Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
остаточний варіант.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.12 Mб
Скачать

6.2. Нецінова еластичність попиту

Для дослідження впливу на попит нецінових факторів застосовується аналогічний до описаного вище підхід визначення еластичності попиту. Серед нецінових факторів найбільш значний вплив на попит справляють такі фактори як доходи та ціни на інші товари, саме тому їх вплив досліджується більш детально.

Еластичність попиту за доходом

Чутливість попиту до зміни доходу визначається за допомогою коефіцієнта еластичності попиту за доходом.

Коефіцієнт еластичності попиту за доходом (еІ) показує на скільки відсотків зміниться попит (Q) при зміні доходу (І) на 1%.

Для розрахунку цього коефіцієнта використовуються аналогічні формули:

а) за формулою дугової еластичності:

(6.5)

б) у точці:

(6.6)

Коефіцієнт еластичності попиту за доходом може набувати таких значень:

1) еІ < 0 для малоцінних товарів, попит на які зменшується при зростанні доходів;

2) еІ = 0 – для товарів першої необхідності, попит на які не залежить від зміни доходу;

3) 0 < eІ ≤ 1 для товарів другої необхідності, попит на які зростає пропорційно збільшенню доходів;

4) еІ> 1 – для товарів розкоші, попит на які зростає швидше, ніж дохід.

При збільшенні доходів споживчий попит поступово змінюється від товарів з низькою еластичністю до товарів з більш високою еластичністю. Аналіз цих показників дає можливість визначати рівень життя населення та прогнозувати, які галузі очікує зростання виробництва, а які – скорочення.

Перехресна еластичність попиту

Попит на товар залежить не лише від його цін та доходів споживачів, а й від цін на інші товари. Чутливість попиту на один товар до зміни ціни на інший визначається за допомогою коефіцієнта перехресної еластичності попиту.

Коефіцієнт перехресної еластичності попиту (еАВ) показує на скільки відсотків зміниться попит на товар А (QА) при зміні ціни товару В В) на 1%.

Для розрахунку цього коефіцієнта використовуються аналогічні формули:

а) за формулою дугової еластичності:

(6.7)

б) у точці:

(6.8)

Коефіцієнт перехресної еластичності попиту може набувати таких значень:

1) еАВ > 0 – для взаємозамінних товарів, це означає, що при збільшенні ціни на товар В попит на товар А буде зростати і навпаки. Чим більшим буде цей коєфіцієнт, тим більшою буде ступінь замінності цих товарів;

2) еАВ < 0 – для взаємодоповнюючих товарів, це означає, що при збільшення ціни на товар В попит на товар А буде зменшуватися і навпаки, чим більшим по модулю буде значення цього коефіцієнта, тим більшою буде ступінь залежності цих товарів;

3) еАВ = 0 – для незалежних товарів, це означає, що при зміні ціни на товар В попит на товар А залишиться незмінним.

6.3. Цінова еластичність пропозиції

Аналіз цінової еластичності пропозиції є аналогічним аналізу цінової еластичності попиту. Чутливість пропозиції товару до зміни його ціни визначається за допомогою коефіцієнта цінової еластичності пропозиції.

Коефіцієнт цінової еластичності пропозиції показує, на скільки відсотків зміниться пропозиція товару при зміні його ціни на 1%.

Для розрахунку цього коефіцієнта використовуються аналогічні формули:

а) за формулою дугової еластичності:

(6.9)

б) у точці:

(6.10)

Коефіцієнт цінової еластичності пропозиції набуває таких значень:

1) якщо е > 1, то пропозиція еластична, тобто при зміні ціна на 1%, пропозиція зміниться більш, ніж на 1%;

2) якщо e < 1, то пропозиція нееластична, тобто при зміні ціни на 1%, пропозиція зміниться менш, ніж на 1%;

3) якщо e = 1, маємо одиничну еластичність пропозиції, тобто при зміні ціни на 1%, попит зміниться також на 1%;

4) якщо e = ¥ , то пропозиція абсолютно еластична, це означає, що незначне зниження ціни приводить до того, що пропозиція скоротиться до нуля і навпаки, незначне зростання ціни приведе до того, що пропозиція буде розширюватися до безмежності. Цей випадок є теоретичним припущенням, оскільки за обмеженості ресурсів неможливо нескінченно розширювати виробництво, проте протягом певного періоду часу можливе задоволення практично всіх потреб у певному товарі;

5) якщо e = 0, то пропозиція абсолютно нееластична, обсяг пропозиції при будь-якій зміні ціни буде залишатись незмінним. Абсолютно нееластичну пропозицію можуть мати товари, які знаходяться в одному екземплярі.

На еластичність пропозиції впливають такі фактори:

період часу: чим більше часу має фірма для пристосування до зміни ціни, тим більше в неї можливостей змінити обсяг виробництва і тим більшою буде еластичність пропозиції;

гнучкість виробництва: чим більш гнучким є виробництво (може швидко змінювати обсяги його виробництва або переключатись від виробництва одного товару на інший), тим більш еластичною є пропозиція;

– спроможність до тривалого зберігання: чим триваліший термін зберігання товару, тим більш еластичною буде його пропозиція за ціною, оскільки виробники в цьому випадку мають змогу почекати сприятливих для себе цін на ринку і навпаки.