Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы_КМ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
122.76 Кб
Скачать
  1. Що таке комп'ютерна мережа? Комунікаційна мережа — система зв'язку комп'ютерів і/або комп'ютерного устаткування (сервери, маршрутизатори і інше устаткування, канали зв'язку). Існують провідні, безпровідні (використовуючи радіохвилі) і волоконно-оптичні канали зв'язку.

  2. Класифікація комп'ютерних мереж по розміру, охопленої території. Глобальні, локальні, міські, персональні.

персональна PAN-мережа, побудована навколо людини, призначена для з’єднання всіх персональних пристроїв користувача (wi-fi) Локальна LAN-мережа, яка зазвичай покриває відносно невелику територію або невелику групу будинків (в якомусь розумінні - Internet) Міська MAN – об’єднання комп’ютерів в межах міста (мережі кабельного ТБ).

Глобальна WAN – являє собою КМ, що охоплює великі території і включає в себе десятки і сотні тисяч комп’ютерів. WAN служить для об’єднання розрізнених мереж так, щоб користувачі і пристрої могли взаємодіяти з усіма іншими членами глобальної мережі (Internet, Fidonet). Деякі WAN побудовані винятково для приватних організацій, інші є засобом комунікації корпоративних LAN з мережею Internet, або за допомогою Internet з віддаленими мережами, що входять до складу корпоративну. Основними протоколами є TCP/IP.

національна мережа - це мережа, яка розташовується на території певної держави (Північна Корея)

  1. Класифікація комп'ютерних мереж по типу функціональної взаємодії.

клієнт-серверна – мережева архітектура, у якій пристрої є або клієнтом або сервером. Клієнтом (front end) є запитуючий пристрій, сервером (back end) – пристрій, що надає відповідь. Мережа з виділеним сервером – локальна обчислювальна мережа, у якій мережеві пристрої централізовані і керуються одним або декількома серверами. Індивідуальні робочі станції, або клієнти, повинні звертатись до ресурсів мережі через сервер. Однорангова (децентралізована, пірингова) peer-to-peer – мережа, заснована на рівноправності учасників, у таких мережах відсутні виділені сервери, а кожний вузол (peer) діє як клієнтом так і сервером. Навідміну від клієнт-серверної архітектури, така організація дозволяє зберегти працездатність мережі при будь-якій кількості і будь-якому сполученні доступних вузлів.

Мережа з крапки в крапку – найпростіший вид КМ, при якому два комп’ютери з’єднуються між собою безпосередньо через комунікаційне устаткування. Переваги: простота і дешевизна. Недолік: можна з’єднати тільки два комп’ютери без додаткового устаткування. Децентралізована (гібридна) – на відміну від класичних p2p мереж, гібридні мережі мають сервери, які використовуються для координації, роботи, пошуку та надання інформації про існуючі вузли мережі та їх статус. Гібридні мережі суміщають швидкість централізованих мереж і надійність децентралізованих мереж завдяки гібридним схемам з незалежними індексаційними серверами, які синхронізують інформацію між собою. Пірингова файлообмінна мережа – обмін файлами – користувачі файлообмінної мережі викладають файли в «розшарену» папку, вміст якої доступний іншим користувачам. Багато рангова. змішана - передбачає об’єднання між собою різнотипних мереж з використанням ретрансляційних систем.