Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
остаточний варіант.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.12 Mб
Скачать

9.2. Продуктивність факторів виробництва

У короткостроковому періоді фірма може змінити обсяг використання лише одного ресурсу – L.

Процес перетворення ресурсів на готову продукцію характеризується за допомогою показників сукупного, середнього та граничного продуктів.

Сукупний продукт (ТР) – загальний обсяг випущеної продукції в натуральному вираженні при визначеній кількості змінного фактору L:

ТР = Q = f (Lі), (9.4)

Середній продукт (АР) – це сукупний продукт у розрахунку на одиницю змінного фактору L:

, (9.5)

Граничний продукт (МР) – це додатковий випуск продукції, який забезпечується при використанні кожної додаткової одиниці змінного фактору L:

, (9.6)

Граничний продукт показує, як зміниться сукупний продукт при збільшенні використання змінного фактору на одиницю.

Граничний продукт в аналізі виробництва відіграє таку ж роль як і гранична корисність в аналізі споживача. Але гранична корисність суб’єктивна категорія, а граничний продукт легко розраховується.

На рис. 9.1 графічно відображена зміна сукупного, середнього та граничного продуктів при збільшенні використання змінного фактору L.

Між показниками сукупного (ТР), середнього (АР) та граничного продуктів (МР) існує певний взаємозв’язок. Сукупний продукт збільшується разом із збільшенням змінного фактора – і досягає у точці D найбільшого значення, потім збільшення припиняється. Середній продукт збільшується, досягає найбільшого значення у точці C, потім спадає. Граничний продукт збільшується, досягаючи найбільшого значення у точці B, потім спадає.

Характер зміни показників означає, що, починаючи з певного моменту (на рисунку – точка В), кожна додаткова одиниця змінного фактора стає все менш результативною. Більш того, додаткові витрати фактора можуть негативно вплинути на випуск продукції (на рисунку – точка D). Цей факт означає не лише зниження граничного продукту (граничної продуктивності) фактора, а й порушення оптимальної комбінації залучених факторів (використовуваної технології виробництва).

Закономірність, що спостерігається в аналогічних ситуаціях, відома як закон спадної продуктивності (віддачі) змінного фактора виробництва. Згідно з цим законом залучення до процесу виробництва все більшої додаткової кількості певного фактора за незмінних обсягів інших факторів призводить зрештою до того, що віддача (продуктивність) кожної наступної одиниці змінного ресурсу буде менша за віддачу попередньої одиниці цього ресурсу, тобто гранична продуктивність спадає. Залежно від співвідношень МР, АР і ТР можна визначити чотири стадії виробництва (табл. 9.1).

Таблиця 9.1

Характеристика графіка виробничої функції у короткостроковому періоді

Фаза

Сукупний

продукт, ТР

Середній продукт,

Граничний продукт, МР

Кінцева точка фази

І

Збільшується

Збільшується

Збільшується до max

= max

ІІ

Збільшується

Збільшується до max

Знижується МРАР

АР = max МР = АР

ІІІ

Збільшується до max

Знижується

Знижується до 0

ТР = max МР = 0

ІV

Знижується

Знижується

Знижується

Закономірним є те, що криві АР і МР на рис. 9.1, перетинаються в точці С, де середня продуктивність змінного фактора є максимальною, тобто в цьому випадку досягається найефективніше використання ресурсу. Розглянуті взаємозалежності показників використовуються при обґрунтуванні управлінських рішень щодо розширення або згортання виробництва у короткостроковому періоді:

  • на І фазі необхідно збільшувати масштаби виробництва, залучаючи більшу кількість змінного фактора виробництва;

  • на ІІ фазі є рація продовжувати залучати ресурси, нарощувати виробництво продукції за максимальних значень середньої та граничної продуктивності змінного фактора виробництва. Проте обсяг продукції ще не є максимальним;

  • на ІІІ фазі обсяг продукції буде найбільшим при дуже низькій середній та граничній продуктивності ресурсу;

  • на ІV фазі слід припинити залучати ресурси. Граничний продукт має від’ємне значення.