Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
остаточний варіант.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.12 Mб
Скачать

Задачі для розв’язання

Задача №1. Споживач витрачає 200 грн. на придбання двох товарів Х та Y. Ціни товарів відповідно складають 10 грн. та 20 грн. Оптимальний споживчий кошик в точці Е1 складає: 12 одиниць Х та 4 одиниці Y. Зростання ціни товару Х в два рази призводить до зміщення рівноваги в точку Е2, якій відповідає 4 одиниці Х та 6 одиниць Y. Зниження ціни товару Х до 5 грн. зміщує рівновагу в точку Е3 – 20 одиниць Х та 5 одиниць Y.

Покажіть графічно зміни рівноваги споживача. Побудуйте криву «ціна-споживання» та на її основі криву індивідуального попиту на товар Х.

Задача №2. Функція попиту споживача задана рівнянням: Q=10+І/10Р. Доход споживача становить 240 грн. на місяць. Початкова ціна одиниці товару становить 3 грн.

Визначте ефект заміни та ефект доходу, якщо ціна товару впаде до 2 грн.

Задача №3. Нехай споживач витрачає 20 грн. на придбання товарів X та Y, ціна на який однакова та дорівнює 10 грн.

Побудуйте криву «дохід-споживання», якщо рівень його доходу поступово змінюватиметься з 20 до 40 грн., з 40 до 60 грн., а рівень цін залишатиметься незмінним. Для якого типу товарів характерна така конфігурація кривої?

Задача №4. Споживач витрачає 40 грн. на придбання товару Х за ціною 20 грн. за одиницю та Y за ціною 20 грн. за одиницю.

Побудуйте криву «ціна-споживання» для цього споживача та криву індивідуального попиту на товар Х за умови, що ціна на товар Х послідовно змінюється з 20 до 10 грн. і з 10 до 5 грн., а дохід і ціна товару Y залишаються незмінними.

Розділ 2. Попит, пропозиція та їх взаємодія

Економічні суб’єкти взаємодіють на ринку через створення певного попиту та пропозиції, під впливом їх співвідношення встановлюються ціни та обсяги виробництва. Аналіз зазначених понять дає ключ до розуміння таких процесів як коливання цін, обсягів виробництва, заробітної плати, виникнення дефіцитів та надлишків товарів тощо.

У мікроекономіці ринок визначається як механізм взаємодії споживачів та виробників. При цьому поведінка споживача аналізується через попит, а поведінка виробника – через пропозицію.

Аналіз попиту та пропозиції є універсальним засобом дослідження економічних явищ та процесів, а тому потребує ретельного вивчення.

Тема 5 Основи теорії попиту та пропозиції

5.1. Аналіз попиту

Попит формується споживачами, які мають певну потребу та бажання її задовольнити. При цьому бажання індивідів повинні спиратися на їх фінансові можливості, лише в цьому випадку окремий індивід може формувати попит.

Розрізняють індивідуальний та ринковий попит. Індивідуальний попит – це обсяг товарів, які споживач має бажання та можливість придбати на ринку за відповідною ціною за певний період часу. Ринковий попит – сума індивідуальних попитів. Таким чином, попит формується двома чинниками: ціною та кількістю товару, яку бажають придбати споживачі.

На вибір споживачів впливає багато різних факторів. Головним серед них є ціна даного товару (Р). Серед нецінових факторів значними є також ціни на інші товари (РВ....РZ), доходи споживачів (І), смаки та переваги споживачів (Z), очікування споживачів (W), кількість споживачів (N) та ін. Залежність між зазначеними факторами та попитом можна представити у вигляді функції попиту:

QD = f (Р, РВ....РZ, І, Z, W, N, ...), (5.1)

де QD – попит на товар.

Якщо функція попиту залежить лише від ціни на даний товар, то вона має такий вигляд:

QD = f (Р) (5.2)

Функція попиту від ціни відображає закон попиту, сутність якого полягає в тому, що між ціною та обсягом попиту існує обернений зв’язок: збільшення ціни призводить до зменшення обсягу попиту і навпаки, за умови, що всі нецінові фактори є незмінними.

Графічним відображенням функції попиту є крива попиту (рис. 5.1), яка є спадною та у більшості випадках нелінійною.

Для аналітичних цілей, як правило, використовують лінійну функцію попиту:

QD = ab*P. (5.3)

Існування оберненої залежності між ціною та обсягом попиту пояснюється тим, що:

1) кожна наступна одиниця товару приносить менше задоволення і тому її споживач буде купувати за умови зменшення ціни;

2) коли ціна товару падає, то купівельна спроможність споживача збільшується і він може купувати більше товарів та навпаки.