Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
остаточний варіант.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.12 Mб
Скачать

Задачі для розв’язання

Задача №1. Визначте в якому з наведених в таблиці варіантів виробник мінімізує свої витрати?

варі-

анту

Граничний продукт землі,

МРZ, од.

Ціна землі, РZ, грн.

Граничний продукт капіталу, МРК, од.

Ціна капіталу, РК, грн.

Граничний продукт праці, МРL, од.

Ціна праці, РL, грн.

А

8

2

10

5

6

3

Б

15

5

9

3

6

3

В

16

4

12

3

10

2

Г

25

5

15

3

5

1

Д

9

3

8

4

12

3

Задача №2. Фірма, що працює на ринку досконалої конкуренції, продає свою продукцію за ціною 3грн. за одиницю, а ресурси купує по ціні 12 грн. за одиницю.

Визначте, якими повинні бути гранична продуктивність та гранична доходність ресурсу, щоб фірма могла максимізувати прибуток.

Задача №3. Фірма працює на ринку досконалої конкуренції та реалізує свою продукції за ціною 3 грн. за одиницю. В таблиці задана залежність загального обсягу випуску від кількості найнятих робітників:

Кількість робітників, чол./день

1

2

3

4

5

6

Обсяг випуску, од./день

25

60

80

95

105

110

Виконайте необхідні розрахунки та занесіть їх в таблицю (гранична продуктивність ресурсу – МРL, гранична доходність ресурсу – МRРL). Побудуйте криву попиту на працю. Скільки робітників найме фірма, якщо ставка заробітної плати складе: 1) 40 грн. на день; 2) 15 грн. на день?

Тема 16 Ціноутворення на ринку факторів виробництва

16.1. Пропозиція праці на досконало конкурентному ринку

Пропозиція праці – це співвідношення між ставкою заробітної плати та обсягом праці, який пропонується.

Ставка заробітної плати W – це ціна, яка виплачується за використання праці за одиницю часу. Вона відіграє важливу роль у забезпеченні зайнятості та добробуту населення.

Основним фактором, що впливає на індивідуальний вибір працівника, є годинна ставка заробітної плати. Її рівень визначає тривалість робочого часу кожного індивіда. Підвищення ставки заробітної плати за низького її початкового рівня спонукає робітника працювати більше за рахунок скорочення часу дозвілля. Виникає ефект заміни дозвілля працею. Але високий рівень заробітної плати дає можливість споживати більше за тих же, або навіть менших затрат робочого часу. Це прояв ефекту доходу. Він діє у протилежному напрямку й приводить до скорочення пропонування праці. При цьому чим вища заробітна плата, тим більшим стає ефект доходу.

Коли ефект заміни переважає над ефектом доходу, крива індивідуальної пропозиції праці є висхідною (рис. 16.1). Коли, починаючи з певної ставки заробітної плати W1, ефект доходу починає перевищувати ефект заміни, то крива індивідуальної пропозиції відхиляється ліворуч, що приводить до скорочення індивідуальної пропозиції праці .

За рівня заробітної плати W0 пропозиція праці відсутня взагалі.

W SL

W2

W1

W0

L2L1 L

Рис. 16.1. Крива індивідуальної пропозиції праці.

Крива пропозиції праці для фірми показує, яку ціну фірма повинна заплатити за бажану кількість праці. Оскільки попит кожної фірми на ринку досконалої конкуренції є незначним і жодна з фірм не може вплинути на рівень заробітної плати, то це означає, що пропозиція праці SLf для фірми абсолютно еластична, тобто є горизонтальною та знаходиться на рівні рівноважної ставки заробітної плати W* (рис. 16.2).

Середні видатки фірми АСL на придбання одиниці праці на досконало конкурентному ринку та граничні видатки МСL є постійними й співпадають з кривою пропозиції праці: SLf = AСL = MСL

SL

W* SLf = AСL = MСL

W0

L

Рис.16.2. Криві пропозиції праці для окремої фірми SLf і галузі SL

Крива ринкової пропозиції праці для галузі та економіки в цілому SL на конкурентному ринку праці буде плавною висхідною функцією ставки заробітної плати (рис.16.2). Позитивний нахил є наслідком переважання ефекту заміни над ефектом доходу. З підвищенням заробітної плати не тільки зайняті працівники виявляють бажання працювати більше, але й люди, які раніше взагалі не працювали. Результатом такої ситуації є збільшення суми відпрацьованого робочого часу в економіці в цілому.