Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nazarov_i_v_ekonomichna_istoriya.doc
Скачиваний:
225
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Тема 4. Генезис капіталізму та мануфактурний період його розвитку (XVI–XVIII стст.)

Великі географічні відкриття. Передумови Великих географічних відкриттів. Основні відкриття. Наслідки Великих географічних відкриттів.

Англія в ХVI ст. як приклад первісного нагромадження капіталу. Передумови та умови аграрного перевороту в Англії. Огороджування та конверсії. Секуляризація. Наслідки аграрного перевороту. “Криваве” законодавство. Становлення мануфактурного виробництва. Початок колоніальної експансії.

Особливості процесу первісного нагромадження капіталу в Голандії. Розвиток мануфактурного капіталізму. Соціально-економічні передумови і наслідки Нідерландської буржуазної революції. Голландія – «показова» капіталістична країна XVII сторіччя. Причини економічного спаду Голландії у другій половині XVII – XVIII ст.ст.

Тема 5.

Епоха переходу до індустріального

Суспільства (кінець XVIII –

Перша половина XIX стст.)

Промисловий переворот в Англії: соціально-економічні передумови і наслідки. Передумови промислового перевороту. Розвиток промислового перевороту. Соціально-економічні наслідки промислової революції в Англії. Перетворення Англії в “фабрику світу”. Завершення аграрного перевороту. Зникнення селянства. Зміна зовнішньоторгової політики. Становище промислових робітників. Чартизм.

Розвиток народного господарства Франції в другій половині XVIII– першій половині ХІХ стст.) Особливості генези капіталізму у Франції та передумови антифеодальної революції 1789–1794 рр. Економічні перетворення за часів Великої французької буржуазної революції. Промисловий переворот. Розвиток сільського господарства.

Особливості капіталістично-індустріальної трансформації економіки Німеччини. Причини економічної відсталості Німеччини на рубежі XVIII-XIX століть. Аграрні реформи в Прусії. Створення Митного союзу і початок промислового перевороту.

Економічний розвиток США від війни за незалежність (1756–1763рр.) до громадянської війни. Господарство північноамериканських колоній Англії до війни за незалежність (1776-1783). Причини й наслідки війни північноамериканських колоній за незалежність. Колонізація північноамериканського континенту США в XIX столітті. Нерівномірність розвитку Півночі й Півдня США. Причини й наслідки Громадянської війни в США (1861–1865).

Тема 6. Господарство провідних країн світу періоду монополістичного капіталізму (остання третина XIX – початок XX стст.)

Економічний підйом США в останній третині XIX – на початку XX ст. Причини економічного підйому Америки Формування монополій у США. Перші фінансові групи в США. Розвиток сільського господарства в США.

Промисловий «ривок» Німеччини і фактори, що його зумовили. Причини промислового підйому в Німеччині. Залізничне будівництво. Грюндерство в будівництві. Концентрація виробництва та створення монополій. Концентрація банківської справи. Формування фінансового капіталу.

Втрата Англією промислової монополії. Зміни в структурі англійської промисловості. Колоніальна експансія Англії. Виникнення монополій в промисловості і банківській справі. Аграрні проблеми Англії.

Економічне відставання Франції. Причини промислового відставання Франції. Концентрація виробництва та утворення монополій. Темпи концентрації і централізації банківської справи у Франції. Роль Французького банку. Географія вивозу та сфери впливу французького капіталу. «Парцелярна» система в сільському господарстві.

Перетворення Мейдзі і економічний розвиток Японії наприкінці ХІХ – початку ХХст. Економічна відсталість Японії в період сегунату. Соціально-економічні наслідки «відкриття» Японії західними державами. Капіталістична модернізація Японії і її основні напрямки: політична реформа, аграрна реформа, «казенна» індустріалізація.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]