Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
остаточний варіант.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.12 Mб
Скачать

Задачі для розв’язання

Задача №1. Задані ціни, обсяги попиту та пропозиції на товар Х.

Ціна Р, грн.

Обсяг попиту QD, од.

Обсяг пропозиції QS, од.

10

100

500

8

200

400

6

300

300

4

400

200

2

500

100

Побудуйте графік попиту та пропозиції; визначте рівноважну ціну та обсяг. Що відбудеться на ринку, якщо: а) ціна знизиться до 2 грн., б) ціна підвищиться до 8 грн.? Порівняйте виручку виробника за ціною 2 грн., 8 грн. та ціною рівноваги.

Задача №2. Функції попиту та пропозиції конкурентного ринку представлені наступними рівняннями:

QD = 28 – 2*Р,

QS = 10 + Р.

Визначте стан рівноваги конкурентного ринку; Як зміниться положення рівноваги, якщо:

1) зі зростанням доходів споживачі готові купувати даного товару на 3 од. більше за будь-якої ціни на нього;

2) зі зростанням доходів споживачі готові платити за даний товар на 1,5 грн. більше за будь-якої його кількості;

3) буде введений податок в розмірі 3 грн. за од.;

4) буде введено обмеження ціни на рівні 7 грн.

Задача №3. Функції попиту та пропозиції на конкурентному ринку на товар Х представлені наступними рівняннями:

QD = 120 – 4Р;

QS = 60 + 2Р.

Розрахуйте рівноважну ціну та рівноважний обсяг товару. Визначте цінову еластичність попиту та цінову еластичність пропозиції в точці ринкової рівноваги.

Розрахуйте еластичність попиту за доходом споживача, якщо відомо, що при збільшенні його доходу на 10% він буде купувати даного товару на 2од. більше.

Задача №4. Функції попиту та пропозиції на товар Х мають наступний вигляд:

QD = 20 – 2*P

QS = – 4 + 2*P

Визначте рівноважну ціну та рівноважний обсяг товарів; побудуйте графіки попиту та пропозиції. Розрахуйте надлишки споживачів та виробників та покажіть їх графічно.

Визначте нову рівноважну ціну та обсяг після введення податку в розмірі 4 грн. на кожну одиницю продукції. Розрахуйте втрати споживачів та виробників; надходження до державного бюджету; чисті втрати суспільства.

Визначте нову рівноважну ціну та обсяг після встановлення дотації в розмірі 4 грн. на кожну одиницю продукції. Розрахуйте виграш споживачів та виробників; втрати державного бюджету; чисті втрати суспільства.

Розділ 3. Теорія поведінки виробника

Поняття «виробництво» звичайно асоціюється з процесом виготовлення, створення певних матеріальних благ. Проте в економічній науці воно має більш широкий, універсальний зміст. Економісти називають виробництвом будь-яку діяльність по використанню природничих ресурсів, включаючи ресурси самої людини, для отримання як матеріальних, так і нематеріальних благ. Теорія виробництва дозволяє розглядати процес виробництва як трансформацію виробничих ресурсів в продукт придатний для споживання.

Теорія виробництва, передусім, вивчає співвідношення між кількістю ресурсів, що використовуються та обсягом випуску. Методологічно теорія виробництва багато в чому симетрична теорії споживання, але відмінністю є те, що основні її категорії мають об’єктивну природу та можуть бути виміряні у визначених одиницях.

Теорія виробництва має велике практичне значення, оскільки дозволяє зрозуміти поведінку суб’єкта господарювання на ринку, дослідити взаємозв’язок між витратами виробництва та обсягом випуску продукції, оптимізувати господарські рішення товаровиробників.