Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_Papenko.rtf
Скачиваний:
126
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.75 Mб
Скачать

21.Другий період громадянської війни в сша та її наслідки.

Второй период войны (май 1863 — апрель 1865).

Поч. травня 1863 р. ознаменувався битвою під Чанселорвіллом, у ході якої 130-тисячна армія федератів зазнала поразки від 60-тисячної армії генерала Лі. Втрати сторін склали: у федератів — 17 275, а у конфедератів — 12 821 чоловік убитими і пораненими. У цій битві був смертельно поранений генерал Т. Дж. Джексон.

У ході війни стався стратегічний перелом. План кампанії 1864 р. був розроблений Грантом, що очолив збройні сили Союзу. Основний удар наносила 100-тисячна армія генерала У. Т Шермана,

Згодом проходили дещо успішні військові дії,для противників Англії.Військові успіхи позначилися на підсумках президентських виборів 1864 р. Лінкольн, який виступав за укладення миру на умовах відновлення Союзу і заборони рабства, був переобраний на другий термін. Армія Шермана 1 лютого виступила з Саванни на північ для з'єднання з основними силами Гранта. Просування через Південну Кароліну, що супроводилося нанесенням їй істотних збитків, завершилося взяттям 18 лютого Чарлстона.Правительство Линкольна первоначально ставило целью лишь скорейшее воссоединение страны и боялось провозгласить отмену рабства. Негров в армию северяне не брали.

20 мая 1862 года был принят закон о гомстедах, позволявший любому за 10 долларов получить на Западе земельный надел в 160 акров (65 га).Только в январе 1863 года северяне провозгласили отмену рабства на всей территории США. Это способствовало перелому в войне, поскольку на сторону северян перешли чернокожие и стали принимать активное участие в боевых действиях против южан.Решающая битва между армиями северян и южан состоялась в 1863 г. под Геттесбергом. Победу одержала армия Севера.9 апреля 1865 года войска южан под командованием генерала Роберта Ли капитулировали в г. Аппоматтокс.Через 5 дней президент Линкольн был убит сторонником рабовладельцев Джоном Бутом (по другой транскрипции — Бутсом).Закон о ликвидации рабства был принят в 1865 г. в качестве поправки к конституции.

Гром. війна б. найкровопролитнішою в історії США. Втрати Півночі становили майже 360 тис. чоловік убитими і померлими від ран і більше ніж 275 тис. пораненими. Конфедерати втратили, відповідно, 258 тис. і бл. 100 тис. чоловік. Тільки військові витрати уряду США досягай 3 млрд. доларів. Війна продемонструвала нові можливості військової техніки, вплинула на розвиток військового мистецтва. Вона завершилася перемогою Союзу. Заборона рабства Сула закріплена 13-ою поправкою до Конституції США, яка набрала чинності 18 грудня 1865 р. У країні були створені умови для прискореного розвитку промислового і сільськогосподарського виробництва, освоєння західних земель, зміцнення внутрішнього ринку. Влада в країні перейшла до буржуазії північно-східних штатів. Війна не вирішила всіх проблем, що стояли перед країною. Деякі з них знайшли вирішення в ході Реконструкції Півдня, що продовжувалася до 1877 р. Інші, у т.ч. надання кольоровому населенню рівних прав з білими, залишалися невирішеними протягом кількох десятиліть.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]