Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nazarov_i_v_ekonomichna_istoriya.doc
Скачиваний:
224
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Контрольні запитання та завдання

1. Порівняйте основні наслідки Першої світової війни для США і Англії.

2. Як вплинула Перша світова війна на співвідношення економічних потенціалів Франції і Німеччини?

3. Розкрийте причини позитивного впливу Першої світової війни на розвиток економіки Японії.

4. Проаналізуйте заходи країн-переможниць в Першій світовій війні, здійснені в межах «плана Дауеса» і «плана Юнга» та їхню роль у відродженні економіки Німеччини в 1920-х рр.

5. Розкрийте причини нетривкої стабілізації англійської економіки в 1920-х рр.

6. Охарактеризуйте фактори, що сприяли економічному підйому Франції в 1924–1929 рр.

7. Зробіть порівняльний аналіз прояву світової економічної кризи 1929–1933 рр. в економіках США і провідних країн Західної Європи – Німеччини, Англії та Франції.

8. Вкажіть на спільні та відмінні риси «нового курсу» Ф. Рузвельта і економічних заходів гітлерівського уряду в Німеччині в 1930-і рр.

9. В чому полягають відмінності у принципах формування японських концернів дзайбацу від процесів монополізації в Західній Європі та США?

Тема 8.

Економічний розвиток провідних центрів світового капіталістичного господарства після другої світової війни

1. Розвиток економіки США після Другої світової війни.

2. Перетворення Японії на один із центрів світового господарства.

3. Економіка Німеччини в повоєнний період.

4. Економічний розвиток Франції у другій

половині ХХ ст.

5. Економіка Англії після Другої світової війни.

1. Розвиток економіки США після Другої світової війни

Економічні наслідки другої світової війни для США

1. США зміцнили своє лідируюче становище в капіталістичному світі (частка США в загальному обсязі світового капіталістичного виробництва виросла на 35–55%, а у світовому капіталістичному експорті з 14% до 33%). Це відбулося у зв'язку з величезними людськими й матеріальними втратами країн Західної Європи і Японії, у той час як кількість убитих у США склала менш, ніж 300 тисяч чоловік, і, крім того, не був зруйнований жоден із промислових об'єктів.

2. Обсяг промислового виробництва США збільшився більш, ніж у два рази, що було обумовлено військовою коньюктурою. Внаслідок цього кількість безробітних скоротилася з 8,1 млн. чоловік в 1940 р. до 0,7 млн. – в 1944 р.

3. Війна дала поштовх подальшому розвитку концентрації виробництва та посиленню його державного регулювання (до війни в США налічувалося всього 49 підприємств-гігантів, де було зайнято більше 10 тисяч робітників, а в 1945 р. – вже 344 таких підприємств). Посилення державного впливу на економіку проявилося в інвестиціях у промисловість за рахунок держбюджету, розміщенні вигідних державних замовлень на найбільш великих підприємствах і першочерговому забезпеченні дефіцитними матеріалами й сировиною підприємств, що виконують військові замовлення уряду.

4. Перерозподіл національного багатства країни на користь найбільших монополій. Вартість війни склала для США $281 млрд., що на 43% покривалися податками, а решта – позиками. Із загальної суми всіх основних замовлень ($175 млрд.) 2/3 припадало на 100 найбільших корпорацій.

5. Величезні структурні зрушення в американській промисловості: дуже швидко розвивалися кольорова металургія й металообробна та хімічна промисловість; виробництво літаків збільшилося в 16 разів, алюмінію – в 6 раз, синтетичного каучуку – в 400 разів; випуск сільськогосподарської продукції зріс на 40%.

6. Війна деформувала економічний цикл США, відтягнувши фазу кризи до 1948 року (1937–1948), оскільки продукція машинобудування не могла бути використана під час війни для відновлення основних виробничих фондів, і інтенсивна заміна устаткування, що зносилося, почала здійснюватися лише в післявоєнні роки.

7. Масовий експорт американських товарів у воюючі країни спричинив «золоте ожиріння» США, що сконцентрували на кінець війни 2/3 світових запасів золота.

8. Зміцнення економіки США на тлі ослаблення позицій їхніх конкурентів призвело до того, що за рішенням Бретонвудської конференції долар США було визнано основним засобом міжнародних розрахунків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]