині хvіі – хvііі ст.

Після Вестфальського миру австр. Габсбурги володіли герцегством Австрією, Штірією, Тіролем,Чехією, Моравією, Словаччиною, Хорватією і півн-зах. част. Угорщини кілька дрібних володінь належало Австрії в пд.-зх. Німеччині. Монархія являла собою феодально-абсолютистську багатонаціональну д-ву. Панівне становище в ній посідали австрійці, а словянські народи й угорці зазн. не тільки феодального, а й нац-го гніту. Велич-й вплив мала кат церква. Тіроль і Угорщина в ек. плані б. найб. відсталими. Найвищим рівнем роз-ку відзнач. Австрія і Чехія. В Австрії роз-ся цехове ремесло і виникали мануфактури. Суворо заборон. вивозити за кордон монети і дорогоцінні метали. У Чехії б. багато централізованих і розпорошених мануфактур, які виробляли зброю, полотняні й вовняні тканини. Гамбурзька монархія б. 1єю з найсильніших д-в Європи. Централізації влади в її володіннях досягла значних успіхів, але в провінціях ще збереглися поряд із губернаторами станово-представніцькі збори з місцевої знаті, духівництва та виборних від найб.міст. Габсбурги використ. ці провінційні чини, позбавлені політ. влади, для провед. нових оподаткувань. Після Всстфальського миру австрійські Габсбурги і далі прагнули європейської гегемонії, та розширення своїх володінь. Основн. противниками Австрії б. тоді Франція і Турецька імперія. Володіючи більшою част. Угорщини і Балканським пів-о-вом, Туреччина закрила Австрії шлях вниз по Дунаю. У 1683 р. турецькі війська обложили Відень, але б. розбиті, коли наспіла польська армія. Величезна Турецька імперія поч. занепадати, і це полегш. боротьбу з нею. Спільна боротьба дунайських народів проти турецької агресії сприяла розшир. і зміцн. Гзбсбурзької монархії. У 80-х рр. всі землі Угорщини, які перебували під владою Туреччини, були очищені від турецьких військ, а потім і формально приєднані до Гзбсбурзької монархії за Карловицьким мирним договором 1699 р. з Туреччиною. На Зх. австр. Габсбурги аж до сер. XVIIIст. незмінно брали уч. у числ. війнах із Франц. В результ. війни за іспанську спадщину (1701-1714)до Австрії перейшли іспанські Нідерланди. Неаполітанське королівство, о.Сардінія і Мілан. Під час війни за іспанську спадщину в 1701-1714 рр. Угорщина б. охопл. нац.-визв-м повстанням проти Габсбурзького гніту. На чолі повстання став Ференц Ракоці.

Конец XVII-нач.XVIII в. Австрия провела в почти бесконечных войнах. Главными противниками б. Осм.империя, Франция, а впоследствии Пруссия.

После смерти Карла VI 1740 г. в Свящ. Римской империи не б. наследника престола за мужской линии. Преемником императора согласно Прагматичной санкцией стала его 23-летняя дочь Мария-Терезия. Большие изменения б.произведены и во внутренней жизни империи. Для успешного ведения войны против соперников было осуществлено военную реформу. Вербовки наемников заменили рекрутскими наборами, что позволило увеличить армию из 108 тыс. до 278 тыс. воинов. Были унифицированы систему налогов - введена общий налог на прибыль, что его платили все слои общества. Ликвидирован внутр. таможенные границы. Крестьянам дали право выкупать их наделы, барщину ограничили тремя днями в неделю. Был издан гражданский ("Терезианский кодекс") и криминальный ("Терезианский Немезида") кодексы. Осуществлялись мероприятия по развитию образования: было введен общую школьное образование и обособленно школа от церкви.

Значит. больш. в проведении реформ достиг ее сын Иосиф II (1780-1790 гг). задумал широкую программу реформ, по мнению императора, должны б. сделать жизнь подданных более предпочтительным. прибегнул к дальнейшему усилению центр-й власти. Б.отменены права провинциальных сословных собраний, усилено власть канцлеров, которых назнач.император, уравн. в правах все землии, в судах и администрациях введены немецк. яз.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]