Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стор 563_692.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
908.8 Кб
Скачать

Похідні тіосемікарбазону

Тіоацетазон (тибон) – синтетичний засіб, похідне амінобензальдегіду. Препарат виявляє бактеріостатичну дію на мікобактерій туберкульозу і збудника лепри. Механізм дії і фармакокінетика препарату не вивчені. Призначають тіоацетазон усередину після їди. Препарат високотоксичний, що обмежує його самостійне використання. Тіоацетазон призначають лише в комбінації з іншими протитуберкульозними засобами при позалегеневому туберкульозі: слизових і серозних оболонок, лімфаденітах, специфічних свищах. Тіоацетазон може стати причиною головного болю, нудоти, дерматитів, порушення кровотворення (анемія, тромбоцитопенія, лейкопенія, агранулоцитоз), функцій печінки і нирок.

Противірусні засоби

Противірусними називають засоби різної хімічної будови, які перешкоджають проникненню вірусів у клітини, синтезу вірусних нуклеїнових кислот і білків, реплікації вірусів.

Останніми роками зросла частота захворювань, які спричиняють віруси. Відомо близько 500 патогенних для людини видів вірусів. Учені довели, що зараження вірусами активує в організмі хазяїна ряд біохімічних процесів. Дія ряду противірусних засобів спрямована на блокування цих процесів.

Для противірусних засобів характерні такі механізми дії:

1) порушення адсорбції вірусу і його проникнення у клітину хазяїна (γ-глобулін, енфувіртин);

2) порушення виходу вірусного геному (мідантан, ремантадин);

3) порушення синтезу вірусних білків:

- ранніх вірусних білків-ферментів (гуанідин);

- “пізніх” вірусних білків (саквинавір);

- синтез нуклеїнових кислот (зидовудин, ацикловір, відарабін, ідоксуридин та ін.);

- порушення побудови віріонів (метисазон).

Сьогодні медицина застосовує близько 30 противірусних препаратів. Усі вони, за винятком інтерферонів, – синтетичні препарати.

Найбільш практичне значення мають такі групи противірусних засобів:

- протигрипозні засоби;

- протигерпетичні і протицитомегаловірусні засоби;

- засоби, що впливають на вірус імунодефіциту людини;

- засоби, які діють на ретровіруси і пікорновіруси;

- засоби, які діють на вірус натуральної віспи;

- засоби, які діють на віруси гепатиту В і С.

Протигрипозні засоби

До протигрипозних відносять такі засоби.

1. Препарати, які блокують вірусний білок М2: ремантадин, мідантан (амантадин), адапромін.

2. Препарати, які блокують вірусний фермент нейрамінідазу: занамівір, осельтамівір.

3. Препарати, які блокують вірусну РНК-полімеразу: рибавірин.

4. Різні препарати: арбідол, оксолін.

Білок М2 є специфічним білком вірусу грипу. Він міститься у мембрані вірусу і функціонує як іонний канал. Блокатори цього білка порушують процес “роздягання” вірусу і перешкоджають вивільненню у клітині хазяїна вірусного геному. У результаті порушується процес реплікації вірусу.

Мідантан використовують для профілактики вірусу типу А. Однак препарат має низьку ефективність, що обмежує його використання з цією метою. В основному мідантан використовують для лікування паркінсонізму. Препарат легко всмоктується із шлунково-кишкового тракту, із організму виводиться із сечею. Більш ефективними протигрипозними засобами є ремантадин і адапромін. Ремантадин ефективний щодо вірусу А (особливо А2), адапромін діє на віруси грипу А і В. Ремантадин також діє на вірус кліщового енцефаліту. Для профілактики грипу ремантадин призначають всередину по 0,05 г, адапромін – по 0,1 г один раз на добу впродовж 10–20 днів. Своєчасне приймання препаратів на 50% і більше знижує частоту захворювання грипом під час епідемій, у разі захворювання інфекція проходить у легкій формі. Приймання препаратів через 2–3 дні після початку захворювання малоефективне, а через 5 днів – абсолютно марне. Для профілактики кліщового енцефаліту ремантадин призначають по 0,1 г (2 таблетки) двічі на день впродовж 3–5 днів (профілактику починають відразу ж після укусу кліща). Ремантадин легко всмоктується із шлунково-кишкового тракту, метаболізується у печінці, виводиться через нирки. Як правило, препарат добре переноситься пацієнтами. Із побічних ефектів можливі диспепсія, роздратованість, головні болі, безсоння, запаморочення. Ремантадин протипоказаний вагітним, оскільки препарат виявляє тератогенний і ембріотоксичний ефекти. Адапромін відрізняється нижчою токсичністю. Обидва препарати не можна приймати при гострих захворюваннях печінки, нирок і під час вагітності.

Необхідно зазначити, що до препаратів цієї групи швидко розвивається резистентність вірусів.

Нейрамінідаза – глікопротеїн, який розміщений на поверхні вірусів грипу типу А і В. Фермент сприяє проникненню вірусу всередину клітин-“мішеней” у респіраторному тракті. Препарати, які блокують нейрамінідазу, перешкоджають поширенню вірусу, зв`язаного з інфікованими клітинами. Також порушується реплікація вірусу.

Такий механізм дії мали занамівір та осельтамівір.

Занамівір застосовують інтраназально або інгаляційно у вигляді порошку. При цьому близько 15% введеної дози потрапляє у системний кровотік. Виводиться препарат через нирки.

Осельтамівір(таміфлу) призначають всередину. Він активний проти вірусів А і В, у тому числі проти вірусу АН4N2. Препарат легко всмоктується із шлунково-кишкового тракту. Препарат зазнає швидкого гідролізу у кишечнику, печінці та крові. Біодоступність його активних метаболітів – приблизно 80%. Виводиться препарат через нирки. Період напіввивдення – 6–10 годин. Із побічних ефектів можуть спостерігатися нудота, блювання, нефротоксичність.

Рибавірин є похідним гуанозину. В організмі препарат фосфорилюється. Монофосфат рибавірину, який при цьому утворюється, пригнічує синтез гуанінових нуклеотидів, а трифосфат пригнічує вірусну РНК-полімеразу і порушує утворення і-РНК. Рибавірин ефективний при грипі типу А і В, тяжкій формі респіраторної синцитіальної вірусної інфекції, геморагічній лихоманці з нирковим синдромом. Під час приймання препарату можуть спостерігатися шкірні висипання, кон`юнктивіти. Рибавірину притаманні мутагенні, тератогенні і канцерогенні властивості.

Арбідол використовують для профілактики і лікування грипу типу А і В, а також при гострих респіраторних вірусних інфекціях, герпетичних рецидивних інфекціях. Препарат виявляє інтерфероногенну активність. Арбідол стимулює клітинний і гуморальний імунітет. Призначають препарат усередину. Переноситься арбідол добре. Препарат недостаньо вивчений.

Оксолін показаний для профілактики грипу, при ринітах вірусної етіології, аденовірусному кератокон`юнктивіті, герпетичному кератиті, деяких вірусних захворюваннях шкіри (оперізувальний лишай та ін.). Застосовують препарат у вигляді мазі, якою змазують слизову оболонку носа, закладають за нижнє віко або наносять на шкіру. Із побічних ефектів можливе відчуття припікання на місці нанесення.

Соседние файлы в предмете Клиническая фармакология