Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
остаточний варіант.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.12 Mб
Скачать

Розділ 4. Ринкові структури

Мета будь-якої фірми максимізація прибутку. Вивчення попередніх тем дало можливість підійти до вирішення основного питання – якими повинні бути ціна та обсяг виробництва, щоб прибуток був максимальним.

Оптимізація рішення фірми досліджувалася багатьма вченими. В результаті були обґрунтовані загальні умови максимізації прибутку, а також особливості вибору оптимального випуску в залежності від ринкової структури, в якій діє фірма.

Наша мета визначити загальне правило максимізації прибутку та створити моделі формування цін та обсягів випуску продукції на ринку досконалої конкуренції, монополії, олігополії та монополістичної конкуренції.

Тема 11 Ринок досконалої конкуренції

11.1. Структура ринку

Структура ринку визначається певними умовами, в яких фірми конкурують між собою. До них відносять кількість та розміри фірм, різноманітність продукції, легкість входу та виходу, інформованість виробників та споживачів. Теоретично виділяють чотири типи ринкових структур:

– ринок досконалої конкуренції;

– ринок монополії;

– ринок олігополії;

– ринок монополістичної конкуренції.

В табл. 11.1 представлена загальна характеристика ринкових структур.

Загальна характеристика ринкових структур

Таблиця 11.1

Риси

Ринкові структури

Досконала конкуренція

Монополістична конкуренція

Олігополія

Монополія

1. Кількість фірм

Дуже багато

Багато (20-80)

Декілька (від 2 до 10)

Одна

2. Диферен-

ціація продукції

Однорідна

Диференційована

Однорідна або слабо диференційо-

вана

Унікальна або така, що не має замінників

3. Контроль над ціною

Відсутній

Незначний

Обмежений взаємною залежністю фірм або значний при їх змові

Повний

4. Вхід та вихід

Вільний

Порівняно легкий

Існують значні бар’єри

Блокований

5. Нецінова конкуренція

Відсутня

Дуже значна

Найбільша

Відсутня

6. Приклади

Сільськогос-

подарська продукція

Одяг, взуття, продукти харчування

Побутова техніка, автомобілі

Атомна енергія, спирт

Ринок досконалої конкуренції та ринок монополії це ідеальні структури, які в реальному житті практично не зустрічаються. Існуючі ринки можуть лише наближатися до них. Так, наприклад, якщо фірма займає домінуюче положення на ринку, в неї все рівно знайдуться один - два конкуренти, крім того дуже рідко продукція може бути настільки унікальною, що не має замінників. І навіть тоді, коли ринок буде відповідати умовам чистої монополії, з часом він, як правило, буде змінюватися і перетворюватися, наприклад, в ринок олігополії.

Ринок олігополії та ринок монополістичної конкуренції є найбільш поширеними серед реально існуючих ринків. Але чітких відмінностей між ними не існує. Зокрема, така сфера діяльності, як ресторанний бізнес, для великого міста може бути охарактеризована як монополістична конкуренція, проте для невеликого міста, де існує лише два-три ресторани – це олігополія.

Ідеальні та реальні ринкові структури відіграють різну роль в економічній теорії. Ідеальні дозволяють чітко визначити певні умови і побудувати точні моделі, які оптимізують обсяги виробництва та ціни. Крім того вони дають можливість зрозуміти, як діють фірми, які не відповідають критеріям певної ринкової структури.