Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
остаточний варіант.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.12 Mб
Скачать

Задачі для розв’язання

Задача №1. На підприємстві виробляється два товари: комп’ютери та принтери. В таблиці наведені ефективні варіанти виробництва цих товарів.

Варіанти

А

Б

В

Г

Д

Є

Ж

Комп’ютери (К)

0

1

2

3

4

5

6

Принтери (П)

33

30

26

21

15

8

0

Покажіть графічно криву трансформації виробничих можливостей на підприємстві. Обчисліть альтернативні витрати виробництва одного додаткового комп’ютера в кожному варіанті. Поясніть, як змінюються альтернативні витрати в міру розширення виробництва принтерів.

Задача №2. В певній країні за умов цілковитого використання всіх ресурсів виробляються два товари Х та Y. Якщо всі ресурси будуть задіяні у виробництві товарів Х , то їх можна буде виробити 100 одиниць, а якщо – у виробництві товарів Y, то їх можна буде виробити 40 одиниць.

Побудуйте криву виробничих можливостей (за умови впливу лише одного фактора). Визначте альтернативні витрати виробництва обох видів товарів. Покажіть, які зміни відбудуться на графіку, якщо для виробництва товару Y буде задіяна більш прогресивна технологія. Чи зміниться у цьому випадку альтернативна вартість виробництва? Позначте на графіку точки, які б відповідали ефективним та неефективним способам використання обмежених ресурсів.

Задача №3. На приватному підприємстві працює 8 робітників. Щоденно кожний може виробити або 2 од. товару Х, або 4 од. товару Y.

Накресліть криву виробничих можливостей цього підприємства. Як зміниться її положення, якщо підприємство застосує більш досконалу технологію і збільшить виробництво товару Х одним робітником на 1од., а товару Y – на 2 од.

Задача №4. Фірма виробляє два товари Х та Y. Витрати на одиницю складають 6 грн. та 8 грн. відповідно.

Намалюйте криву виробничих можливостей фірми, якщо загальні витрати складають 240 грн. Поясніть, чому вона не вигнута від початку координат.

Задача №5. На підприємстві, де виробляється два товари Х та Y, працює 80 робітників. Протягом дня кожний може виготовити або 30 од. товару Х, або 60 од. товару Y.

Побудуйте криву виробничих можливостей. Як вона змінить своє положення, якщо для товару Х буде введена більш прогресивна технологія і протягом дня кожний робітник зможе виготовити його 40 од.

Як змінить своє положення початкова крива, якщо на підприємстві звільниться 4 працівника, а прийде працювати 6 робітників?

Розділ 1. Теорія споживацького вибору

Аналіз поведінки споживача ґрунтується на засадах маржиналістської теорії, в основі якої лежить поняття «корисності». Це поняття визначається індивідуальними оцінками споживачів і є суб’єктивним. Модель поведінки споживача включає три основних елементи: мету, обмеження, вибір.

Мета споживача полягає в отриманні якомога більшого задоволення від споживання певного набору благ, тобто в максимізації корисності. Обмеження – це всі обставини, які не дозволяють споживачу отримати все, що забажається. Вибір полягає у прийнятті рішення щодо обсягу та структури споживчого набору товарів, який дозволяв би максимізувати задоволення потреб.

Завданням цього розділу є визначення таких понять як загальна та гранична корисність, формулювання закону спадної граничної корисності, також аналіз кривих байдужості, за допомогою яких споживач впорядковує товари, лінії бюджетного обмеження споживача, яка характеризує його фінансові можливості та моделювання оптимального вибору споживача з позиції кардиналістського та ординалістського підходів, а також дослідження зміни цього вибору при зміні доходів споживачів та цін на товари.