Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_Papenko.rtf
Скачиваний:
126
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.75 Mб
Скачать

66. Політичний розвиток Австрії на поч. Хіх ст.

Австрія в 1пол. 19ст. Монархія Габсбургів була одним з головних ініціаторів ств. анти феод. коаліцій. Війни, які вона вела проти Наполеона, окрім кількох битв. В ході цих війн Ав. тер-рія неодноразово ставала театром вій. дій. Під диктовку Нап. Габсбурги у 1806 році остаточно відмовилися від титулу Риминім. імпер., який вони носили з 13 ст. І вперше монархія стала наз. Ав. імп., а Франц 2 став наз. ав. імператором. У 1809 р. Ав. була розгромлена Бонапартом. В цьому ж році головою ав. уряду став Клемент Метерніх, який зумів утримати монарха від вступу у війну до 1813 року. Він став ініціатором ств. Свящ.Союзу. Ав. повернули всі відібрані території, ввійшла у зновуствор. нім. союз отримавши місця голови союзних зборів і стала гарантом роздрібленості Нім. В Чехії і Моравії домінувало поміщ. землевол-ня і велося екстенсивне г-во. Селяни Тіроля були особисто вільними і навіть мали представництво у лантазі. Швидко зростала промисловість, особливо окре­мі галузі важкої індустрії і будівництво залізниць.

67. Португалія в кінці хvіі – початку хvііі ст.

В 1640р. Порт. стала незалежною. Королем став Жуан 4, який став засновником нової династії Браганса. Слабка в екон. і війс. відношенні Порт. підписала договір з Анг. У 1703р. з Англією підписала Лісабонський договір, який проголосив вічний союз між країнами. У 18ст. країна переживала екон. кризу. Поміщики і дух-во жорстоко експлуатували селян. 2пол.18ст. – період просвідченного „просвідченного абсолютизму” пов’язаного з імям маркіза де Помбала, який 26р. правив як необмежений диктатор. В 1759р. Помбала вигнав з Порт. ієзуїтів за допомогою інквізиції, яку повністю собі підпорядкував. А у відповідь на протести папи римського він порвав з ними відносини. Він відкрив понад 800 світських шкіл. Помбала ств. кілька торг. компаній. Вмілий політик він зумів підкорити своєму впливу навіть інквізицію, яка за першою вимогою видавала йому тих, кого він вважав своїми ворогами. він кинув до в’язниці близько 10тис.чол. При Помбала піддався модернізації війс.-мор. флот і сухопутна армія, яку він муштрував за пруським зразком. Більша частина проведених ним прогресивних реформ, що сприяли деякому прискоренню розвитку капіталізму була відмінена після того як помер король Жозе 1 у 1777р., який заохочував ці реформи.

68. Похід «тисячі» д. Гарібальді.

1860 р. на пд. Італії поч. народні хвилювання. Спочатку національний підйом охопив Сицилію, потім усе Неаполітанське королівство. Гарібальді очолив експедицію в пд. Італію, що згодом став відомий як похід гарібальдійскої "Тисячі" і зіграла важливу роль в об'єднанні Італії. Експедиція ця проводилася під гаслом "Італія і Віктор Еммануїл". До цього часу в П'ємонту правил Віктор Еммануїл II, що став королем у 1849 р. після зречення батька Карла Альберта. У ніч з 5 на 6 травня 1860 р. два пароплави з добровольцями, очолюваними Гарібальді, вийшли з Генуэзьської затоки і направилися до берегів Сицилії.

Похід Гарібальді був успішним і привів до звільнення Пд. Італії від влади Бурбонів. На деякий час Гарібальді став диктатором Сицилії, у його руках виявилася власна держава, у якій він намагався провести ряд перетворень: звільнив політичних ув'язнених, прийнявся за організацію шкіл і притулків, роздав частину державних земель селянам. Часом народний вождь діяв занадто прямолінійно, нерідко виявляв наївність. У Сицилії довкола нього плели мережі інтриг агенти Кавура, будували підступ бонапартистські шпигуни. Гарібальді не поспішав передавати Сицилію Вікторові Еммануїлові II, оскільки хотів разом зі своїми волонтерами йти на Рим, щоб завершити справу об'єднання Італії. Але в Неаполі він був зупинений Віктором Еммануїлом II і його військами. Король П'ємонту і його перший міністр вважали, що похід Гарібальді в Папську область і заняття їм Рима можуть сильно ускладнити міжнародне становище Італії, викликати на неї гнів французів, під особливим захистом яких знаходився папа.

У листопаді 1860 р. Гарібальді склав із себе диктаторські повноваження й оголосив про передачу влади в звільненій ним Пд. Італії королю Вікторові Ем-ві II.

У 1861 р. було оголошено про створення єдиного Італійського королівства на чолі з королем Віктором Ем-м II, але поза його межами усе ще знаходилися Папська держава і Венеція. Завершення об'єднання Італії могло бути досягнуте лише в результаті ліквідації світської влади папи і звільнення Венеції з-під австрійського панування. Таким чином, мрія Гарібальді про єдину Італію поки не була досягнута. Він був обраний депутатом туринского парламенту від виборців Неаполя, але рідко був присутній на засіданнях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]