Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
остаточний варіант.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.12 Mб
Скачать

Задачі для розв’язання

Задача №1. Фірма бажає придбати виробниче устаткування, яке приносило б їй доход протягом трьох років: 1-й рік – 110 тис. грн.; 2-й рік – 121 тис. грн.; 3-й рік – 133 тис. грн.

Визначте максимальну суму, яку фірма зможе заплатити за устаткування, якщо ставка проценту становить 10%.

Задача №2. Три фермерські господарства (А,В,С) вирощують пшеницю при однакових витратах на придбання техніки, добрив, робочої сили і т. п., а також мають однакові за площею ділянки землі, що відрізняються родючістю. Ферма А виробляє 600ц пшениці (при АТС = 5 грн.), ферма В – 500ц (при АТС = 7,5 грн.), ферма С – 400ц (при АТС = 10 грн.). Якщо встановиться ринкова ціна на пшеницю на рівні 10 грн., то чому буде дорівнювати диференційна рента для кожної ферми?

Розділ 6. Загальна рівновага

У попередніх параграфах навчального посібника було здійснено аналіз функціонування окремих ринків та механізм встановлення на них рівноважного стану. Але ринки певних споживчих товарів чи факторів виробництва є лише складовими більших загальних ринків, які, як правило, поводять себе не так як проста сума їх частин. В економіці під цілим розуміють стан загальної рівноваги всіх ринків. Згідно поглядів відомих американських дослідників П. Самуельсона та В. Д. Нордхауса, аналіз стану ринкової рівноваги загальної системи є одною з найбільш вагомих тем сучасної економіки.

Тема 17 Аналіз загальної рівноваги та ефективність

17.1. Часткова та загальна рівновага

Рівновага на кожному окремому ринку, при умові незмінності всіх зовнішніх чинників стосовно цього ринку, називається в мікроекономіці частковою рівновагою.

На відміну від описаного випадку аналіз загальної рівноваги передбачає вивчення цін та обсягів виробництва й споживання на всіх ринках у тісному взаємозв’язку, що може мати як прямий так і зворотний характер.

Класичним прикладом, який яскраво демонструє взаємну залежність різних ринків є ситуація на ринку енергоносіїв. Значне подорожчання природного газу, як правило, приводить до порушення ринкової рівноваги на ринку хімічної продукції, яка активно використовує цей ресурс. Подорожчання продукції хімічної промисловості може приводити до порушення рівноважного стану на ринку праці, насамперед, працівників, що є фахівцями у цій галузі. До того ж описана ситуація буде безпосередньо впливати на ринок самих енергоносіїв у напрямі зменшення попиту на природний газ за рахунок заміни його альтернативними енергоносіями. Внаслідок усіх цих змін попит на природний газ зменшиться, що спричинить падіння цін на нього. Економічний маховик почне розкручуватися у зворотному напрямі: зменшення цін та збільшення попиту на природний газ, підвищення попиту на ринку хімічної продукції та зв’язаних з ним ринках. Таким чином ми можемо на цьому прикладі спостерігати як порушення ринкової рівноваги на одному ринку породжує диспропорції на інших ринках. Проте, коливання врешті набудуть затухаючого характеру і в економіці встановиться загальна рівновага.

Загальна рівновага це такий стан ринкової системи, який характеризується тим, що всі ринки факторів виробництва та кінцевої продукції перебувають у стані часткової рівноваги, тобто обсяги попиту дорівнюють обсягам пропозиції на всіх ринках одночасно. За цих умов немає тенденції до змін попиту та пропозиції на жодному з ринків.