Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы_КМ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
122.76 Кб
Скачать
  1. Класифікація комп'ютерних мереж по розміру, охопленої території. : Див 2.

  2. Класифікація комп'ютерних мереж по типу функціональної взаємодії. : Див 3.

  3. Що таке мережева топологія? Мережева топологія – опис конфігурації мережі, схема розташування і з’єднання мережевих пристроїв. МТ може бути: 1) фізичною – описує реальне розташування і зв’язки між вузлами мережі; 2) логічною – опис переміщення сигналу в рамках фізичної топології; 3) інформаційною – описує напрямок потоків мережі. Керування обміном – принцип передачі права на захоплення мережі.

  4. Що являє собою топологія типу зірка? Це базова технологія КМ, у якій всі комп’ютери приєднані до центрального вузла (мережевий концентратор), утворюючи фізичний сегмент мережі. Подібний сегмент може функціонувати як окремо, так і бути частиною великої мережевої топології. Робоча станція, якій потрібно надіслати дані, відсилає їх на концентратор, а той визначає адресата і віддає йому інформацію. У певний момент часу тільки одна машина в мережі може пересилати дані. Якщо на концентратор одночасно приходять два пакети, обидві транзакції виявляються неприйнятними і відправникам потрібно почекати випадковий проміжок часу, щоб відновити передачу даних. Цей недолік відсутній на мережевих пристроях високого рівня (комутаторі), що на відміну від концентратора, який подає пакет на всі порти, подає лише на певний порт одержувачеві. Одночасно може бути передано кілька пакетів (скільки залежить від комутатора). Переваги: 1) вихід з ладу однієї робочої станції не відбивається на роботі мережі в цілому; 2) непогана масштабованість мережі; 3) легкий пошук несправностей і обривів у мережі;4) висока продуктивність мережі (за умови правильного проектування); 5) гнучкі можливості адміністрування. Недоліки: 1) вихід з ладу центрального концентратора обернеться непрацездатністю мережі (або сегмента); 2) для прокладки мережі найчастіше потрібно більше кабелю, ніж для інших топологій; 3)кінцеве число робочих станцій у мережі або сегменті обмежено кількістю портів у центральному концентраторі.

  5. Що являє собою топологія типу кільце?

Станції підключені послідовно одна до одної утворюючи замкнуту мережу (паралельне підключення). В кільці на відміну від інших топологій не використовується конкурентний метод надсилання даних. Комп.у мережі одежує дані від попереднього зі списку адресатів і переправляє далі якщо вони адресовані не йому. Список адресатів генерується «головним» комп., що є генератором маркеру. Мережев. Модуль генерує марковий сигнал і передає наступному. А наступна система не аналізує, а просто передає дані. Пакет даних переданий адресату починає рух по прокладеному маркером шляху, пакет передається доки поки не добереться до одержувача( а одерж. Змінює пакет і відсилає його назад, підтверджуючи отримання).

Переваги: простота створення, повна відсутність додаткового устаткування, можливість стійкої роботи системи при інтенсив. завантаженні мережі, використання маркера попереджає виникненню колізій.

Недоліки: вихід з ладу одного РС, відбивається на всій мережі, складність настройки і пошуку несправностей.

  1. Що являє собою топологія типу шина? «Ши́на» — топологія комп'ютерної мережі, яку часто називають також «лінійною шиною» (linear bus). У ній використовується один кабель, що іменується  магістраллю  або сегментом, до якого підключені всі комп'ютери мережі. Комп'ютери в шині можуть передавати інформацію тільки по черзі, тому що лінія зв'язку в цьому випадку єдина. Якщо кілька комп'ютерів будуть передавати інформацію одночасно, вона спотвориться в результаті накладення (конфлікту, колізії). Дані у вигляді електричних сигналів передаються всім комп'ютерам мережі; проте інформацію приймає тільки той комп'ютер, чия адреса відповідає адресі одержувача, зашифрованій в цих сигналах. Для того, щоб запобігти віддзеркаленню електричних сигналів, на кожному кінці кабелю встановлюють термінатори (terminators), що поглинають ці сигнали. Будь-який кінець мережевого кабелю повинен бути до чого-небудь підключений: до комп'ютера або до баррел-конектора (його використовують для збільшення довжини кабелю). До будь-якого вільного, тобто ні до чого не підключеного, кінцю кабелю потрібно під'єднувати термінатор.

Переваги:Невеликий час установки мережі;Дешевизна (потрібно менше кабелю і мережевих пристроїв);Простота настройки;Вихід з ладу робочої станції не відбивається на роботі мережі. Недоліки:Несправності в мережі, такі як обрив кабелю і вихід з ладу термінатора, повністю блокують роботу всієї мережі; Складна локалізація несправностей; З додаванням нових робочих станцій падає продуктивність мережі.